|
» PROMOCJE !!! » NOWOŚCI !!! PROMOCJE (33)   PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)TECHNIKA I MECHANIKA Fotografia (54)Mechanika (182) Elektryka, Elektronika (382) Architektura i budownictwo (205) Technika (565) Automatyka (66) Wyd. przed 1950 r. (51) NAUKI ŚCISŁE Matematyka (243)Chemia (212) Fizyka (117) Informatyka (84) Astronomia (16) Wyd. przed 1950 r. (39) NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE Pedagogika (232)Psychologia (217) Ekonomia i zarządzanie, prawo (283) Polityka, politologia (74) Sztuka i kultura (340) Językoznawstwo, polonistyka (333) Etnologia, antropologia (72) Etyka (8) Socjologia (71) Filozofia (186) Wyd. przed 1950 r. (52) NAUKI PRZYRODNICZE Biologia (213)Geografia (36) Geologia, geodezja (75) Ekologia (52) Rolnictwo, zootechnika (51) Wyd. przed 1950 r. (44) HISTORIA Polski (747)Powszechna (303) Biografie, wspomnienia (603) Wyd. przed 1950 (63) LITERATURA POPULARNA Proza i dramat polski (475)Proza i dramat zagraniczny (630) Książki wydane przed 1950 rokiem (430) Fantastyka, Science-fiction (123) Książki popularnonaukowe (254) Horror (34) Poezja (138) Sagi (3) Ezoteryka, UFO (108) Poradniki (386) Komiksy (25) Erotyka (20) Humor (17) Audiobooki (1) LITERATURA DLA DZIECI Polska (154)Zagranica (114) Wyd. przed 1950 r. (3) SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE Słowniki (57)Encyklopedie (11) Wyd. przed 1950 r. (12) KSIĄŻKI KULINARNE Książki kulinarne (147)Wyd. przed 1950 r. (2) KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE Wyd. przed 1950 rokiem (77)Wyd. po 1950 roku (125) RELIGIE, TEOLOGIA Religie, teologia (1186)Wyd. przed 1950 r. (87) Sport, turystyka (606) Wyd. przed 1950 r. (8) MUZYKA Nuty, śpiewniki (75)Pozostałe (51) Wyd. przed 1950 r. (34) MEDYCYNA, ZDROWIE Medycyna, zdrowie (429) »Wyd. przed 1950 rokiem (21) PODRĘCZNIKI Do nauki języków (113)Przedmioty podstawowe (31) Przedmioty zawodowe (16) Wyd. przed 1950 r. (6) POZOSTAŁE Albumy (136)Czasopisma (64) Mapy (10) Stara reklama Varia (3)Autografy, dedykacje (11) |
Opis: PZWL 1965, str. 410, stan db+ (podpis) Część pierwsza. Żywienie prawidłowe — dieta I ogólna Śniadanie, zestawienie ogólne Przepisy szczegółowe Napoje Pieczywo Dodatki do pieczywa Obiad Zupy. Uwagi ogólne dotyczące przyrządzania zup Zestawienie ogólne Przepisy szczegółowe Dodatki do zup, zestawienie i przepisy szczegółowe. Mięso. Uwagi ogólne dotyczące przyrządzania mięsa, zestawienie ogólne Przepisy szczegółowe Potrawy z drobiu, zestawienie ogólne Przepisy szczegółowe Potrawy z ryb. Uwagi i zestawienie, przepisy szczegółowe Potrawy z dodatkiem mięsa: zestawienie i przepisy szczegółowe Potrawy mączne: uwagi, zestawienie i przepisy szczegółowe . Potrawy z kasz: zestawienie i przepisy szczegółowe. Sosy: uwagi, zestawienie i przepisy szczegółowe. Potrawy z jaj: uwagi, zestawienie i przepisy szczegółowe Potrawy z grzybów: uwagi, zestawienie i przepisy szczegółowe Potrawy z warzyw: uwagi ogólne A. Potrawy z warzyw stanowiące samodzielne dania. Zestawienie i przepisy szczegółowe B. Potrawy z warzyw stanowiące dodatek do głównych dań. Zestawienie i przepisy szczegółowe Potrawy z nasion roślin strączkowych: zestawienie i przepisy szczegółowe Desery: zestawienie i przepisy szczegółowe Kolacja. Pieczywo: zestawienie i przepisy szczegółowe Dodatki do pieczywa: zestawienie i przepisy szczegółowe Zupy mleczne: zestawienie i przepisy szczegółowe Jadłospis dekadowy podstawowy dla diety normalnej Część druga — Żywienie dietetyczne Dieta IIa (płynna głodówkowa) . Dieta IIb (płynna pooperacyjna) Dieta lIc (płynna odżywcza — sztuczne żywienie) Dieta III (kleikowa węglowodanowa) Dieta IVa (przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy I okres) . Dieta IVb (przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy II okres) Dieta IVc (przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy III okres) Dieta V (przy nadkwaśności żołądka) Dieta VI (przy niedokwaśności żołądka) Dieta VIIa (wysokobiałkowa z ograniczeniem tłuszczu) Dieta VIIb (z ograniczeniem tłuszczu) Dieta VIII (niskosodowa) Dieta IXa (z ograniczeniem białka i soli) Dieta IXb (obfitobiałkowa z ograniczeniem soli) Dieta X (dla położnic) Dieta XI (przy cukrzycy) Dieta XII (dieta Krogha dla oznaczania przemiany spoczynkowej) Dieta XIII (dieta Schmidta dla badania fermentów trawiennych) Dieta XIV (dla badania krwi utajonej w kale) Dieta XV (odchudzająca) Dieta XVI (przy biegunkach fermentacyjnych) Dieta XVII (przy biegunkach gnilnych) Przepisy szczegółowe dotyczące żywienia dietetycznego Grupa I — napoje: zestawienie i przepisy szczegółowe Grupa II — pieczywo: zestawienie i przepisy szczegółowe Grupa III — dodatki do pieczywa: zestawienie i przepisy szczegółowe Grupa IV — zupy: zestawieni i przepisy szczegółowe Grupa V — dodatki do zup: zestawienie i przepisy szczegółowe Grupa VI — potrawy mięsne: zestawienie i przepisy szczegółowe Grupa VII — potrawy półmięsne: zestawienie i przepisy szczegółowe Grupa VIII — potrawy z drobiu i królika: zestawienie i przepisy szczegółowe Grupa IX — potrawy rybne i półrybne: zestawienie i przepisy szczegółowe. Grupa X — potrawy z jaj: zestawienie i przepisy szczegółowe Grupa XI — potrawy z warzyw: zestawienie i przepisy szczegółowe Grupa XII — potrawy mączne: zestawienie i przepisy szczegółowe Grupa XIII — potrawy z kasz: zestawienie i przepisy szczegółowe . Grupa XIV — sosy: zestawienie i przepisy szczegółowe Grupa XV — desery: zestawienie i przepisy szczegółowenie i przepisy szczegółowe Grupa XVI — różne: zestawienie i przepisy szczegółowe Dokumentacja żywieniowa Zestawienie ogólne Regulaminy Organizacja dnia pracy dietetyczek Piśmiennictwo |