GŁÓWNA  ·  INFORMACJE i KONTAKT  ·  REGULAMIN  ·  KOMENTARZE   KOSZYK  ·  ZAMÓWIENIE  10 030 010/193 131
.:: SZUKAJ ::.
 
szukaj w opisach

» PROMOCJE !!!
» NOWOŚCI !!!

PROMOCJE (33)
 
PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)

TECHNIKA I MECHANIKA
Fotografia (54)
Mechanika (182)
Elektryka, Elektronika (364)
Architektura i budownictwo (195)
Technika (542)
Automatyka (65)
Wyd. przed 1950 r. (50)

NAUKI ŚCISŁE
Matematyka (241)
Chemia (207)
Fizyka (119)
Informatyka (84)
Astronomia (16)
Wyd. przed 1950 r. (39)

NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE
Pedagogika (205)
Psychologia (216)
Ekonomia i zarządzanie, prawo (279)
Polityka, politologia (73)
Sztuka i kultura (339)
Językoznawstwo, polonistyka (334)
Etnologia, antropologia (72)
Etyka (7)
Socjologia (69)
Filozofia (168)
Wyd. przed 1950 r. (52)

NAUKI PRZYRODNICZE
Biologia (210)
Geografia (36)
Geologia, geodezja (75)
Ekologia (52)
Rolnictwo, zootechnika (53) »
Wyd. przed 1950 r. (44)

HISTORIA
Polski (748)
Powszechna (304)
Biografie, wspomnienia (604)
Wyd. przed 1950 (62)

LITERATURA POPULARNA
Proza i dramat polski (476)
Proza i dramat zagraniczny (628)
Książki wydane przed 1950 rokiem (426)
Fantastyka, Science-fiction (124)
Książki popularnonaukowe (255)
Horror (34)
Poezja (139)
Sagi (3)
Ezoteryka, UFO (113)
Poradniki (376)
Komiksy (25)
Erotyka (21)
Humor (18)
Audiobooki (1)

LITERATURA DLA DZIECI
Polska (154)
Zagranica (113)
Wyd. przed 1950 r. (3)

SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE
Słowniki (58)
Encyklopedie (9)
Wyd. przed 1950 r. (12)

KSIĄŻKI KULINARNE
Książki kulinarne (150)
Wyd. przed 1950 r. (2)

KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE
Wyd. przed 1950 rokiem (77)
Wyd. po 1950 roku (125)

RELIGIE, TEOLOGIA
Religie, teologia (1196)
Wyd. przed 1950 r. (80)

SPORT, TURYSTYKA, KRAJOZNAWSTWO (1)
Sport, turystyka (600)
Wyd. przed 1950 r. (8)

MUZYKA
Nuty, śpiewniki (76)
Pozostałe (49)
Wyd. przed 1950 r. (33)

MEDYCYNA, ZDROWIE
Medycyna, zdrowie (432)
Wyd. przed 1950 rokiem (21)

PODRĘCZNIKI
Do nauki języków (114)
Przedmioty podstawowe (28)
Przedmioty zawodowe (14)
Wyd. przed 1950 r. (6)

POZOSTAŁE
Albumy (136)
Czasopisma (63)
Mapy (10)
Stara reklama
Varia (3)
Autografy, dedykacje (11)



Postaw mi kawę na buycoffee.to





RODO polityka prywatności


Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 784 088 234. Zapraszamy!




KONTAKT Z NAMI Napisz do nas
784 088 234 Zadzwoń

Czynne od 9.00 - 19.00




udostępnij w serwisie facebook.com

Produkt: PIECZARKA K. Szudyga
Producent: [84]
Kategoria: Rolnictwo, zootechnika
Cena brutto: 8,00 zł

 PRODUKT AKTUALNIE NIEDOSTĘPNY 


Opis: PWRiL 178, str. 158,  stan db (podniszczona lekko okładka)



Od autora
Książka przeznaczona jest dla producentów i osób zainteresowanych produkcją pieczarek. Zawiera ona podstawowe wiadomości o zakładaniu pieczarkarni i prowadzeniu uprawy tych pożytecznych grzybów, omawia w szczególności szczegółowo zalecenia agrotechniczne ogólnie przyjęte i wypróbowane w praktyce. Ponieważ w wielu rejonach kraju dalszy rozwój pieczarkarstwa uzależniony jest od istniejących możliwości uzyskania tak podstawowego środka produkcji, jakim jest nawóz koński, szczególnej uwadze Czytelników polecam rozdział o-podłożach zastępujących w uprawie pieczarek nawóz koński. Tak jak w innych działach produkcji roślinnej, również w dziedzinie pieczarkarstwa konieczne jest stałe pogłębianie wiadomości fachowych producentów. Ogromną rolę w doskonaleniu fachowym* spełniają szkolenia organizowane przede wszystkim przez spółdzielczość ogrodniczą i inne instytucje. Zachęcam również do korzystania z wydanego przez PWRiL w 1980 r. tłumaczenia z języka francuskiego podręcznika P.J.C. Veddera pt. „Nowoczesna uprawa pieczarek". Tematyka pieczarkarska poruszana jest także na łamach czasopism ogrodniczych: dwutygodnika ,,Owoce, Warzywa, Kwiaty" oraz miesięcznika ,,Hasło Ogrodnicze".
Na zakończenie chciałbym serdecznie podziękować licznym producentom pieczarek za pomoc okazaną podczas pisania niniejszej książki.
Spis treści
Od autora   5
Wiadomości ogólne   6
Grzyby uprawne    6
Opłacalność uprawy    9
Struktura organizacyjna pieczarkarstwa w Polsce    11
Uprawa pieczarek w Polsce i na świecie    11
Budowa, cykl rozwojowy i odżywianie się pieczarki dwuzarodnikowe] (Agaricus
bisporus)    16
Organizacja produkcji    21
Systemy uprawy    21
System jednostrefowy 21. System wielostrefowy    21
Wielkość pieczarkarni    21
Zapotrzebowanie na siłę roboczą    22
Termin zakładania uprawy    23
Wymagania stawiane nowoczesnym pieczarkarniom   24
Lokalizacja   24
Elementy pieczarkarni    25
Hale uprawowe z korytarzem komunikacyjnym    25
Najczęściej   stosowane   materiały 28.   Rozwiązanie   stropu 29.   Podłogi 30.
Drzwi 30. Otwory wentylacyjne 30. Oświetlenie 31. Korytarz
komunikacyjny    33
Kotłownia    33
Stosowane systemy ogrzewania 33. Rozprowadzenie pary    34
Pomieszczenia do parowania ziemi    34
Pomieszczenia socjalne i sanitarne    35
Szopa fermentacyjna — kompostownia   35
Pomieszczenia adaptowane    37
Wietrzenie i klimatyzacja pieczarkarni    39
Systemy wietrzenia    39
Kontrola    wilgotności powietrza    43
Klimatyzacja pieczarkarni    44
Podłoża do uprawy pieczarki    47
Podłoże z nawozu końskiego    47
Ogólne wiadomości o materiale na podłoże    47
Wymagana jakość nawozu końskiego 47. Ilość nawozu potrzebna do
założenia uprawy 48. Dodatki do nawozu końskiego    49
Ogólne zasady przygotowywania podłoża    52
Technika fermentacji    57
Nawilżanie nawozu 58. Układanie I pryzmy fermentacyjnej 59. Układanie
II i III pryzmy fermentacyjnej 60. Charakterystyka podłoża po
fermentacji   61
Krótka fermentacja   62                                                                                 e
Błędy popełnione przy fermentacji   62
Układanie grzęd   63
Technika pasteryzacji   66
Warunki pasteryzacji 66. Charakterystyka podłoża po pasteryzacji 70.
Trudności    występujące    podczas    pasteryzacji 71.    Pasteryzacja   podłoża
w masie   73
Podłoża z innych materiałów   83
Podłoża z nawozu świńskiego i bydlęcego   83
Podłoże zastępcze   84
Grzybnia i je] sadzenie   88
Typy grzybni   88
Rasy grzybni    89
Sadzenie grzybni   90
Rozrastanie się grzybni w podłożu   93
Wzbogacanie podłoża po rozrośnięciu się grzybni    95
Ziemia okrywowa (okrywa)    96
Rola ziemi okrywowej    96
Materiały do sporządzania okrywy   97
Odczyn ziemi okrywowej    97
Receptury okryw   98
Technika sporządzania okrywy torfowej    98
Odkażanie ziemi okrywowej    100
Odkażanie termiczne 100. Odkażanie chemiczne    100
Nakładanie ziemi okrywowej na grzędy    101
Zabiegi pielęgnacyjne    103
Zabiegi pielęgnacyjne w okresie od nałożenia okrywy do owocnikowania    103
Zabiegi pielęgnacyjne w czasie plonowania    107
Podlewania 107. Regulowanie temperatury 111. Wietrzenie    111
Zbiór pieczarek    115
Pora zbioru 115. Technika zbioru 116. Pakowanie 117. Wysokość plonu    119
Przechowywanie pieczarek    120
Likwidacja uprawy    122
Wykorzystanie zużytego podłoża    125
Specyfika uprawy pieczarki czterozarodnikowej (Agaricus edulis)    126
Choroby i szkodniki pieczarki    128
Choroby    129
Choroby wirusowe    129
Choroby bakteryjne    131
Rdzawa plamistość pieczarki 131.  Mumie 133.  „Łzawienie" pieczarki    134
Choroby grzybowe    134
Pleśń   oliwkowa 134.   Stysanus 135.   Sniedż   pieczarki 135.   Gipsówki 136.
Fałszywa trufla 137. Pleśń nietylkodlamoli karminowa 138. Zielone pleśnie 139. Pleśń
brunatna 139.   Biała   zgnilizna 140.   Sucha   zgnilizna 142.   Daktylium 142.
Fuzariozy    143
Choroby nieinfekcyjne    143
Szkodniki    146
Nicienie 146.   Roztocze 148.  Muchówki 149.   Skoczogony 150.   Myszy    150
Zestawienie zaleceń ochrony pieczarek   151                                             
Przetwórstwo pieczarek    155                                                           
Suszenie 155, Mrożenie 155. Sterylizacja    155


PIECZARKA   K. Szudyga

załóż swój sklep internetowy
www.abc24.pl
Promocje | Darmowe Forum | Sklepy | Randki | Opinie, Testy, Oceny