GŁÓWNA  ·  INFORMACJE i KONTAKT  ·  REGULAMIN  ·  KOMENTARZE   KOSZYK  ·  ZAMÓWIENIE  10 015 938/179 059
.:: SZUKAJ ::.
 
szukaj w opisach

» PROMOCJE !!!
» NOWOŚCI !!!

PROMOCJE (33)
 
PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)

TECHNIKA I MECHANIKA
Fotografia (54)
Mechanika (182)
Elektryka, Elektronika (364)
Architektura i budownictwo (195)
Technika (542)
Automatyka (65)
Wyd. przed 1950 r. (50)

NAUKI ŚCISŁE
Matematyka (241)
Chemia (207) »
Fizyka (119)
Informatyka (84)
Astronomia (16)
Wyd. przed 1950 r. (39)

NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE
Pedagogika (205)
Psychologia (216)
Ekonomia i zarządzanie, prawo (279)
Polityka, politologia (73)
Sztuka i kultura (339)
Językoznawstwo, polonistyka (334)
Etnologia, antropologia (72)
Etyka (7)
Socjologia (69)
Filozofia (168)
Wyd. przed 1950 r. (52)

NAUKI PRZYRODNICZE
Biologia (210)
Geografia (36)
Geologia, geodezja (75)
Ekologia (52)
Rolnictwo, zootechnika (53)
Wyd. przed 1950 r. (44)

HISTORIA
Polski (748)
Powszechna (304)
Biografie, wspomnienia (603)
Wyd. przed 1950 (62)

LITERATURA POPULARNA
Proza i dramat polski (476)
Proza i dramat zagraniczny (628)
Książki wydane przed 1950 rokiem (426)
Fantastyka, Science-fiction (124)
Książki popularnonaukowe (255)
Horror (34)
Poezja (139)
Sagi (3)
Ezoteryka, UFO (113)
Poradniki (376)
Komiksy (25)
Erotyka (21)
Humor (18)
Audiobooki (1)

LITERATURA DLA DZIECI
Polska (154)
Zagranica (113)
Wyd. przed 1950 r. (3)

SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE
Słowniki (58)
Encyklopedie (9)
Wyd. przed 1950 r. (12)

KSIĄŻKI KULINARNE
Książki kulinarne (150)
Wyd. przed 1950 r. (2)

KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE
Wyd. przed 1950 rokiem (77)
Wyd. po 1950 roku (125)

RELIGIE, TEOLOGIA
Religie, teologia (1196)
Wyd. przed 1950 r. (86)

SPORT, TURYSTYKA, KRAJOZNAWSTWO (1)
Sport, turystyka (600)
Wyd. przed 1950 r. (8)

MUZYKA
Nuty, śpiewniki (76)
Pozostałe (49)
Wyd. przed 1950 r. (33)

MEDYCYNA, ZDROWIE
Medycyna, zdrowie (432)
Wyd. przed 1950 rokiem (21)

PODRĘCZNIKI
Do nauki języków (114)
Przedmioty podstawowe (28)
Przedmioty zawodowe (14)
Wyd. przed 1950 r. (6)

POZOSTAŁE
Albumy (136)
Czasopisma (63)
Mapy (10)
Stara reklama
Varia (3)
Autografy, dedykacje (11)



Postaw mi kawę na buycoffee.to





RODO polityka prywatności


Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 784 088 234. Zapraszamy!




KONTAKT Z NAMI Napisz do nas
784 088 234 Zadzwoń

Czynne od 9.00 - 19.00




udostępnij w serwisie facebook.com

Produkt: Wybrane zagadnienia z biochemii przemysłu spożywczego BARBARA BIJOK , FRANCISZEK BIJOK
Producent: (23)
Kategoria: Chemia
Cena brutto: 15,00 zł      Stara cena: 19,00 zł

ILOŚĆ:   


Opis: Podręcznik dla technikum przemysłu spożywczego




WSIP 1988, str. 140, stan db+ (lekko zakurzona, podniszczona okładka)
ISBN




Książka zawiera wiadomości o składnikach mających duże znaczenie dla organizmów żywych (woda, sole mineralne, barwniki, alkaloidy), jak również o przyswajaniu węgla, trawieniu i wchłanianiu pożywienia, przemianach cukrów, tłuszczów i białek w organizmach żywych. Zaznajamia także z wybranymi zagadnieniami z biochemii: przemysłu piekarskiego, przetwórstwa owocowo-warzywnego, przemysłu fermentacyjnego, przemysłu mleczarskiego.


SPIS TREŚCI
1. Znaczenie i rozwój biochemii
1.1. Przedmiot i rys historyczny badań biochemicznych
1.2. Znaczenie biochemii dla przemysłu spożywczego
2. Woda i składniki mineralne w organizmach żywych
2.1. Rola wody w organizmach roślinnych i zwierzęcych
2.2. Skład chemiczny organizmów żywych
2.3. Sole mineralne w organizmach żywych
3. Barwniki i alkoloidy w organizmach żywych
3.1. Barwniki pirolowe w organizmach żywych
3.2. Karotenoidy
3.3. Alkaloidy
4. Przyswajanie węgla przez organizmy żywe
4.1. Wiadomości wstępne
4.2. Fotosynteza
4.3. Chemosynteza
5. Pożywienie, trawienie, wchłanianie .
5.1. Bilans energetyczny organizmów żywych
5.2. Podstawowa i ponadpodstawową przemiana energii
5.3. Skład pożywienia
5.4. Trawienie i przyswajanie składników pokarmowych .
6. Przemiany cukrów w organizmach żywych
6.1. Rola i źródła cukrów w organizmach żywych
6.2. Rola koenzymów w przemianach biochemicznych
6.3. Katabolizm cukrów w organizmach zwierząt i roślin
6.4. Fermentacja alkoholowa
6.5. Fermentacja mleczanowa i propionianowa
6.6. Fermentacja masłowa
7. Przemiany tłuszczów w organizmach żywych
7.1. Rola i występowanie tłuszczów w organizmach żywych
7.2. Katabolizm tłuszczów w organizmach żywych
7.3. Synteza tłuszczów w organizmach żywych
8. Przemiany białek w organizmach żywych
8.1. Rola białek w organizmach żywych
8.2. Bilans azotowy
8.3. Białka pełnowartościowe i niepełnowartościowe
8.4. Synteza aminokwasów
8.5. Katabolizm białek w organizmach żywych
9. Wybrane zagadnienia z biochemii przemysłu piekarskiego
9.1. Chemiczna charakterystyka mąki pszennej i żytniej
9.2. Zmiany biochemiczne w czasie sporządzania i wypieku ciasta
10. Wybrane zagadnienia z biochemii przetwórstwa owocowo-warzywnego
10.1. Skład chemiczny owoców i warzyw
10.2. Związki pektynowe i ich znaczenie w przetwórstwie owoców i warzyw
10.3. Zapobieganie stratom witamin w procesie technologicznym
10.4. Procesy biochemiczne zachodzące podczas składowania owoców i warzyw
11. Wybrane zagadnienia z biochemii przemysłu fermentacyjnego
11.1. Skład chemiczny surowców przemysłu fermentacyjnego
11.2. Zmiany biochemiczne podczas słodowania
11.3. Fermentacja alkoholowa w przemyśle fermentacyjnym
12. Wybrane zagadnienia z biochemii przemysłu mleczarskiego
12.1. Skład chemiczny i znaczenie mleka
12.2. Zmiany zachodzące podczas ogrzewania mleka
12.3. Przemiany biochemiczne zachodzące podczas produkcji serów
13. Wybrane zagadnienia z biochemii przemysłu mięsnego
13.1. Chemiczna charakterystyka mięsa
13.2. Przemiany zachodzące podczas dojrzewania mięsa
13.3. Przemiany zachodzące podczas peklowania mięsa


Wybrane zagadnienia z biochemii przemysłu spożywczego BARBARA BIJOK , FRANCISZEK BIJOK

załóż swój sklep internetowy
www.abc24.pl
Promocje | Darmowe Forum | Sklepy | Randki | Opinie, Testy, Oceny