|
» PROMOCJE !!! » NOWOŚCI !!! PROMOCJE (33)   PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)TECHNIKA I MECHANIKA Fotografia (54)Mechanika (183) Elektryka, Elektronika (382) Architektura i budownictwo (205) Technika (565) Automatyka (66) Wyd. przed 1950 r. (51) NAUKI ŚCISŁE Matematyka (243)Chemia (212) Fizyka (117) Informatyka (84) Astronomia (16) Wyd. przed 1950 r. (39) NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE Pedagogika (232)Psychologia (217) Ekonomia i zarządzanie, prawo (283) Polityka, politologia (74) Sztuka i kultura (340) Językoznawstwo, polonistyka (333) Etnologia, antropologia (72) Etyka (8) Socjologia (71) Filozofia (186) Wyd. przed 1950 r. (52) NAUKI PRZYRODNICZE Biologia (213)Geografia (36) Geologia, geodezja (75) Ekologia (52) Rolnictwo, zootechnika (51) Wyd. przed 1950 r. (44) HISTORIA Polski (747)Powszechna (303) Biografie, wspomnienia (603) Wyd. przed 1950 (63) LITERATURA POPULARNA Proza i dramat polski (475)Proza i dramat zagraniczny (630) Książki wydane przed 1950 rokiem (430) Fantastyka, Science-fiction (123) Książki popularnonaukowe (254) Horror (34) Poezja (138) Sagi (3) Ezoteryka, UFO (108) Poradniki (386) Komiksy (25) Erotyka (20) Humor (17) Audiobooki (1) LITERATURA DLA DZIECI Polska (154)Zagranica (114) Wyd. przed 1950 r. (3) SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE Słowniki (57)Encyklopedie (11) Wyd. przed 1950 r. (12) KSIĄŻKI KULINARNE Książki kulinarne (147)Wyd. przed 1950 r. (2) KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE Wyd. przed 1950 rokiem (77)Wyd. po 1950 roku (125) RELIGIE, TEOLOGIA Religie, teologia (1186)Wyd. przed 1950 r. (87) Sport, turystyka (606) Wyd. przed 1950 r. (8) MUZYKA Nuty, śpiewniki (75)Pozostałe (51) Wyd. przed 1950 r. (34) MEDYCYNA, ZDROWIE Medycyna, zdrowie (429)Wyd. przed 1950 rokiem (21) PODRĘCZNIKI Do nauki języków (113)Przedmioty podstawowe (31) Przedmioty zawodowe (16) » Wyd. przed 1950 r. (6) POZOSTAŁE Albumy (136)Czasopisma (64) Mapy (10) Stara reklama Varia (3)Autografy, dedykacje (11) |
Opis: WSiP 2000, str. 256 stan db (podniszczona lekko okładka, pozbijane narożniki) ISBN 978-83-02-09149-0 Podręcznik; dopuszczony do użytku szkolnego przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania i wpisany do wykazu podręczników szkolnych do kształcenia zawodowego do nauczania przedmiotu podstawy żywienia człowieka w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego na poziomie technikum na podstawie recenzji rzeczoznawców: dr. hab. Danuty Kolożyn-Krajewskiej, mgr. Anny Rudnickiej, mgr. Wacława Wawrzyniaka oraz prof. dr. hab. Swiatosława Ziemiańskiego. Numer dopuszczenia 10/00 W podręczniku podano w sposób usystematyzowany wiedzę z zakresu fizjologii i biochemii żywienia, omówiono najnowsze wydanie Tabel składu i wartości odżywczych produktów spożywczych oraz znowelizowane normy na energię i składniki odżywcze. Przedstawiono zasady planowania wyżywienia i organizacji żywienia. Rozwinięto zagadnienia związane z wprowadzaniem systemu bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności HACCP. Uwzględniono wiadomości o żywieniu dietetycznym w świetle nowego systemu dietetycznego. Omówiono charakterystyki poszczególnych diet. Podkreślono znaczenie prawidłowego żywienia w zapobieganiu chorobom oraz ujemne skutki nieprawidłowego żywienia. Podręcznik polecany studentom studiów licencjackich na kierunkach: nauka o żywieniu, dietetyka, pielęgniarstwo, położnictwo i bromatologia. Stan prawny aktualny na 2007 r. Spis treści 1. Rola nauki o żywieniu człowieka 1.1 Znaczenie nauki o żywieniu 1.2. Rys historyczny nauki o żywieniu 1.3. Znaczenie nauki o żywieniu w aspekcie promocji zdrowia 1.4. Podstawy ustawodawstwa w zakresie żywności i żywienia 2. Podstawowe składniki w żywności i ich przemiany w organizmie człowieka 2.1. Gospodarka energetyczna organizmu 2.2. Białka 2.3. Tłuszcze 2.4. Węglowodany 2.5. Gospodarka wodna organizmu 3. Witaminy w produktach spożywczych i ich rola w organizmie człowieka 3.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 3.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu . 4. Składniki mineralne i ich rola w organizmie człowieka . 4.1. Czynniki wpływające na przyswajanie składników mineralnych. 4.2. Makroskładniki mineralne 4.3. Mikroskładniki mineralne 4.4. Rola składników mineralnych w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie człowieka.. 4.5. Racja pokarmowa jako źródło składników mineralnych . 5. Tabele składu i wartości odżywczych produktów spożywczych 5.1. Rys historyczny 5.2. Sposób opracowania danych do Tabel składu i wartości odżywczych produktów spożywczych 5.3. Układ Tabel składu i wartości odżywczych produktów spożywczych i ich omówienie 6. Normy żywienia - dzienne normy na energię i składniki odżywcze. 6.1. Rys historyczny 6.2. Omówienie dziennych (dobowych) norm na energie i składniki odżywcze 7. Wybrane zagadnienia z nauki o żywności i żywieniu człowieka 7.1. Substancje nieodżywcze występujące w produktach spożywczych 7.2. Środowiskowe zanieczyszczenia żywności i wody . 7.3. Substancje dodatkowe stosowane w produkcji żywności. 7.4. Znakowanie żywności - informacja żywieniowa na opakowaniu 8. Zasady prawidłowego żywienia 8.1. Podział produktów spożywczych na podstawowe grupy i ich charakterystyka 8.2. Zasady zamiany produktów spożywczych 8.3. Zalecane modele prawidowego żywienia. 9, Modelowe racje pokarmowe - normy wyżywienia . 9.1. Charakterystyka i podział racji pokarmowych. 9.2. Założenia przy opracowywaniu modelowych racji pokarmowych 9.3. Interpretacja modelowych racji pokarmowych . 10. Organizacja żywienia zbiorowego 10.1. Typy zakładów żywienia zbiorowego 10.2. Cel i zasady układania jadłospisów 10.3. Zalecenia przy przyrządzaniu posiłków dla różnych grup ludności 10.4. Metody oceny sposobu żywienia 10.5. Metody oceny stanu odżywienia 11. Wpływ procesów technologicznych i kulinarnych na wartość odżj we/ą potraw . 11.1. Zmiany zachodzące w żywności pod wpływem procesów technologicznych 11.2. Zmiany zawartości poszczególnych składników odżywczych przy przetwarzaniu żywności 11.3. Zasady prawidłowego prowadzenia procesów technologicznych , 12. Zapewnienie bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności podczas jej produkcji « przetwórstwa 12.1. Systemy zapewnienia bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności.... 12.2. Zasady dobrej praktyki higienicznej oraz dobrej praktyki produkcyjnej.. 12.3. Dobra praktyka produkcyjna 12.4. System analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli - HACCP 12.5. Normy z serii ISO 9000. 12.6. Kompleksowe zarządzanie jakością-TQM 12.7. Główne regulacje prawne i dokumenty międzynarodowe dotyczące higieny i bezpieczeństwa żywności 13. Podstawy żywienia dietetycznego 13.1. Aktualny system dietetyczny 13.2. Charakterystyka diet leczniczych stosowanych w wybranych jednostkach chorobowych 14. Wybrane zagadnienia żywienia odbiegającego od tradycyjnego. 14.1. Wegetarianizm. 14.2. Inne nietradycyjne sposoby żywienia 15. Znaczenie prawidłowego żywienia w zapobieganiu chorobom na tle wadliwego żywienia 15.1. Zaburzenia w stanie zdrowia i choroby wywołanie niedoborem lub nadmiarem składników odżywczych 15.2. Krótkie omówienie głównych chorób spowodowanych wadliwym żywieniem 15.3. Rola wybranych składników odżywczych w zapobieganiu niektórym chorobom Bibliografia. |