GŁÓWNA  ·  INFORMACJE i KONTAKT  ·  REGULAMIN  ·  KOMENTARZE   KOSZYK  ·  ZAMÓWIENIE  10 010 977/174 098
.:: SZUKAJ ::.
 
szukaj w opisach

» PROMOCJE !!!
» NOWOŚCI !!!

PROMOCJE (33)
 
PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)

TECHNIKA I MECHANIKA
Fotografia (54)
Mechanika (182)
Elektryka, Elektronika (364)
Architektura i budownictwo (195)
Technika (542)
Automatyka (65)
Wyd. przed 1950 r. (50)

NAUKI ŚCISŁE
Matematyka (241)
Chemia (207) »
Fizyka (119)
Informatyka (84)
Astronomia (16)
Wyd. przed 1950 r. (39)

NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE
Pedagogika (205)
Psychologia (216)
Ekonomia i zarządzanie, prawo (279)
Polityka, politologia (73)
Sztuka i kultura (339)
Językoznawstwo, polonistyka (334)
Etnologia, antropologia (72)
Etyka (7)
Socjologia (69)
Filozofia (168)
Wyd. przed 1950 r. (52)

NAUKI PRZYRODNICZE
Biologia (210)
Geografia (36)
Geologia, geodezja (75)
Ekologia (52)
Rolnictwo, zootechnika (53)
Wyd. przed 1950 r. (44)

HISTORIA
Polski (748)
Powszechna (304)
Biografie, wspomnienia (603)
Wyd. przed 1950 (62)

LITERATURA POPULARNA
Proza i dramat polski (476)
Proza i dramat zagraniczny (628)
Książki wydane przed 1950 rokiem (426)
Fantastyka, Science-fiction (124)
Książki popularnonaukowe (255)
Horror (34)
Poezja (139)
Sagi (3)
Ezoteryka, UFO (113)
Poradniki (376)
Komiksy (25)
Erotyka (21)
Humor (18)
Audiobooki (1)

LITERATURA DLA DZIECI
Polska (154)
Zagranica (113)
Wyd. przed 1950 r. (3)

SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE
Słowniki (58)
Encyklopedie (9)
Wyd. przed 1950 r. (12)

KSIĄŻKI KULINARNE
Książki kulinarne (150)
Wyd. przed 1950 r. (2)

KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE
Wyd. przed 1950 rokiem (77)
Wyd. po 1950 roku (125)

RELIGIE, TEOLOGIA
Religie, teologia (1196)
Wyd. przed 1950 r. (86)

SPORT, TURYSTYKA, KRAJOZNAWSTWO (1)
Sport, turystyka (600)
Wyd. przed 1950 r. (8)

MUZYKA
Nuty, śpiewniki (76)
Pozostałe (49)
Wyd. przed 1950 r. (33)

MEDYCYNA, ZDROWIE
Medycyna, zdrowie (432)
Wyd. przed 1950 rokiem (21)

PODRĘCZNIKI
Do nauki języków (114)
Przedmioty podstawowe (28)
Przedmioty zawodowe (14)
Wyd. przed 1950 r. (6)

POZOSTAŁE
Albumy (136)
Czasopisma (63)
Mapy (10)
Stara reklama
Varia (3)
Autografy, dedykacje (11)



Postaw mi kawę na buycoffee.to





RODO polityka prywatności


Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 784 088 234. Zapraszamy!




KONTAKT Z NAMI Napisz do nas
784 088 234 Zadzwoń

Czynne od 9.00 - 19.00




udostępnij w serwisie facebook.com

Produkt: ANALIZA TECHNICZNA W PRZETWÓRSTWIE OWOCÓW I WARZYW BOHDAN DRZAZGA
Producent: [92]
Kategoria: Chemia
Cena brutto: 19,00 zł

ILOŚĆ:   


Opis: WSiP 1981, str. 208, stan bdb-(podniszczona lekko okładka)
ISBN 83-02-01589-x




W książce omówiono podstawowe metody przeprowadzania badań surowców, półproduktów i wyrobów gotowych przemysłu owocowo-warzywnego.

SPIS TREŚCI
1. Oznaczanie zawartości witamin
1.1. Wiadomości wstępne
1.2. Witamina C i jej oznaczanie .
1.3. Metody oznaczania zawartości witaminy C
Ćwiczenie 1-1. Przygotowanie roztworu 2,6-dwuchlorofenoloindofenolu oraz ustalenie jego miana w przeliczeniu na kwas 1-askorbinowy
Ćwiczenie 1-2. Oznaczenie zawartości witaminy C (bezpośrednia re-dukcyjność) w soku z kapusty kiszonej
Ćwiczenie 1-3. Oznaczenie zawartości witaminy C (ogólna redukcyj-ność) w soku z kapusty kiszonej metodą Pijanow-skiego
Ćwiczenie 1-4. Oznaczenie zawartości witaminy C (bezpośrednia re-dukcyjność) w soku pitnym z czarnej porzeczki w obecności rozpuszczalnika organicznego
Ćwiczenie 1-5. Oznaczenie zawartości witaminy C (bezpośrednia re-dukcyjność) w soku pitnym z czarnej porzeczki metodą ksylenową
1.4. Karotehoidy jako prowitaminy A i ich oznaczanie Ćwiczenie 1-6. Oznaczenie zawartości (3-karotenu w marchwi
2. Analiza owoców, warzyw i grzybów jako surowców przemysłowych
2,1. Wiudomości wstępne
Ćwiczenie 2-1. Oznaczenie zawartości suchej masy w warzywach lub grzybach
Ćwiczenie 2-2. Oznaczenie zawartości ekstraktu w owocach za pomocą refraktometru
Ćwiczenie 2-3. Oznaczenie zawartości ekstraktu w owocach metodą densymetryczną oraz zawartości substancji nierozpuszczalnych w wodzie
Ćwiczenie 2-4. Oznaczenie zawartości cukrów bezpośrednio redukujących i ogółem w owocach metodą Lane-Eynona
Ćwiczenie 2-5. Obliczenie zawartości ekstraktu bezcukrowego w owocach
Ćwiczenie 2-6. Oznaczenie kwasowości miareczkowej owoców
Ćwiczenie 2-7 Oznaczenie kwasowości czynnej (pH) owoców
3. Analiza półproduktów
3.1. Wiadomości wstępne
3.2. Oznaczanie zawartości antyseptyków w półproduktach
Ćwiczenie 3-1. Oznaczenie zawartości S02 w moszczu jabłkowym metodą bezpośredniego miareczkowania mianowanym roztworem jodu
Ćwiczenie 3-2. Oznaczenie zawartości S02 w moszczu z czarnei
rzeczki metodą destylacyjną p
Ćwiczenie 3-3. Oznaczenie zawartości kwasu benzoesowego w
cierze pomidorowym metodą miareczkowania akT cymetrycznego «u«.d-
3.3. Oznaczanie zawartości alkoholu etylowego w półproduktach Ćwiczenie 3-4. Oznaczenie zawartości alkoholu etylowego w sokn
owocowym metodą chemiczną
3.4. Analiza koncentratów sokowych jako półproduktów Ćwiczenie 3-5. Oznaczenie zawartości ekstraktu w koncentracie
kowym metodą densymetryczną
4. Analiza konserw apertyzowanych
4.1. Wiadomości wstępne
Ćwiczenie 4-1. Oznaczenie redukcji ciśnienia oraz ciśnienia panującego w konserwie apertyzowanej
Ćwiczenie 4-2. Oznaczenie zawartości ekstraktu w kompocie metodą densymetryczną
Ćwiczenie 4-3. Oznaczenie zawartości białka w konserwie warzyw-no-mięsnej metodą Kjeldahla
Ćwiczenie 4-4. Oznaczenie zawartości tłuszczu w konserwie warzv-wno-mięsnej metodą ekstrakcyjną Soxhleta
5. Analiza kiszonek
5.1. Wiadomości wstępne
Ćwiczenie 5-1. Oznaczenie kwasowości miareczkowej kapusty kiszonej .
Ćwiczenie 5-2. Oznaczenie zawartości chlorków w kapuście kiszonej metodą Mohra
Ćwiczenie 5-3. Oznaczenie kwasowości lotnej kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych
Ćwiczenie 5-4. Oznaczenie kwasowości czynnej (pH) kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych
Ćwiczenie 5-5. Oznaczenie zawartości witaminy C (bezpośrednia) i ogólna redukcyjność) w kapuście kiszonej
Ćwiczenie 5-6. Oznaczenie procentowego składu mikroflory w kapuście kiszonej
6. Analiza słodzonych przetworów owocowych
6.1. Wiadomości wstępne
Ćwiczenie 6-1. Oznaczenie zawartości ekstraktu w słodzonych przetworach owocowych metodą refraktometryczną
Ćwiczenie 6-2. Oznaczenie zawartości substancji nierozpuszczalnych w wodzie w słodzonych przetworach owocowych
Ćwiczenie 6-3. Przygotowanie wyciągu wodnego z przetworów słodzonych do oznaczania zawartości ekstraktu densy-metrycznie, cukrów i kwasowości miareczkowej
Ćwiczenie 6-4. Oznaczenie zawartości ekstraktu w przetworach słodzonych metodą densymetryczną
Ćwiczenie 6-5. Oznaczenie zawartości cukrów bezpośrednio redukujących i ogółem w słodzonych przetworach owocowych metodą Luffa-Schoorla
Ćwiczenie 6-6. Obliczenie zawartości sacharozy w słodzonym przetworze owocowym
Ćwiczenie 6-7. Obliczenie zawartości ekstraktu bezcukrowego w słodzonym przetworze owocowym
Ćwiczenie 6-8. Oznaczenie kwasowości miareczkowej (ogólnej) słodzonych przetworów owocowych
Ćwiczenie 6-9. Oznaczenie kwasowości czynnej (pH) słodzonych przetworów owocowych
7. Analiza produktów pomidorowych
7.1. Wiadomości wstępne
Ćwiczenie 7-1. Oznaczenie zawartości suchej masy w produktach pomidorowych metodą suszenia
Ćwiczenie 7-2. Oznaczenie zawartości suchej masy w produktach " pomidorowych metodą densymetryczną
Ćwiczenie 7-3. Oznaczenie zawartości suchej masy w produktach pomidorowych metodą refraktometryczną
Ćwiczenie 7-4. Oznaczenie zawartości chlorków w produktach pomidorowych metodą Mohra
Ćwiczenie 7-5. Skorygowanie wyników oznaczenia zawartości suchej masy w produktach pomidorowych o dodany do nich chlorek sodowy
Ćwiczenie 7-6. Oznaczenie ogólnej liczby drobnoustrojów w produktach pomidorowych
8. Analiza wina
8.1. Wiadomości wstępne
Ćwiczenie 8-1. Oznaczenie ekstraktu pozornego i gęstości wina
Ćwiczenie 8-2. Oznaczenie zawartości alkoholu w winie metodą areometryczną
Ćwiczenie 8-3. Oznaczenie zawartości ekstraktu ogólnego w winie metodą densymetryczną
Ćwiczenie 8-4. Oznaczenie zawartości cukrów bezpośrednio redukujących i ogółem w winie metodą Bertranda
Ćwiczenie 8-5. Obliczenie zawartości sacharozy w winie
Ćwiczenie 8-6. Obliczenie zawartości ekstraktu bezcukrowego w winie
Ćwiczenie 8-7. Oznaczenie kwasowości lotnej wina
9. Analiza soków pitnych
9.1. Wiadomości wstępne
Ćwiczenie 9-1. Oznaczenie zawartości ekstraktu w soku pitnym metodą refraktometryczną
Ćwiczenie 9-2. Oznaczenie kwasowości miareczkowej soku pitnego
Ćwiczenie 9-3. Oznaczenie zawartości alkoholu w soku pitnym
Ćwiczenie 9-4. Oznaczenie zawartości witaminy C w soku pitnym metodą Tillmansa
10. Analiza preparatów pektynowych
10.1. Wiadomości wstępne.
Ćwiczenie 10-1. Oznaczenie stopnia zestryfikowania pektyn wysokometylowanych zawartych w preparacie pektynowym
Ćwiczenie 10-2. Oznaczenie stopnia amidacji oraz stopnia zestryfi-kowania pektyn zawartych w amidowanym preparacie pektyn niskometylowanych
Ćwiczenie 10-3. Oznaczenie zdolności żelowania preparatu pektyn wysokometylowanych metodą 5-54 IFT (Cox-Higby'ego)
Ćwiczenie 10-4. Oznaczenie zdolności żelowania amidowanego preparatu pektyny niskometylowanej produkcji włoskiej firmy Cesalpinia


ANALIZA TECHNICZNA W PRZETWÓRSTWIE OWOCÓW I WARZYW  BOHDAN DRZAZGA

załóż swój sklep internetowy
www.abc24.pl
Promocje | Darmowe Forum | Sklepy | Randki | Opinie, Testy, Oceny