GŁÓWNA  ·  INFORMACJE i KONTAKT  ·  REGULAMIN  ·  KOMENTARZE   KOSZYK  ·  ZAMÓWIENIE  10 024 778/187 899
.:: SZUKAJ ::.
 
szukaj w opisach

» PROMOCJE !!!
» NOWOŚCI !!!

PROMOCJE (33)
 
PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)

TECHNIKA I MECHANIKA
Fotografia (54)
Mechanika (182)
Elektryka, Elektronika (364)
Architektura i budownictwo (195)
Technika (542)
Automatyka (65)
Wyd. przed 1950 r. (50)

NAUKI ŚCISŁE
Matematyka (241)
Chemia (207)
Fizyka (119)
Informatyka (84)
Astronomia (16)
Wyd. przed 1950 r. (39)

NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE
Pedagogika (205)
Psychologia (216)
Ekonomia i zarządzanie, prawo (279)
Polityka, politologia (73)
Sztuka i kultura (339)
Językoznawstwo, polonistyka (334)
Etnologia, antropologia (72)
Etyka (7)
Socjologia (69)
Filozofia (168)
Wyd. przed 1950 r. (52)

NAUKI PRZYRODNICZE
Biologia (210)
Geografia (36)
Geologia, geodezja (75)
Ekologia (52)
Rolnictwo, zootechnika (53)
Wyd. przed 1950 r. (44)

HISTORIA
Polski (748)
Powszechna (304)
Biografie, wspomnienia (604)
Wyd. przed 1950 (62)

LITERATURA POPULARNA
Proza i dramat polski (476)
Proza i dramat zagraniczny (628)
Książki wydane przed 1950 rokiem (426)
Fantastyka, Science-fiction (124)
Książki popularnonaukowe (255)
Horror (34)
Poezja (139)
Sagi (3)
Ezoteryka, UFO (113)
Poradniki (376)
Komiksy (25)
Erotyka (21)
Humor (18)
Audiobooki (1)

LITERATURA DLA DZIECI
Polska (154)
Zagranica (113)
Wyd. przed 1950 r. (3)

SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE
Słowniki (58)
Encyklopedie (9)
Wyd. przed 1950 r. (12)

KSIĄŻKI KULINARNE
Książki kulinarne (150)
Wyd. przed 1950 r. (2)

KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE
Wyd. przed 1950 rokiem (77)
Wyd. po 1950 roku (125)

RELIGIE, TEOLOGIA
Religie, teologia (1196)
Wyd. przed 1950 r. (86)

SPORT, TURYSTYKA, KRAJOZNAWSTWO (1)
Sport, turystyka (600)
Wyd. przed 1950 r. (8)

MUZYKA
Nuty, śpiewniki (76)
Pozostałe (49)
Wyd. przed 1950 r. (33)

MEDYCYNA, ZDROWIE
Medycyna, zdrowie (432) »
Wyd. przed 1950 rokiem (21)

PODRĘCZNIKI
Do nauki języków (114)
Przedmioty podstawowe (28)
Przedmioty zawodowe (14)
Wyd. przed 1950 r. (6)

POZOSTAŁE
Albumy (136)
Czasopisma (63)
Mapy (10)
Stara reklama
Varia (3)
Autografy, dedykacje (11)



Postaw mi kawę na buycoffee.to





RODO polityka prywatności


Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 784 088 234. Zapraszamy!




KONTAKT Z NAMI Napisz do nas
784 088 234 Zadzwoń

Czynne od 9.00 - 19.00




udostępnij w serwisie facebook.com

Produkt: PODSTAWY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA K. Flis, W. Konaszewska
Producent: (30)
Kategoria: Medycyna, zdrowie
Cena brutto: 16,00 zł

ILOŚĆ:   


Opis: WSIP , 1997, stron 230, stan db (przykurzona, slady zagięć na okładce)

ISBN 83-02-02867-3
I. Wiadomości wstępne
1. Zakres nauki o żywieniu oraz społeczne, zdrowotne i ekonomiczne znaczenie żywienia
2. Problemy żywienia w Polsce i na świecie
II. Ogólne wiadomości o żywieniu i pożywieniu
1. Znaczenie i podział. składników pokarmowych
2. Zależność prawidłowego funkcjonowania organizmu od ilościowego i jakościowego składu pożywienia
3. Głód jakościowy i ilościowy
III. Węglowodany i ich rola w żywieniu
1. Budowa chemiczna węglowodanów
2. Podział węglowodanów
3. Produkty będące dobrym źródłem węglowodanów
4. Rola, źródła i normy spożycia węglowodanów
5. Zmiany zachodzące w węglowodanach podczas procesów technologicznych
IV. Tłuszcze i ich rola w żywieniu .....
1. Budowa chemiczna i podział tłuszczów
2. Właściwości tłuszczów
3. Rola tłuszczu w żywieniu
4. Normy spożycia tłuszczów
5. Zmiany zachodzące w tłuszczach podczas przyrządzania potraw
V. Białka i ich rola w żywieniu
1. Skład chemiczny i budowa białek
2. Podział białek i ich właściwości
3. Rola białek w żywieniu
4. Przemiana białek w organizmie — równowaga azotowa
5. Normy spożycia białka — zapotrzebowanie człowieka na białko
6. Przegląd produktów białkowych
7. Substytuty białkowe i ich rola w produkcji żywności
8. Zmiany zachodzące w białkach podczas procesów technologicznych
VI. Składniki mineralne
1. Występowanie składników mineralnych w organizmie człowieka
2. Makroskładniki mineralne i ich rola w organizmie
3. Mikroskładniki mineralne i ich rola w organizmie
4. Równowaga kwasowo-zasadowa
VII. Gospodarka wodna w organizmie
1. Rola wody w organizmie
2. Bilans wodny
3. Warunki, jakim powinna odpowiadać woda do picia
VIII. Witaminy i ich rola w organizmie
1. Wiadomości ogólne
2. Podział witamin
IX. Przemiany składników pokarmowych w organizmie
1. Rola enzymów i hormonów
2. Anatomia i fizjologia przewodu pokarmowego
3. Trawienie i przyswajanie pokarmów
4. Trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów
5. Czynniki zewnętrzne i ich wpływ na strawność pokarmów
6. Wchłanianie i przyswajanie składników pokarmowych w organizmie
7. Współzależność przemian składników pokarmowych w organizmie
8. Podstawowa i całkowita przemiana materii
9. Bilans energetyczny organizmu
X. Wartość energetyczna pożywienia
1. Określenie wartości energetycznej pożywienia
2. Udział węglowodanów, tłuszczów i białek w pokryciu dziennego zapotrzebowania na energię
XI. Ocena różnych metod sporządzania potraw
1. Cele obróbki produktów
2. Dodatnie i ujemne następstwa obróbki wstępnej i cieplnej
3. Wpływ obróbki cieplnej na niektóre produkty
4. Wzbogacanie niektórych potraw w witaminy
5. Wpływ przechowywania na wartość odżywczą potraw
XII. Normy żywienia i ich realizacja w praktyce
1. Podział produktów spożywczych na grupy
2. Analiza poszczególnych grup produktów spożywczych
3. Zamienność produktów
XIII. Normy żywienia
1. Pojęcie i rodzaje norm żywienia
2. Zalecane normy na energię i składniki odżywcze
3. Normy produktów — racje pokarmowe dla różnych grup ludności z uwzględnieniem różnego poziomu ekonomicznego
XIV. Planowanie wyżywienia różnych grup ludności
1. Rola posiłków i ich rozkład w ciągu dnia
2. Zasady układania jadłospisów
3. Ocena wartości odżywczej poszczególnych posiłków i całodziennego wyżywienia
XV. Żywienie poszczególnych grup ludności
1. Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym
2. Żywienie dzieci w wieku szkolnym
3. Żywienie młodzieży
4. Żywienie kobiet w okresie ciąży
5. Żywienie kobiet karmiących
6. Żywienie pracowników prowadzących siedzący tryb życia
7. Żywienie pracowników fizycznych
8. Żywienie ludzi po 60 roku życia
XVI. Charakterystyka żywienia zbiorowego w zakładach zamkniętych i otwartych
1. Wiadomości ogólne
2. Żywienie w zakładach zamkniętych
3. Żywienie w zakładach otwartych
XVII. Wybrane wiadomości z zakresu żywienia ludzi chorych
1. Wiadomości ogólne
2. Podział diet
3. Organizacja żywienia dietetycznego w otwartych zakładach gastronomicznych
Wykaz literatury


PODSTAWY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA K. Flis, W. Konaszewska

załóż swój sklep internetowy
www.abc24.pl
Promocje | Darmowe Forum | Sklepy | Randki | Opinie, Testy, Oceny