GŁÓWNA  ·  INFORMACJE i KONTAKT  ·  REGULAMIN  ·  KOMENTARZE   KOSZYK  ·  ZAMÓWIENIE  10 027 990/191 111
.:: SZUKAJ ::.
 
szukaj w opisach

» PROMOCJE !!!
» NOWOŚCI !!!

PROMOCJE (33)
 
PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)

TECHNIKA I MECHANIKA
Fotografia (54)
Mechanika (182)
Elektryka, Elektronika (364)
Architektura i budownictwo (195)
Technika (542)
Automatyka (65)
Wyd. przed 1950 r. (50)

NAUKI ŚCISŁE
Matematyka (241)
Chemia (207) »
Fizyka (119)
Informatyka (84)
Astronomia (16)
Wyd. przed 1950 r. (39)

NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE
Pedagogika (205)
Psychologia (216)
Ekonomia i zarządzanie, prawo (279)
Polityka, politologia (73)
Sztuka i kultura (339)
Językoznawstwo, polonistyka (334)
Etnologia, antropologia (72)
Etyka (7)
Socjologia (69)
Filozofia (168)
Wyd. przed 1950 r. (52)

NAUKI PRZYRODNICZE
Biologia (210)
Geografia (36)
Geologia, geodezja (75)
Ekologia (52)
Rolnictwo, zootechnika (53)
Wyd. przed 1950 r. (44)

HISTORIA
Polski (748)
Powszechna (304)
Biografie, wspomnienia (604)
Wyd. przed 1950 (62)

LITERATURA POPULARNA
Proza i dramat polski (476)
Proza i dramat zagraniczny (628)
Książki wydane przed 1950 rokiem (426)
Fantastyka, Science-fiction (124)
Książki popularnonaukowe (255)
Horror (34)
Poezja (139)
Sagi (3)
Ezoteryka, UFO (113)
Poradniki (376)
Komiksy (25)
Erotyka (21)
Humor (18)
Audiobooki (1)

LITERATURA DLA DZIECI
Polska (154)
Zagranica (113)
Wyd. przed 1950 r. (3)

SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE
Słowniki (58)
Encyklopedie (9)
Wyd. przed 1950 r. (12)

KSIĄŻKI KULINARNE
Książki kulinarne (150)
Wyd. przed 1950 r. (2)

KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE
Wyd. przed 1950 rokiem (77)
Wyd. po 1950 roku (125)

RELIGIE, TEOLOGIA
Religie, teologia (1196)
Wyd. przed 1950 r. (80)

SPORT, TURYSTYKA, KRAJOZNAWSTWO (1)
Sport, turystyka (600)
Wyd. przed 1950 r. (8)

MUZYKA
Nuty, śpiewniki (76)
Pozostałe (49)
Wyd. przed 1950 r. (33)

MEDYCYNA, ZDROWIE
Medycyna, zdrowie (432)
Wyd. przed 1950 rokiem (21)

PODRĘCZNIKI
Do nauki języków (114)
Przedmioty podstawowe (28)
Przedmioty zawodowe (14)
Wyd. przed 1950 r. (6)

POZOSTAŁE
Albumy (136)
Czasopisma (63)
Mapy (10)
Stara reklama
Varia (3)
Autografy, dedykacje (11)



Postaw mi kawę na buycoffee.to





RODO polityka prywatności


Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 784 088 234. Zapraszamy!




KONTAKT Z NAMI Napisz do nas
784 088 234 Zadzwoń

Czynne od 9.00 - 19.00




udostępnij w serwisie facebook.com

Produkt: BIOCHEMIA BRONISŁAW FILIPOWICZ, WŁADYSŁAW WIĘCKOWSKI
Producent:
Kategoria: Chemia
Cena brutto: 15,90 zł

ILOŚĆ:   


Opis: Tom I
WPROWADZAJĄCE WIADOMOŚCI Z CHEMII OGÓLNEJ
SKŁADNIKI CHEMICZNE USTROJÓW
METABOLIZM (ENZYMY)
Tom II
METABOLIZM



PWN 1967-79, str. 384+624, stan db/db- (podniszczona lekko okładka, zakurzona)
ISBN 83-01-00841-5


Spis rzeczy
Słowo wstępne
Wprowadzające wiadomości z chemii ogólnej
R o z d z i a ł 1. CZĄSTECZKA CHEMICZNA
1.1. Wartościowość i wzory kreskowe strukturalne .....
1.2. Wiązania kowalencyjne Wiązanie chemiczne i energia (13 J Elektrony jako siły wiążące (14) Wiązanie kowalencyjne (14) Polaryzacja wiązania kowalencyjnego (16) Wiązania donatorowe (17)
1.3. Kryształy jonowe Wartościowość dodatnia i ujemna (20)
1.4. Oddziaływanie międzycząsteczkowe Cząsteczki .polarne (21J Polarnośó indukowana (24) Siły van der Waalsa (24) Wiązanie wodorowe (26)
1.5» Stany skupienia
Gazy (27) Ciecze (27) Ciała stałe (28) Napięcie powierzchniowe i zwilżalność (28)
1.6. Rozpuszczalność i adsorpcja
Rozpuszczanie (30) Adsorpcja (31) Chromatografia ad-sorpcyjna (31)
Rozdział 2. REAKCJA CHEMICZNA
2.1. Energia swobodna i entropia Przemiany energetyczne w ustroju (37)
2.2. Szybkość reakcji chemicznej Energia aktywacji (39)
2.3. Stała równowagi chemicznej Stała równowagi i energia swobodna (43)
7. ozdział3. ROZTWORY WODNE
3.1. Własności wody .Woda jako rozpuszczalnik (47)
3.2. Ogólne własności roztworów Rozpuszczalność gazów w wodzie (49) Prawo podziału solutu (50) Chromatografia rozdzielcza (51) Dyfuzja w roztworze (57) Osmoza (58) Temperatura krzepnięcia i wrzenia roztworów (61)
3.3. Roztwory elektrolitów
Roztwory kwasów i zasad (62J Związki amfoteryezne (63) Ciśnienie osmotyczne elektrolitów mocnych (64) Aktywność i stężenie (66) Siła jonowa roztworu (68J Iloczyn jonowy wody. pH roztworów wodnych (69i pH roztworów mocnych kwasów i. zasad (70) pH słabych kwasów i zasad (72) Hydroliza (74) Roztwory buforowe (75) Pomiary pH (78)
3.4. Roztwory koloidalne
Rozdział4. ZWIĄZKI ORGANICZNE
4.1. Węglowodory
4.2. Grupy funkcyjne Alkohole (86) Aminy (87) Aldehydy i ketony (88) Kwasy karboksylowe (88) Związki o funkcji mieszanej
(90) Izomeria położenia i geometryczna (91) Biopolimery (92) 4*3. Asymetria cząsteczek organicznych Skręcalność właściwa (95)
Składniki chemiczne ustrojów
Rozdział 5. BIAŁKA I AMINOKWASY 5.1. Ogólne własności białek
Otrzymywanie białek (98) Skład elementarny białek (1007 Ciążar cząsteczkowy białek (101)
5.2. Budowa i własności aminokwasów ..........
Konstytucja chemiczna aminokwasów (104) Podział aminokwasów (105) Aminokwasy jako elektrolity (107) Własności chemiczne aminokwasów (110)
5.3. Poszczególne aminokwasy
5.4. Badanie składu aminokwasowego białka Hydroliza białek (119) Rozdzielanie aminokwasów Chromatografia jonowymienna (121) Testy biologiczne (123)
Rozdz'iał6. STRUKTURA BIAŁEK
6.1. Peptydy Wiązanie peptydowe (124) Synteza wiązania peptydo-wego (126; Nomenklatura peptydów (128) Własności peptydów (129) Naturalne oligopeptydy (129) Naturalne polipeptydy (133)
6.2. Sekwencja aminokwasów w polipeptydach i białkach Oznaczenie sekwencji aminokwasowej (134)
6.3. Struktura wiązania peptydowego oc-Helisa (137) Struktura fałdowa (138) Struktura kolagenu (138)
6.4. Struktura przestrzenna cząsteczek białka Wiązania struktur trzecio- i czwartorzędowych białek (140) Struktura przestrzenna białek fibrylar— nych (141) Struktura przestrzenna białek globular-nych (141) Denaturacja białka (144)
Rozdział?. WŁASNOŚCI BIAŁEK
7.1. Roztwory koloidalne białek Wpływ pH i soli na rozpuszczalność białek 1143^ Ciśnienie koloido-osmotyczne (onkotycsne)(149)
7.2. Białka jako elektrolity Elektroforeza białek-(151) Równowaga Donnana (153i
7.3. Własności chemiczne białek i ich podział Podział białek (154) Białka skoniugowsne (155)
Rozdziała. KWASY NUKLEINOWE
8.1. Skład kwasów nukleinowych Zasady purynowe H60J Zasady pirymidynowe И61) Pentozy (161) Nukleozydy (1б2) Nukleotydy Й65) Dwu- i trójfosforany nukleozydów (165)
8.2. Budowa i własności kwasów nukleinowych Budowa przestrzenna DNA (170) DNA jako składnik chromosomów (174) Kwasy rybonukleinowe (175) Analiza kwasów nukleinowych (178)
8.3. Kwasy nukleinowe bakterii i wirusów Wirusv i bakteriofagi (179)
Rozdział 9. WĘGLOWODANY
9.1. Cząsteczkowa struktura monosacharydów Pierścieniowa budowa monosacharydów (i 85) Konformacja pierścieni monosacharydowych (187) Szeregi konfiguracyjne (189) Odmiany anomeryczne (192)
9.2. Biochemicznie ważniejsze monosacharydy ......
Tetrozy (198) Pentozy (198) Heksozy (199) Heptozy i i oktozy (201) Wzory rzutowe (201)
9«3. Strukturalne pochodne monosacharydów
Estry monosacharydów (206) Dezoksymonosacharydy (208/ Monosacharydy rozgałęzione (209) Kwasy uronu-we (209) Aminomonosacharydy (210)
9.4. Własności monosacharydów Własności fizyczne.(211) Własności chemiczne (212) Oksydacja i redukcja monosacharydów (214) Izolowanie i analiza monosacharydów (215)
9.5* Glikozydy i wiązanie glikozydowe
9.6. Oligosacharydy Dwusacharydy (220) Wyższe oligosacharydy (222)
9.7. Polisacharydy (gliksny) Homoglikany (228) Heteroglikany 1230) Poliuronidy
(231) Mukcpolisacharydy (232)
9.8. Cyklitole
Rozdział 10. LIPIDY Lipoproteidy (237) 10.1. Tłuszcze
Glicerol (238) Kwasy tłuszczowe nasycone (239) Kwa-, sy tłuszczowe nienasycone (241 ) Inne kwasy tłuszczowe (243) Budowa i własności tłuszczów (244) Uwodoro-wanie tłuszczów (246) Mydła i detergenty (246)
10.2. Woski
10.3. Posfatydy Glicerofosfatydy (249> Produkty rozpadu lecytyn i kefalln (252) Sfingomieliny (252)
10.4. Glikolipidy Cerebrozydy i sulfatydy (254) Gangliozydy (254)
10.5. Rozdzielanie i analiza lipidów
EozdziałU. STK4YDY I KAROTETTOIBY
Konformacje sterydów (258/
11.1. Sterole Sterole zwierzęce (260) Sterole roślinne (263) Witaminy D (264) Glikozydy nasercowe (265) Saponiny (266) Alkaloidy sterolowe (267)
11.2. Kwasy żółciowe
11.3. Hormony sterydowe Estrogeny (270) Androgeny (272) Progesteron (272) Hormony kory nadnercza (274) 17-Ketosterydy moczu
(274) Węglowodory rakotwórcze (274)
11.4. Karotenoidy Witamina A (279J
Metabolizm
Rozdział12. ENZYMY
12.1. Reakcje enzymatyczne Energia aktywacji (282) Historia odkrycia enzymów
(2857
12.2. Budowa enzymów Katalityczne centra enzymów (288) Specyficzność
(290) Heterogenność enzymów (izozymy) i enzymote-rapia (292)
12.3. Kinetyka reakcji enzymatycznych Szybkość reakcji enzymatycznej (295) Wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej (296) Stała Michaelisa (297) Wpływ temperatury (299) Wpływ pH (300) Aktywatory enzymatyczne (301)
Wpływ nadmiaru produktów lub substratów (304) Hamowanie kompetycyjne (304) Hamowanie niekompety-cyjne (306)
Ro zdział 13.KOENZYMY I GRUPY PR0STETYCZNE
13*1» Koenzymy oksydoredukaz « .......
Koenzymy zawierające nikotynamid (310) Koenzymy flawinowe (313) Ubichinon. (315) Cytochromy (317) Peroksydazy (319) Katalazy (319)
13.2. Koenzymy transferaz i izomeraz Koenzym A (320) Dwufosfotiamina i kwas liponowy
(321) Karboksybiotyna (324) Kwas tetrahydrofoliowy (326) Koenzym B,2 i witamina Ъ^ (327) Fosforan pi-rydoksalu (329) Nukleozydofosforafty (332) Cytydyno-dwufosfocholina (335)
13.3. Antymetabolity
Rozdziali 4. TERMINOLOGIA I KLASYPIKACJA ENZYMÓW
14.1. Klasyfikacja i numeracja enzymów
14.2. Oksydofeduktazy
14.3. Fransferazy
14.4. Hydrolazy
14.5. Liazy
14.6. Izomerazy
14.7. Ligazy
Skorowidz rzeczowy
Rozdział 15. BADANIE PROCESÓW METABOLICZNYCH "15.'l» Pojęcie metabolizmu
15.2. Właśoiwości procesów metabolicznych
15.3. Metody i teohnika badań
Rozdział 16. STRUKTU


BIOCHEMIA  BRONISŁAW FILIPOWICZ, WŁADYSŁAW WIĘCKOWSKI

załóż swój sklep internetowy
www.abc24.pl
Promocje | Darmowe Forum | Sklepy | Randki | Opinie, Testy, Oceny