GŁÓWNA  ·  INFORMACJE i KONTAKT  ·  REGULAMIN  ·  KOMENTARZE   KOSZYK  ·  ZAMÓWIENIE  9 894 813/57 934
.:: SZUKAJ ::.
 
szukaj w opisach

» PROMOCJE !!!
» NOWOŚCI !!!

PROMOCJE (33)
 
PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)

TECHNIKA I MECHANIKA
Fotografia (54)
Mechanika (181)
Elektryka, Elektronika (373)
Architektura i budownictwo (199)
Technika (541)
Automatyka (65)
Wyd. przed 1950 r. (50)

NAUKI ŚCISŁE
Matematyka (236)
Chemia (207)
Fizyka (119)
Informatyka (84)
Astronomia (16)
Wyd. przed 1950 r. (39)

NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE
Pedagogika (205)
Psychologia (214)
Ekonomia i zarządzanie, prawo (279)
Polityka, politologia (73)
Sztuka i kultura (339)
Językoznawstwo, polonistyka (334)
Etnologia, antropologia (72)
Etyka (7)
Socjologia (69)
Filozofia (168)
Wyd. przed 1950 r. (52)

NAUKI PRZYRODNICZE
Biologia (210) »
Geografia (36)
Geologia, geodezja (75)
Ekologia (52)
Rolnictwo, zootechnika (52)
Wyd. przed 1950 r. (44)

HISTORIA
Polski (748)
Powszechna (304)
Biografie, wspomnienia (602)
Wyd. przed 1950 (62)

LITERATURA POPULARNA
Proza i dramat polski (476)
Proza i dramat zagraniczny (628)
Książki wydane przed 1950 rokiem (426)
Fantastyka, Science-fiction (124)
Książki popularnonaukowe (255)
Horror (34)
Poezja (139)
Sagi (3)
Ezoteryka, UFO (112)
Poradniki (376)
Komiksy (25)
Erotyka (21)
Humor (18)
Audiobooki (1)

LITERATURA DLA DZIECI
Polska (154)
Zagranica (113)
Wyd. przed 1950 r. (3)

SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE
Słowniki (58)
Encyklopedie (9)
Wyd. przed 1950 r. (12)

KSIĄŻKI KULINARNE
Książki kulinarne (149)
Wyd. przed 1950 r. (2)

KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE
Wyd. przed 1950 rokiem (77)
Wyd. po 1950 roku (125)

RELIGIE, TEOLOGIA
Religie, teologia (1196)
Wyd. przed 1950 r. (86)

SPORT, TURYSTYKA, KRAJOZNAWSTWO (1)
Sport, turystyka (600)
Wyd. przed 1950 r. (8)

MUZYKA
Nuty, śpiewniki (76)
Pozostałe (49)
Wyd. przed 1950 r. (33)

MEDYCYNA, ZDROWIE
Medycyna, zdrowie (432)
Wyd. przed 1950 rokiem (21)

PODRĘCZNIKI
Do nauki języków (114)
Przedmioty podstawowe (30)
Przedmioty zawodowe (15)
Wyd. przed 1950 r. (6)

POZOSTAŁE
Albumy (136)
Czasopisma (63)
Mapy (10)
Stara reklama
Varia (3)
Autografy, dedykacje (11)



Postaw mi kawę na buycoffee.to





RODO polityka prywatności


Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 784 088 234. Zapraszamy!




KONTAKT Z NAMI Napisz do nas
784 088 234 Zadzwoń

Czynne od 9.00 - 19.00




udostępnij w serwisie facebook.com

Produkt: PODSTAWY BIOCHEMII DOC. DR JERZY KĄCZKOWSKI
Producent:
Kategoria: Biologia
Cena brutto: 12,00 zł

ILOŚĆ:   


Opis: WPL 1968 stan db (podniszczona lekko okładka) , str 288
ISBN



Podręcznik stanowi wykład podstaw biochemii ogólnej, jednak szczególną uwagę zwraca na zagadnienia, które mogą interesować przyszłych i obecnych pracowników inżynieryjnych przemysłu rolno-spożywczego. Treścią poszczególnych rozdziałów są więc najważniejsze wiadomości o budowie związków naturalnych i ich przemianach, zwłaszcza tych, z którymi ma do czynienia nowoczesna technologia żywnościowa. Wiele uwagi poświęcono właściwościom i mechanizmowi działania enzymów oraz ich technicznym zastosowaniom, jak również procesom biologicznym mającym na celu zmniejszenie ogólnego deficytu żywnościowego. Dlatego podręcznik może stanowić podstawę do studiowania przedmiotu Biochemia Żywności, wykładanego na wydziałach technologii rolno-spożywczej WSR oraz przedmiotu biochemii wykładanego na wydziałach chemii spożywczej politechniki. Może on być również pomocny przy studiowaniu przedmiotu biochemii wykładanego na innych wydziałach WSR


Częściej stosowane skróty
Przedmowa
1. Wiadomości wstępne
Rys historyczny i pojącia podstawowe
Komórka i jej funkcje
Piśmiennictwo
2. Aminokwasy i białka
Aminokwasy
Budowa i własności aminokwasów
Ogólne reakcje aminokwasów
Klasyfikacja aminokwasów
Przegląd ważniejszych aminokwasów
Peptydy
Wiązanie peptydowe i peptydy
Białka
Metody chromatograficzne
Badanie kolejności aminokwasów w łańcuchu peptydowym
Struktura wtórna białek i jej badanie
Ogólne własności białek
Klasyfikacja białek
Przegląd ważniejszych białek występujących w produktach żywnościowych
Białka tkanki mięsnej
Białka tkanki okrywającej, podporowej i łącznej
Białka krwi
Białka mleka
Białka zbóż
Uzupełniające źródła białka w żywieniu
Produkcja biomasy
Piśmiennictwo
3. Enzymy
Założenia termodynamiczne reakcji enzymatycznych
Energetyka biochemiczna — związki makroergiczne
Trójfosforany
Inne związki makroergiczne
Kinetyka i własności enzymów
Białkowa natura enzymów
Energia aktywacji
Warunki działania enzymów
Zależność od stężenia enzymu
Wpływ stężenia substratu
Teoria Michaelisa-Menten
Wpływ temperatury
Wpływ pH
Hamowanie reakcji enzymatycznych
Aktywacja enzymów
Specyficzność działania enzymów
Swoistość kierunku działania
Specyficzność substratowa
Mechanizm działania enzymów
Aktywne centrum
Mechanizm katalizy
Klasyfikacja enzymów
Zastosowanie enzymów w technologii rolno-spożywczej
Piśmiennictwo
4. Witaminy rozpuszczalne w wodzie i koenzymy
» Mechanizm działania koenzymów
Klasyfikacja koenzymów
Koenzymy oksydoreduktaz
Koenzymy współdziałające z transferazami
Koenzymy liaz, izomeraz i ligaz
Witaminy o bliżej niesprecyzowanej funkcji koenzymatyeznej
Piśmiennictwo
5. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach — związki pochodne izopen-
tenolu
Biosynteza aktywnego izopentenolu
Terpeny — olejki eteryczne
Mono- i półtor.aterpeny
Substancje zapachowe o budowie nieterpenowej
Zachowanie aromatu w produktach owocowych i warzywnych
Grupa witamin D, związki sterydowe
Budowa i biosynteza
Witaminy grupy D
Inne sterydy
Grupa witamin A, karotenowce
Budowa karotenów
Witaminy grupy A
fżoprenochinony, witaminy grup E i K
Tokoferole, witaminy grupy E
Filochinony — witaminy grupy K
Ubichinon — koenzym Q
Piast ochinon
Przemysłowa produkcja witamin i witaminizowanie artykułów spożywczych .
Procesy fermentacyjne produkcji witamin
Uzupełnianie witamin w produktach spożywczych
Piśmiennictwo
6. Kwasy nukleinowe
Budowa, własności i biosynteza
Budowa i własności nukleotydów
Biosynteza nukleotydów
Budowa kwasów nukleinowych
Biosynteza kwasów nukleinowych
Rozkład kwasów nukleinowych
Funkcje kwasów nukleinowych — biosynteza białka
Podział garnituru genetycznego komórki
Biosynteza białka
Regulacja metabolizmu w komórce
Kontrola aktywności enzymów
Regulacja genetyczna biosyntezy enzymów
Piśmiennictwo
7. Przemiana aminokwasów i białek
Enzymy proteolityczne
Mechanizm działania
Klasyfikacja
Zastosowanie przemysłowe
Ogólne przemiany aminokwasów
Reakcje deaminacji
Transaminacje
Dekarboksylacja aminokwasów
Cykl mocznikowy — cykl ornityny
Fermentacje aminokwasowe
Przyswajanie azotu — cykl azotowy
Piśmiennictwo
8. Barwniki porfirynowe
Budowa porfiryn
Biosynteza metaloporfiryn
Ważniejsze porfiryny
Chlorofile
Hem i hemoglobina
Piśmiennictwo
9. Utlenianie biologiczne
Istota utlenienia
Łańcuch oddechowy
Potencjał oksydoredukcyjny
Swobodna energia procesów oksydoredukcyjnych
Enzymy łańcucha oddechowego
Oksygenazy
Chemiczne ciemnienie artykułów spożywczych
Enzymy rozkładające nadtlenek wodoru
Łańcuch oddechowy jako źródło energii — oksydacyjna fosforylacja
Piśmiennictwo
10. Cykl kwasów trójkarboksylowych
Znaczenie cyklu kwasu cytrynowego
Mechanizm i enzymy cyklu kwasów trójkarboksylowych
Energetyka
Modyfikacje cyklu kwasu cytrynowego
Fermentacja cytrynianowa
Cykl glioksalanowy
Piśmiennictwo
11. Cukrowce i ich przemiany
Budowa i klasyfikacja cukrowców
Cukry proste
Własności chemiczne
Ważniejsze cukry proste
Przemiany ogólne cukrów prostych
Izomeryzacje
Wzajemne przemiany cukrów
Procesy kataboliczne
Cykl pentozofosforanów
Utlenianie glukozo-6-fosforanu
Regeneracja heksozy
Bilans przemiany
Rozpad cukrów w drodze glikolizy — fermentacja alkoholowa i mlekowa
Mechanizm procesu glikolizy
Podział enzymów glikolizy
Energetyka glikolizy i fermentacji
Efekt Pasteura
Fermentacje przemysłowe
Fermentacja alkoholowa
Fermentacja mlekowa
Inne fermentacje
Odwrócenie procesu glikolizy — resynteza glukozy
Cukry złożone
Kilkocukry
Wielocukry właściwe
Wielocukrowce kwaśne
Enzymy biorące udział w przemianach' cukrów złożonych
Enzymy katabolizmu cukrowców
Zastosowanie przemysłowe enzymów katabolizmu cukrowców
Enzymy anabolizmu cukrowców
Transglikozydazy
Synteza wiązań glikozydowych
Glikozydy
Barwniki antocyjaninowe
Barwniki flawonoidowe
Piśmiennictwo
12. Fotosynteza
Mechanizm wykorzystania energii świetlnej
Chemizm fotosyntezy
Fosforylacja fotosyntetyczna
Fotoliza wody i niecykliczna fosforylacja fotosyntetyczna .
Wiązanie dwutlenku węgla
Regeneracja akceptora COz
Fotosynteza techniczna
Piśmiennictwo
13. Metabolizm tłuszczowców
Tłuszcze właściwe
Kwasy tłuszczowe
Woski
Tłuszcze złożone
Przemiana tłuszczowców
Rozkład tłuszczów .
Biosynteza kwasów tłuszczowych
Biosynteza trójglicerydów
Wytwarzanie fosfogllcerydów
Powiązania między metabolizmem tłuszczowców i cukrowców
Utlenianie tłuszczów jadalnych i przeciwutleniacze
Piśmiennictwo
14. Rola związków mineralnych w metabolizmie
Woda i jej funkcje
Przemiany i funkcje soli mineralnych
Ogólna literatura podręcznikowa
Skorowidz..


PODSTAWY BIOCHEMII DOC. DR JERZY KĄCZKOWSKI

załóż swój sklep internetowy
www.abc24.pl
Promocje | Darmowe Forum | Sklepy | Randki | Opinie, Testy, Oceny