|
» PROMOCJE !!! » NOWOŚCI !!! PROMOCJE (33)   PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)TECHNIKA I MECHANIKA Fotografia (54)Mechanika (183) Elektryka, Elektronika (382) Architektura i budownictwo (205) Technika (565) Automatyka (66) Wyd. przed 1950 r. (51) NAUKI ŚCISŁE Matematyka (243)Chemia (212) » Fizyka (117) Informatyka (84) Astronomia (16) Wyd. przed 1950 r. (39) NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE Pedagogika (232)Psychologia (217) Ekonomia i zarządzanie, prawo (283) Polityka, politologia (74) Sztuka i kultura (340) Językoznawstwo, polonistyka (333) Etnologia, antropologia (72) Etyka (8) Socjologia (71) Filozofia (186) Wyd. przed 1950 r. (52) NAUKI PRZYRODNICZE Biologia (213)Geografia (36) Geologia, geodezja (75) Ekologia (52) Rolnictwo, zootechnika (51) Wyd. przed 1950 r. (44) HISTORIA Polski (747)Powszechna (303) Biografie, wspomnienia (603) Wyd. przed 1950 (63) LITERATURA POPULARNA Proza i dramat polski (475)Proza i dramat zagraniczny (630) Książki wydane przed 1950 rokiem (430) Fantastyka, Science-fiction (123) Książki popularnonaukowe (254) Horror (34) Poezja (138) Sagi (3) Ezoteryka, UFO (108) Poradniki (386) Komiksy (25) Erotyka (20) Humor (17) Audiobooki (1) LITERATURA DLA DZIECI Polska (154)Zagranica (114) Wyd. przed 1950 r. (3) SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE Słowniki (57)Encyklopedie (11) Wyd. przed 1950 r. (12) KSIĄŻKI KULINARNE Książki kulinarne (147)Wyd. przed 1950 r. (2) KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE Wyd. przed 1950 rokiem (77)Wyd. po 1950 roku (125) RELIGIE, TEOLOGIA Religie, teologia (1186)Wyd. przed 1950 r. (87) Sport, turystyka (606) Wyd. przed 1950 r. (8) MUZYKA Nuty, śpiewniki (75)Pozostałe (51) Wyd. przed 1950 r. (34) MEDYCYNA, ZDROWIE Medycyna, zdrowie (429)Wyd. przed 1950 rokiem (21) PODRĘCZNIKI Do nauki języków (113)Przedmioty podstawowe (31) Przedmioty zawodowe (16) Wyd. przed 1950 r. (6) POZOSTAŁE Albumy (136)Czasopisma (64) Mapy (10) Stara reklama Varia (3)Autografy, dedykacje (11) |
Opis: WSiP 1981, str. 208, stan bdb-(podniszczona lekko okładka) ISBN 83-02-01589-x W książce omówiono podstawowe metody przeprowadzania badań surowców, półproduktów i wyrobów gotowych przemysłu owocowo-warzywnego. SPIS TREŚCI 1. Oznaczanie zawartości witamin 1.1. Wiadomości wstępne 1.2. Witamina C i jej oznaczanie . 1.3. Metody oznaczania zawartości witaminy C Ćwiczenie 1-1. Przygotowanie roztworu 2,6-dwuchlorofenoloindofenolu oraz ustalenie jego miana w przeliczeniu na kwas 1-askorbinowy Ćwiczenie 1-2. Oznaczenie zawartości witaminy C (bezpośrednia re-dukcyjność) w soku z kapusty kiszonej Ćwiczenie 1-3. Oznaczenie zawartości witaminy C (ogólna redukcyj-ność) w soku z kapusty kiszonej metodą Pijanow-skiego Ćwiczenie 1-4. Oznaczenie zawartości witaminy C (bezpośrednia re-dukcyjność) w soku pitnym z czarnej porzeczki w obecności rozpuszczalnika organicznego Ćwiczenie 1-5. Oznaczenie zawartości witaminy C (bezpośrednia re-dukcyjność) w soku pitnym z czarnej porzeczki metodą ksylenową 1.4. Karotehoidy jako prowitaminy A i ich oznaczanie Ćwiczenie 1-6. Oznaczenie zawartości (3-karotenu w marchwi 2. Analiza owoców, warzyw i grzybów jako surowców przemysłowych 2,1. Wiudomości wstępne Ćwiczenie 2-1. Oznaczenie zawartości suchej masy w warzywach lub grzybach Ćwiczenie 2-2. Oznaczenie zawartości ekstraktu w owocach za pomocą refraktometru Ćwiczenie 2-3. Oznaczenie zawartości ekstraktu w owocach metodą densymetryczną oraz zawartości substancji nierozpuszczalnych w wodzie Ćwiczenie 2-4. Oznaczenie zawartości cukrów bezpośrednio redukujących i ogółem w owocach metodą Lane-Eynona Ćwiczenie 2-5. Obliczenie zawartości ekstraktu bezcukrowego w owocach Ćwiczenie 2-6. Oznaczenie kwasowości miareczkowej owoców Ćwiczenie 2-7 Oznaczenie kwasowości czynnej (pH) owoców 3. Analiza półproduktów 3.1. Wiadomości wstępne 3.2. Oznaczanie zawartości antyseptyków w półproduktach Ćwiczenie 3-1. Oznaczenie zawartości S02 w moszczu jabłkowym metodą bezpośredniego miareczkowania mianowanym roztworem jodu Ćwiczenie 3-2. Oznaczenie zawartości S02 w moszczu z czarnei rzeczki metodą destylacyjną p Ćwiczenie 3-3. Oznaczenie zawartości kwasu benzoesowego w cierze pomidorowym metodą miareczkowania akT cymetrycznego «u«.d- 3.3. Oznaczanie zawartości alkoholu etylowego w półproduktach Ćwiczenie 3-4. Oznaczenie zawartości alkoholu etylowego w sokn owocowym metodą chemiczną 3.4. Analiza koncentratów sokowych jako półproduktów Ćwiczenie 3-5. Oznaczenie zawartości ekstraktu w koncentracie kowym metodą densymetryczną 4. Analiza konserw apertyzowanych 4.1. Wiadomości wstępne Ćwiczenie 4-1. Oznaczenie redukcji ciśnienia oraz ciśnienia panującego w konserwie apertyzowanej Ćwiczenie 4-2. Oznaczenie zawartości ekstraktu w kompocie metodą densymetryczną Ćwiczenie 4-3. Oznaczenie zawartości białka w konserwie warzyw-no-mięsnej metodą Kjeldahla Ćwiczenie 4-4. Oznaczenie zawartości tłuszczu w konserwie warzv-wno-mięsnej metodą ekstrakcyjną Soxhleta 5. Analiza kiszonek 5.1. Wiadomości wstępne Ćwiczenie 5-1. Oznaczenie kwasowości miareczkowej kapusty kiszonej . Ćwiczenie 5-2. Oznaczenie zawartości chlorków w kapuście kiszonej metodą Mohra Ćwiczenie 5-3. Oznaczenie kwasowości lotnej kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych Ćwiczenie 5-4. Oznaczenie kwasowości czynnej (pH) kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych Ćwiczenie 5-5. Oznaczenie zawartości witaminy C (bezpośrednia) i ogólna redukcyjność) w kapuście kiszonej Ćwiczenie 5-6. Oznaczenie procentowego składu mikroflory w kapuście kiszonej 6. Analiza słodzonych przetworów owocowych 6.1. Wiadomości wstępne Ćwiczenie 6-1. Oznaczenie zawartości ekstraktu w słodzonych przetworach owocowych metodą refraktometryczną Ćwiczenie 6-2. Oznaczenie zawartości substancji nierozpuszczalnych w wodzie w słodzonych przetworach owocowych Ćwiczenie 6-3. Przygotowanie wyciągu wodnego z przetworów słodzonych do oznaczania zawartości ekstraktu densy-metrycznie, cukrów i kwasowości miareczkowej Ćwiczenie 6-4. Oznaczenie zawartości ekstraktu w przetworach słodzonych metodą densymetryczną Ćwiczenie 6-5. Oznaczenie zawartości cukrów bezpośrednio redukujących i ogółem w słodzonych przetworach owocowych metodą Luffa-Schoorla Ćwiczenie 6-6. Obliczenie zawartości sacharozy w słodzonym przetworze owocowym Ćwiczenie 6-7. Obliczenie zawartości ekstraktu bezcukrowego w słodzonym przetworze owocowym Ćwiczenie 6-8. Oznaczenie kwasowości miareczkowej (ogólnej) słodzonych przetworów owocowych Ćwiczenie 6-9. Oznaczenie kwasowości czynnej (pH) słodzonych przetworów owocowych 7. Analiza produktów pomidorowych 7.1. Wiadomości wstępne Ćwiczenie 7-1. Oznaczenie zawartości suchej masy w produktach pomidorowych metodą suszenia Ćwiczenie 7-2. Oznaczenie zawartości suchej masy w produktach " pomidorowych metodą densymetryczną Ćwiczenie 7-3. Oznaczenie zawartości suchej masy w produktach pomidorowych metodą refraktometryczną Ćwiczenie 7-4. Oznaczenie zawartości chlorków w produktach pomidorowych metodą Mohra Ćwiczenie 7-5. Skorygowanie wyników oznaczenia zawartości suchej masy w produktach pomidorowych o dodany do nich chlorek sodowy Ćwiczenie 7-6. Oznaczenie ogólnej liczby drobnoustrojów w produktach pomidorowych 8. Analiza wina 8.1. Wiadomości wstępne Ćwiczenie 8-1. Oznaczenie ekstraktu pozornego i gęstości wina Ćwiczenie 8-2. Oznaczenie zawartości alkoholu w winie metodą areometryczną Ćwiczenie 8-3. Oznaczenie zawartości ekstraktu ogólnego w winie metodą densymetryczną Ćwiczenie 8-4. Oznaczenie zawartości cukrów bezpośrednio redukujących i ogółem w winie metodą Bertranda Ćwiczenie 8-5. Obliczenie zawartości sacharozy w winie Ćwiczenie 8-6. Obliczenie zawartości ekstraktu bezcukrowego w winie Ćwiczenie 8-7. Oznaczenie kwasowości lotnej wina 9. Analiza soków pitnych 9.1. Wiadomości wstępne Ćwiczenie 9-1. Oznaczenie zawartości ekstraktu w soku pitnym metodą refraktometryczną Ćwiczenie 9-2. Oznaczenie kwasowości miareczkowej soku pitnego Ćwiczenie 9-3. Oznaczenie zawartości alkoholu w soku pitnym Ćwiczenie 9-4. Oznaczenie zawartości witaminy C w soku pitnym metodą Tillmansa 10. Analiza preparatów pektynowych 10.1. Wiadomości wstępne. Ćwiczenie 10-1. Oznaczenie stopnia zestryfikowania pektyn wysokometylowanych zawartych w preparacie pektynowym Ćwiczenie 10-2. Oznaczenie stopnia amidacji oraz stopnia zestryfi-kowania pektyn zawartych w amidowanym preparacie pektyn niskometylowanych Ćwiczenie 10-3. Oznaczenie zdolności żelowania preparatu pektyn wysokometylowanych metodą 5-54 IFT (Cox-Higby'ego) Ćwiczenie 10-4. Oznaczenie zdolności żelowania amidowanego preparatu pektyny niskometylowanej produkcji włoskiej firmy Cesalpinia |