|
» PROMOCJE !!! » NOWOŚCI !!! PROMOCJE (33)   PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)TECHNIKA I MECHANIKA Fotografia (54)Mechanika (183) Elektryka, Elektronika (382) Architektura i budownictwo (205) Technika (565) Automatyka (66) Wyd. przed 1950 r. (51) NAUKI ŚCISŁE Matematyka (243)Chemia (212) » Fizyka (117) Informatyka (84) Astronomia (16) Wyd. przed 1950 r. (39) NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE Pedagogika (232)Psychologia (217) Ekonomia i zarządzanie, prawo (283) Polityka, politologia (74) Sztuka i kultura (340) Językoznawstwo, polonistyka (333) Etnologia, antropologia (72) Etyka (8) Socjologia (71) Filozofia (186) Wyd. przed 1950 r. (52) NAUKI PRZYRODNICZE Biologia (213)Geografia (36) Geologia, geodezja (75) Ekologia (52) Rolnictwo, zootechnika (51) Wyd. przed 1950 r. (44) HISTORIA Polski (747)Powszechna (303) Biografie, wspomnienia (603) Wyd. przed 1950 (63) LITERATURA POPULARNA Proza i dramat polski (475)Proza i dramat zagraniczny (630) Książki wydane przed 1950 rokiem (430) Fantastyka, Science-fiction (123) Książki popularnonaukowe (254) Horror (34) Poezja (138) Sagi (3) Ezoteryka, UFO (108) Poradniki (386) Komiksy (25) Erotyka (20) Humor (17) Audiobooki (1) LITERATURA DLA DZIECI Polska (154)Zagranica (114) Wyd. przed 1950 r. (3) SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE Słowniki (57)Encyklopedie (11) Wyd. przed 1950 r. (12) KSIĄŻKI KULINARNE Książki kulinarne (147)Wyd. przed 1950 r. (2) KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE Wyd. przed 1950 rokiem (77)Wyd. po 1950 roku (125) RELIGIE, TEOLOGIA Religie, teologia (1186)Wyd. przed 1950 r. (87) Sport, turystyka (606) Wyd. przed 1950 r. (8) MUZYKA Nuty, śpiewniki (75)Pozostałe (51) Wyd. przed 1950 r. (34) MEDYCYNA, ZDROWIE Medycyna, zdrowie (429)Wyd. przed 1950 rokiem (21) PODRĘCZNIKI Do nauki języków (113)Przedmioty podstawowe (31) Przedmioty zawodowe (16) Wyd. przed 1950 r. (6) POZOSTAŁE Albumy (136)Czasopisma (64) Mapy (10) Stara reklama Varia (3)Autografy, dedykacje (11) |
Opis: Podręcznik dla technikum przemysłu spożywczego WSIP 1988, str. 140, stan db+ (lekko zakurzona, podniszczona okładka) ISBN Książka zawiera wiadomości o składnikach mających duże znaczenie dla organizmów żywych (woda, sole mineralne, barwniki, alkaloidy), jak również o przyswajaniu węgla, trawieniu i wchłanianiu pożywienia, przemianach cukrów, tłuszczów i białek w organizmach żywych. Zaznajamia także z wybranymi zagadnieniami z biochemii: przemysłu piekarskiego, przetwórstwa owocowo-warzywnego, przemysłu fermentacyjnego, przemysłu mleczarskiego. SPIS TREŚCI 1. Znaczenie i rozwój biochemii 1.1. Przedmiot i rys historyczny badań biochemicznych 1.2. Znaczenie biochemii dla przemysłu spożywczego 2. Woda i składniki mineralne w organizmach żywych 2.1. Rola wody w organizmach roślinnych i zwierzęcych 2.2. Skład chemiczny organizmów żywych 2.3. Sole mineralne w organizmach żywych 3. Barwniki i alkoloidy w organizmach żywych 3.1. Barwniki pirolowe w organizmach żywych 3.2. Karotenoidy 3.3. Alkaloidy 4. Przyswajanie węgla przez organizmy żywe 4.1. Wiadomości wstępne 4.2. Fotosynteza 4.3. Chemosynteza 5. Pożywienie, trawienie, wchłanianie . 5.1. Bilans energetyczny organizmów żywych 5.2. Podstawowa i ponadpodstawową przemiana energii 5.3. Skład pożywienia 5.4. Trawienie i przyswajanie składników pokarmowych . 6. Przemiany cukrów w organizmach żywych 6.1. Rola i źródła cukrów w organizmach żywych 6.2. Rola koenzymów w przemianach biochemicznych 6.3. Katabolizm cukrów w organizmach zwierząt i roślin 6.4. Fermentacja alkoholowa 6.5. Fermentacja mleczanowa i propionianowa 6.6. Fermentacja masłowa 7. Przemiany tłuszczów w organizmach żywych 7.1. Rola i występowanie tłuszczów w organizmach żywych 7.2. Katabolizm tłuszczów w organizmach żywych 7.3. Synteza tłuszczów w organizmach żywych 8. Przemiany białek w organizmach żywych 8.1. Rola białek w organizmach żywych 8.2. Bilans azotowy 8.3. Białka pełnowartościowe i niepełnowartościowe 8.4. Synteza aminokwasów 8.5. Katabolizm białek w organizmach żywych 9. Wybrane zagadnienia z biochemii przemysłu piekarskiego 9.1. Chemiczna charakterystyka mąki pszennej i żytniej 9.2. Zmiany biochemiczne w czasie sporządzania i wypieku ciasta 10. Wybrane zagadnienia z biochemii przetwórstwa owocowo-warzywnego 10.1. Skład chemiczny owoców i warzyw 10.2. Związki pektynowe i ich znaczenie w przetwórstwie owoców i warzyw 10.3. Zapobieganie stratom witamin w procesie technologicznym 10.4. Procesy biochemiczne zachodzące podczas składowania owoców i warzyw 11. Wybrane zagadnienia z biochemii przemysłu fermentacyjnego 11.1. Skład chemiczny surowców przemysłu fermentacyjnego 11.2. Zmiany biochemiczne podczas słodowania 11.3. Fermentacja alkoholowa w przemyśle fermentacyjnym 12. Wybrane zagadnienia z biochemii przemysłu mleczarskiego 12.1. Skład chemiczny i znaczenie mleka 12.2. Zmiany zachodzące podczas ogrzewania mleka 12.3. Przemiany biochemiczne zachodzące podczas produkcji serów 13. Wybrane zagadnienia z biochemii przemysłu mięsnego 13.1. Chemiczna charakterystyka mięsa 13.2. Przemiany zachodzące podczas dojrzewania mięsa 13.3. Przemiany zachodzące podczas peklowania mięsa |