GŁÓWNA  ·  INFORMACJE i KONTAKT  ·  REGULAMIN  ·  KOMENTARZE   KOSZYK  ·  ZAMÓWIENIE  10 009 745/172 866
.:: SZUKAJ ::.
 
szukaj w opisach

» PROMOCJE !!!
» NOWOŚCI !!!

PROMOCJE (33)
 
PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)

TECHNIKA I MECHANIKA
Fotografia (54)
Mechanika (182)
Elektryka, Elektronika (364)
Architektura i budownictwo (195)
Technika (542)
Automatyka (65)
Wyd. przed 1950 r. (50)

NAUKI ŚCISŁE
Matematyka (241)
Chemia (206)
Fizyka (119)
Informatyka (84)
Astronomia (16)
Wyd. przed 1950 r. (39)

NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE
Pedagogika (205)
Psychologia (215)
Ekonomia i zarządzanie, prawo (279)
Polityka, politologia (73)
Sztuka i kultura (339)
Językoznawstwo, polonistyka (334)
Etnologia, antropologia (72)
Etyka (7)
Socjologia (69)
Filozofia (168)
Wyd. przed 1950 r. (52)

NAUKI PRZYRODNICZE
Biologia (210)
Geografia (36)
Geologia, geodezja (75)
Ekologia (52)
Rolnictwo, zootechnika (53)
Wyd. przed 1950 r. (44)

HISTORIA
Polski (748)
Powszechna (304)
Biografie, wspomnienia (603)
Wyd. przed 1950 (62)

LITERATURA POPULARNA
Proza i dramat polski (476)
Proza i dramat zagraniczny (628)
Książki wydane przed 1950 rokiem (426)
Fantastyka, Science-fiction (124)
Książki popularnonaukowe (255)
Horror (34)
Poezja (139)
Sagi (3)
Ezoteryka, UFO (112)
Poradniki (376)
Komiksy (25)
Erotyka (21)
Humor (18)
Audiobooki (1)

LITERATURA DLA DZIECI
Polska (154)
Zagranica (113)
Wyd. przed 1950 r. (3)

SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE
Słowniki (58)
Encyklopedie (9)
Wyd. przed 1950 r. (12)

KSIĄŻKI KULINARNE
Książki kulinarne (150)
Wyd. przed 1950 r. (2)

KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE
Wyd. przed 1950 rokiem (77)
Wyd. po 1950 roku (125)

RELIGIE, TEOLOGIA
Religie, teologia (1196)
Wyd. przed 1950 r. (86)

SPORT, TURYSTYKA, KRAJOZNAWSTWO (1)
Sport, turystyka (600)
Wyd. przed 1950 r. (8)

MUZYKA
Nuty, śpiewniki (76)
Pozostałe (49)
Wyd. przed 1950 r. (33)

MEDYCYNA, ZDROWIE
Medycyna, zdrowie (432)
Wyd. przed 1950 rokiem (21)

PODRĘCZNIKI
Do nauki języków (114)
Przedmioty podstawowe (28)
Przedmioty zawodowe (14) »
Wyd. przed 1950 r. (6)

POZOSTAŁE
Albumy (136)
Czasopisma (63)
Mapy (10)
Stara reklama
Varia (3)
Autografy, dedykacje (11)



Postaw mi kawę na buycoffee.to





RODO polityka prywatności


Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 784 088 234. Zapraszamy!




KONTAKT Z NAMI Napisz do nas
784 088 234 Zadzwoń

Czynne od 9.00 - 19.00




udostępnij w serwisie facebook.com

Produkt: Zasady żywienia człowieka Hanna Kunachowicz Elżbieta Czarnowska-Misztal Halina Turlejska
Producent: [150N]
Kategoria: Przedmioty zawodowe
Cena brutto: 12,00 zł

ILOŚĆ:   


Opis: WSiP 2000, str. 256 stan db (podniszczona lekko okładka, pozbijane narożniki)

ISBN 978-83-02-09149-0



Podręcznik; dopuszczony do użytku szkolnego przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania i wpisany do wykazu podręczników szkolnych do kształcenia zawodowego do nauczania przedmiotu podstawy żywienia człowieka w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego na poziomie technikum na podstawie recenzji rzeczoznawców: dr. hab. Danuty Kolożyn-Krajewskiej, mgr. Anny Rudnickiej, mgr. Wacława Wawrzyniaka oraz prof. dr. hab. Swiatosława Ziemiańskiego.
Numer dopuszczenia 10/00


W podręczniku podano w sposób usystematyzowany wiedzę z zakresu fizjologii i biochemii żywienia, omówiono najnowsze wydanie Tabel składu i wartości odżywczych produktów spożywczych oraz znowelizowane normy na energię i składniki odżywcze. Przedstawiono zasady planowania wyżywienia i organizacji żywienia. Rozwinięto zagadnienia związane z wprowadzaniem systemu bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności HACCP. Uwzględniono wiadomości o żywieniu dietetycznym w świetle nowego systemu dietetycznego. Omówiono charakterystyki poszczególnych diet. Podkreślono znaczenie prawidłowego żywienia w zapobieganiu chorobom oraz ujemne skutki nieprawidłowego żywienia.
Podręcznik polecany studentom studiów licencjackich na kierunkach: nauka o żywieniu, dietetyka, pielęgniarstwo, położnictwo i bromatologia. Stan prawny aktualny na 2007 r.


Spis treści
1. Rola nauki o żywieniu człowieka
1.1 Znaczenie nauki o żywieniu
1.2. Rys historyczny nauki o żywieniu
1.3. Znaczenie nauki o żywieniu w aspekcie promocji zdrowia
1.4. Podstawy ustawodawstwa w zakresie żywności i żywienia
2. Podstawowe składniki w żywności i ich przemiany w organizmie człowieka
2.1. Gospodarka energetyczna organizmu
2.2. Białka
2.3. Tłuszcze
2.4. Węglowodany
2.5. Gospodarka wodna organizmu
3. Witaminy w produktach spożywczych i ich rola w organizmie człowieka
3.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie
3.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu .
4. Składniki mineralne i ich rola w organizmie człowieka .
4.1. Czynniki wpływające na przyswajanie składników mineralnych.
4.2. Makroskładniki mineralne
4.3. Mikroskładniki mineralne
4.4. Rola składników mineralnych w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie człowieka..
4.5. Racja pokarmowa jako źródło składników mineralnych .
5. Tabele składu i wartości odżywczych produktów spożywczych
5.1. Rys historyczny
5.2. Sposób opracowania danych do Tabel składu i wartości odżywczych produktów spożywczych
5.3. Układ Tabel składu i wartości odżywczych produktów spożywczych i ich omówienie
6. Normy żywienia - dzienne normy na energię i składniki odżywcze.
6.1. Rys historyczny
6.2. Omówienie dziennych (dobowych) norm na energie i składniki odżywcze
7. Wybrane zagadnienia z nauki o żywności i żywieniu człowieka
7.1. Substancje nieodżywcze występujące w produktach spożywczych
7.2. Środowiskowe zanieczyszczenia żywności i wody .
7.3. Substancje dodatkowe stosowane w produkcji żywności.
7.4. Znakowanie żywności - informacja żywieniowa na opakowaniu
8. Zasady prawidłowego żywienia
8.1. Podział produktów spożywczych na podstawowe grupy i ich charakterystyka
8.2. Zasady zamiany produktów spożywczych
8.3. Zalecane modele prawidowego żywienia.
9, Modelowe racje pokarmowe - normy wyżywienia .
9.1. Charakterystyka i podział racji pokarmowych.
9.2. Założenia przy opracowywaniu modelowych racji pokarmowych
9.3. Interpretacja modelowych racji pokarmowych .
10. Organizacja żywienia zbiorowego
10.1. Typy zakładów żywienia zbiorowego
10.2. Cel i zasady układania jadłospisów
10.3. Zalecenia przy przyrządzaniu posiłków dla różnych grup ludności
10.4. Metody oceny sposobu żywienia
10.5. Metody oceny stanu odżywienia
11. Wpływ procesów technologicznych i kulinarnych na wartość odżj we/ą potraw .
11.1. Zmiany zachodzące w żywności pod wpływem procesów technologicznych
11.2. Zmiany zawartości poszczególnych składników odżywczych przy przetwarzaniu żywności
11.3. Zasady prawidłowego prowadzenia procesów technologicznych ,
12. Zapewnienie bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności podczas jej produkcji « przetwórstwa
12.1. Systemy zapewnienia bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności....
12.2. Zasady dobrej praktyki higienicznej oraz dobrej praktyki produkcyjnej..
12.3. Dobra praktyka produkcyjna
12.4. System analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli - HACCP
12.5. Normy z serii ISO 9000.
12.6. Kompleksowe zarządzanie jakością-TQM
12.7. Główne regulacje prawne i dokumenty międzynarodowe dotyczące higieny i bezpieczeństwa żywności
13. Podstawy żywienia dietetycznego
13.1. Aktualny system dietetyczny
13.2. Charakterystyka diet leczniczych stosowanych w wybranych jednostkach chorobowych
14. Wybrane zagadnienia żywienia odbiegającego od tradycyjnego.
14.1. Wegetarianizm.
14.2. Inne nietradycyjne sposoby żywienia
15. Znaczenie prawidłowego żywienia w zapobieganiu chorobom na tle wadliwego żywienia
15.1. Zaburzenia w stanie zdrowia i choroby wywołanie niedoborem lub nadmiarem składników odżywczych
15.2. Krótkie omówienie głównych chorób spowodowanych wadliwym żywieniem
15.3. Rola wybranych składników odżywczych w zapobieganiu niektórym chorobom
Bibliografia.


Zasady żywienia człowieka   Hanna Kunachowicz Elżbieta Czarnowska-Misztal Halina Turlejska

załóż swój sklep internetowy
www.abc24.pl
Promocje | Darmowe Forum | Sklepy | Randki | Opinie, Testy, Oceny