GŁÓWNA  ·  INFORMACJE i KONTAKT  ·  REGULAMIN  ·  KOMENTARZE   KOSZYK  ·  ZAMÓWIENIE  10 030 210/193 331
.:: SZUKAJ ::.
 
szukaj w opisach

» PROMOCJE !!!
» NOWOŚCI !!!

PROMOCJE (33)
 
PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)

TECHNIKA I MECHANIKA
Fotografia (54)
Mechanika (182)
Elektryka, Elektronika (364)
Architektura i budownictwo (195)
Technika (542)
Automatyka (65)
Wyd. przed 1950 r. (50)

NAUKI ŚCISŁE
Matematyka (241)
Chemia (207)
Fizyka (119)
Informatyka (84)
Astronomia (16)
Wyd. przed 1950 r. (39)

NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE
Pedagogika (205)
Psychologia (216)
Ekonomia i zarządzanie, prawo (279)
Polityka, politologia (73)
Sztuka i kultura (339)
Językoznawstwo, polonistyka (334)
Etnologia, antropologia (72)
Etyka (7)
Socjologia (69)
Filozofia (168)
Wyd. przed 1950 r. (52)

NAUKI PRZYRODNICZE
Biologia (210)
Geografia (36)
Geologia, geodezja (75)
Ekologia (52)
Rolnictwo, zootechnika (53)
Wyd. przed 1950 r. (44)

HISTORIA
Polski (748)
Powszechna (304)
Biografie, wspomnienia (604)
Wyd. przed 1950 (62)

LITERATURA POPULARNA
Proza i dramat polski (476)
Proza i dramat zagraniczny (628)
Książki wydane przed 1950 rokiem (426)
Fantastyka, Science-fiction (124)
Książki popularnonaukowe (255)
Horror (34)
Poezja (139)
Sagi (3)
Ezoteryka, UFO (113)
Poradniki (376)
Komiksy (25)
Erotyka (21)
Humor (18)
Audiobooki (1)

LITERATURA DLA DZIECI
Polska (154)
Zagranica (113)
Wyd. przed 1950 r. (3)

SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE
Słowniki (58)
Encyklopedie (9)
Wyd. przed 1950 r. (12)

KSIĄŻKI KULINARNE
Książki kulinarne (150)
Wyd. przed 1950 r. (2)

KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE
Wyd. przed 1950 rokiem (77)
Wyd. po 1950 roku (125)

RELIGIE, TEOLOGIA
Religie, teologia (1196)
Wyd. przed 1950 r. (80)

SPORT, TURYSTYKA, KRAJOZNAWSTWO (1)
Sport, turystyka (600)
Wyd. przed 1950 r. (8)

MUZYKA
Nuty, śpiewniki (76)
Pozostałe (49)
Wyd. przed 1950 r. (33)

MEDYCYNA, ZDROWIE
Medycyna, zdrowie (432) »
Wyd. przed 1950 rokiem (21)

PODRĘCZNIKI
Do nauki języków (114)
Przedmioty podstawowe (28)
Przedmioty zawodowe (14)
Wyd. przed 1950 r. (6)

POZOSTAŁE
Albumy (136)
Czasopisma (63)
Mapy (10)
Stara reklama
Varia (3)
Autografy, dedykacje (11)



Postaw mi kawę na buycoffee.to





RODO polityka prywatności


Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 784 088 234. Zapraszamy!




KONTAKT Z NAMI Napisz do nas
784 088 234 Zadzwoń

Czynne od 9.00 - 19.00




udostępnij w serwisie facebook.com

Produkt: ZAPOTRZEBOWANIE NA BIAŁKO W NIEKTÓRYCH CHOROBACH WEWNĘTRZNYCH I STANACH POOPERACYJNYCH
Producent: Prof. dr hab. med. JAN HASIK Doc. dr hab. med. LECH HRYNIEWIECKI
Kategoria: Medycyna, zdrowie
Cena brutto: 15,00 zł

ILOŚĆ:   


Opis: PZWL 1978, str. 188, stan db+ (podniszczona lekko okładka)

ISBN

PZWL 1978, str. 188, stan db+ (podniszczona lekko okładka)

ISBN


Książka przeznaczona jest dla lekarzy internistów i dietetyków. Stanowi cenny przyczynek do poznania metabolizmu białka w różnych schorzeniach i ma dużą wartość w praktyce klinicznej. Przedstawione wyniki badań pozwalają na określenie minimalnego i optymalnego zapotrzebowania na białko w najczęściej spotykanych jednostkach chorobowych i niektórych stanach pooperacyjnych. Wartość biologiczną białka oznaczano na podstawie współczynnika białkowo-kalorycznego Platta i Millera. W badaniach metabolicznych uwzględniono wskaźniki określające stopień zużytkowania białka — poziom mocznika i azotu aminowego we krwi, a także bilans azotowy, sodowy i potasowy. Na uwagę zasługuje zastosowanie statystycznej metody korelacji i regresji liniowej do ustalenia minimalnego i optymalnego zapotrzebowania na białko zarówno w stanach patologicznych, jak fizjologicznych.


SPIS TREŚCI
Wstęp
Rozdział 1. Bilansowe metody ustalania kryteriów żywienia w stanach zdrowia i choroby
Rozdział 2. Zapotrzebowanie na białko u dorosłych ludzi zdrowych
Rozdział 3. Zapotrzebowanie na białko w marskości wątroby
Rozdział 4, Zapotrzebowanie na białko w czerwienicy prawdziwej
Rozdział 5. Zapotrzebowanie na białko w niektórych chorobach układu krążenia
Rozdział 6. Zapotrzebowanie na białko w jadłowstręcie psychicznym
Rozdział 7. Zapotrzebowanie na białko we wrzodzie żołądka i dwunastnicy
Rozdział 8. Zapotrzebowanie na białko we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
Rozdział 9. Zapotrzebowanie na białko w otyłości regulacyjnej
Rozdział 10. Zapotrzebowanie na białko w cukrzycy
Rozdział 11. Zapotrzebowanie na białko w wieku podeszłym
Rozdział 12. Zapotrzebowanie na białko w nadczynności i niedoczynności tarczycy
Rozdział 13. Zapotrzebowanie na białko w ostrej i przewlekłej niewydolności nerek
Rozdział 14. Zapotrzebowanie na białko po wyłuszczeniu krtani
Rozdział 15. Zapotrzebowanie na białko po częściowym wycięciu trzustki
Rozdział 16. Zapotrzebowanie na białko po częściowym wycięciu żołądka
Rozdział 17. Zapotrzebowanie na białko u chorych po całkowitym wycięciu jelita grubego
Rozdział 18. Zapotrzebowanie na białko po częściowym wyłączeniu jelita cienkiego (jejunoileostomia) w krańcowej otyłości
Zestawienie wyników badań i uwagi końcowe
Piśmiennictwo
Książka przeznaczona jest dla lekarzy internistów i dietetyków. Stanowi cenny przyczynek do poznania metabolizmu białka w różnych schorzeniach i ma dużą wartość w praktyce klinicznej. Przedstawione wyniki badań pozwalają na określenie minimalnego i optymalnego zapotrzebowania na białko w najczęściej spotykanych jednostkach chorobowych i niektórych stanach pooperacyjnych. Wartość biologiczną białka oznaczano na podstawie współczynnika białkowo-kalorycznego Platta i Millera. W badaniach metabolicznych uwzględniono wskaźniki określające stopień zużytkowania białka — poziom mocznika i azotu aminowego we krwi, a także bilans azotowy, sodowy i potasowy. Na uwagę zasługuje zastosowanie statystycznej metody korelacji i regresji liniowej do ustalenia minimalnego i optymalnego zapotrzebowania na białko zarówno w stanach patologicznych, jak fizjologicznych.


SPIS TREŚCI
Wstęp
Rozdział 1. Bilansowe metody ustalania kryteriów żywienia w stanach zdrowia i choroby
Rozdział 2. Zapotrzebowanie na białko u dorosłych ludzi zdrowych
Rozdział 3. Zapotrzebowanie na białko w marskości wątroby
Rozdział 4, Zapotrzebowanie na białko w czerwienicy prawdziwej
Rozdział 5. Zapotrzebowanie na białko w niektórych chorobach układu krążenia
Rozdział 6. Zapotrzebowanie na białko w jadłowstręcie psychicznym
Rozdział 7. Zapotrzebowanie na białko we wrzodzie żołądka i dwunastnicy
Rozdział 8. Zapotrzebowanie na białko we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
Rozdział 9. Zapotrzebowanie na białko w otyłości regulacyjnej
Rozdział 10. Zapotrzebowanie na białko w cukrzycy
Rozdział 11. Zapotrzebowanie na białko w wieku podeszłym
Rozdział 12. Zapotrzebowanie na białko w nadczynności i niedoczynności tarczycy
Rozdział 13. Zapotrzebowanie na białko w ostrej i przewlekłej niewydolności nerek
Rozdział 14. Zapotrzebowanie na białko po wyłuszczeniu krtani
Rozdział 15. Zapotrzebowanie na białko po częściowym wycięciu trzustki
Rozdział 16. Zapotrzebowanie na białko po częściowym wycięciu żołądka
Rozdział 17. Zapotrzebowanie na białko u chorych po całkowitym wycięciu jelita grubego
Rozdział 18. Zapotrzebowanie na białko po częściowym wyłączeniu jelita cienkiego (jejunoileostomia) w krańcowej otyłości
Zestawienie wyników badań i uwagi końcowe
Piśmiennictwo


ZAPOTRZEBOWANIE NA BIAŁKO W NIEKTÓRYCH CHOROBACH WEWNĘTRZNYCH I STANACH POOPERACYJNYCH

załóż swój sklep internetowy
www.abc24.pl
Promocje | Darmowe Forum | Sklepy | Randki | Opinie, Testy, Oceny