GŁÓWNA  ·  INFORMACJE i KONTAKT  ·  REGULAMIN  ·  KOMENTARZE   KOSZYK  ·  ZAMÓWIENIE  10 009 843/172 964
.:: SZUKAJ ::.
 
szukaj w opisach

» PROMOCJE !!!
» NOWOŚCI !!!

PROMOCJE (33)
 
PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)

TECHNIKA I MECHANIKA
Fotografia (54)
Mechanika (182)
Elektryka, Elektronika (364)
Architektura i budownictwo (195)
Technika (542)
Automatyka (65)
Wyd. przed 1950 r. (50)

NAUKI ŚCISŁE
Matematyka (241)
Chemia (206)
Fizyka (119)
Informatyka (84)
Astronomia (16)
Wyd. przed 1950 r. (39)

NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE
Pedagogika (205)
Psychologia (215)
Ekonomia i zarządzanie, prawo (279) »
Polityka, politologia (73)
Sztuka i kultura (339)
Językoznawstwo, polonistyka (334)
Etnologia, antropologia (72)
Etyka (7)
Socjologia (69)
Filozofia (168)
Wyd. przed 1950 r. (52)

NAUKI PRZYRODNICZE
Biologia (210)
Geografia (36)
Geologia, geodezja (75)
Ekologia (52)
Rolnictwo, zootechnika (53)
Wyd. przed 1950 r. (44)

HISTORIA
Polski (748)
Powszechna (304)
Biografie, wspomnienia (603)
Wyd. przed 1950 (62)

LITERATURA POPULARNA
Proza i dramat polski (476)
Proza i dramat zagraniczny (628)
Książki wydane przed 1950 rokiem (426)
Fantastyka, Science-fiction (124)
Książki popularnonaukowe (255)
Horror (34)
Poezja (139)
Sagi (3)
Ezoteryka, UFO (112)
Poradniki (376)
Komiksy (25)
Erotyka (21)
Humor (18)
Audiobooki (1)

LITERATURA DLA DZIECI
Polska (154)
Zagranica (113)
Wyd. przed 1950 r. (3)

SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE
Słowniki (58)
Encyklopedie (9)
Wyd. przed 1950 r. (12)

KSIĄŻKI KULINARNE
Książki kulinarne (150)
Wyd. przed 1950 r. (2)

KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE
Wyd. przed 1950 rokiem (77)
Wyd. po 1950 roku (125)

RELIGIE, TEOLOGIA
Religie, teologia (1196)
Wyd. przed 1950 r. (86)

SPORT, TURYSTYKA, KRAJOZNAWSTWO (1)
Sport, turystyka (600)
Wyd. przed 1950 r. (8)

MUZYKA
Nuty, śpiewniki (76)
Pozostałe (49)
Wyd. przed 1950 r. (33)

MEDYCYNA, ZDROWIE
Medycyna, zdrowie (432)
Wyd. przed 1950 rokiem (21)

PODRĘCZNIKI
Do nauki języków (114)
Przedmioty podstawowe (28)
Przedmioty zawodowe (14)
Wyd. przed 1950 r. (6)

POZOSTAŁE
Albumy (136)
Czasopisma (63)
Mapy (10)
Stara reklama
Varia (3)
Autografy, dedykacje (11)



Postaw mi kawę na buycoffee.to





RODO polityka prywatności


Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 784 088 234. Zapraszamy!




KONTAKT Z NAMI Napisz do nas
784 088 234 Zadzwoń

Czynne od 9.00 - 19.00




udostępnij w serwisie facebook.com

Produkt: Konkurencyjność gospodarki żywnościowej w warunkach globalizacji i integracji europejskiej
Producent: Redakcja naukowa: prof. dr hab. Andrzej Kowalski dr Marek Wigier mgr Michał Dudek (44)
Kategoria: Ekonomia i zarządzanie, prawo
Cena brutto: 29,00 zł

ILOŚĆ:   


Opis: INSTYTUT EKONOMIKI ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY 2012 , s. 260. stan nowa



ISBN 978-83-7658-317-4



Celem opracowania jest analiza konkurencyjności rolnictwa i gospodarki żywnościowej. Autorzy rozdziałów składających się na niniejszą publikację poruszają problematykę konkurencyjności rolnictwa i gospodarki żywnościowej w związku z procesami globalizacji i integracji europejskiej.


Spis treści
Przedmowa
1. Wprowadzenie
prof. dr hab. Andrzej Kowalski
2. Polityka rolna wobec konkurencyjności ekonomicznej i społecznej prof. dr hab. Józef St. Zegar
2.1. Wstęp
2.2. Pojęcie konkurencyjności
2.3. Efekty zewnętrzne w rolnictwie
2.4. Internalizacja efektów zewnętrznych
2.5. Polityka rolna wobec efektów zewnętrznych
2.6. Model rolnictwa a konkurencyjność ekonomiczna i społeczna
2.7. Podsumowanie
3. Konkurencyjność oraz postęp w polskim rolnictwie i projekcja średnioterminowa
prof. dr hab. Wojciech Józwiak
3.1. Uwagi wstępne
3.2. Ocena sytuacji występującej w latach 1999-2009
3.3. Zmiany sytuacji w latach 2005-2013
3.4. Wnioski
4. Tendencje rozwojowe i konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego
dr Robert Mroczek, dr Iwona Szczepaniak
4.1. Rozwój polskiego przemysłu spożywczego w zmieniającym się otoczeniu rynkowym
4.2. Ocena zmian konkurencyjności polskiego sektora rolno-spożywczego
4.3. Podsumowanie
5. Wpływ instrumentów WPR na polską gospodarkę żywnościową dr Marek Wigier
5.1. Wstęp
5.2. Zmiany w rolnictwie
5.3. Zmiany w przemyśle spożywczym
5.4. Podsumowanie
6. Finansowanie WPR w latach 2014-2020. Konsekwencje dla Polski dr Barbara Wieliczko
6.1. Wstęp
6.2. Wieloletnie ramy finansowe na lata 2014-2020
6.3. Wsparcie polskiej wsi i rolnictwa ze środków krajowych i wspólnotowych
6.4. Konsekwencje dla polskiego rolnictwa przyjęcia propozycji KE dotyczących finansowania WPR w latach 2014-2020
6.5. Podsumowanie
7. Narzędzia metodologiczne do badań w zakresie transmisji cen: zastosowanie w sektorze produkcji jagnięciny w Hiszpanii
prof. Jose Gil, dr Monia Ben Kaabia
7.1. Wprowadzenie
7.2. Modelowanie korekt nieliniowych
7.2. a)Kointegracjaprogowa
7.2. b) Nieliniowe funkcje reakcji impulsowej
7.3. Analiza empiryczna
7.3. a) Dane i analiza wstępna
7.3. b) Analizy kointegracyjne
7.3. c) Kointegracja progowa
7.3. d) Dynamika krótkookresowa
7.4. Wnioski
8. Możliwości prognozowania cen surowców rolnych na podstawie modeli szeregów czasowych. Przykład cen skupu pszenicy
dr Mariusz Hamulczuk
8.1. Wstęp
8.2. Prawidłowości występujące w szeregach czasowych
8.3. Metody prognozowania na podstawie szeregów czasowych
8.4. Metodyka oceny jakości prognoz
8.5. Dokładność prognoz wygasłych
8.6. Podsumowanie
9. Koszty produkcji jako wyznacznik konkurencyjności producentów zbóż na świecie
dr Paweł Boczar, dr Yelto Zimmer
9.1. Wstęp
9.2. Metodyka
9.3. Gospodarstwa spoza Unii Europejskiej
9.3. a) Plony pszenicy
9.3. b) Koszty bezpośrednie
9.3. c) Koszty operacyjne
9.3. d) Koszty energii
9.3. e) Przychód brutto
9.3. f) Koszt produkcji 1 tony pszenicy
9.4. Gospodarstwa z Unii Europejskiej
9.4. a) Plony pszenicy
9.4. b) Koszty bezpośrednie
9.4. c) Koszty operacyjne
9.4. d) Koszty energii
9.4. e) Przychód brutto
9.4. f) Koszt produkcji 1 tony pszenicy
9.5. Dyskusja
10. Priorytety bułgarskiego rolnictwa jako czynniki konkurencyjności sektora rolno-spożywczego
prof Rumen Popov, prof. Plamena Yovchevska
10.1. Wprowadzenie
10.2. Miejsce bułgarskiego sektora rolnego w Europie - analiza porównawcza
10.3. Analiza SWOT bułgarskiego rolnictwa
10.4. Priorytetowe kierunki polityki rolnej
10.5. Przezwyciężanie problemów strukturalnych poprzez konsolidację własności ziemskiej oraz racjonalizację użytkowania gruntów
10.6. Podnoszenie poziomu wykształcenia i kwalifikacji osób zatrudnionych w rolnictwie
10.7. Rozwój systemu rozpowszechniania wiedzy i usług doradczych
10.8. Rozwój badań naukowych
10.9. Lepszy dostęp do rynku
10.10. Rozwój rynków lokalnych i produktów regionalnych
10.11. Rozwój produktu oraz wzrost udziału produktów o wysokiej wartości dodanej w przemyśle spożywczym
11. Rolnictwo ukraińskie i jego perspektywy na rynkach europejskich i światowych
prof. Yury Lupenko
12. Produkcja rolna Rumunii w kontekście trzech ograniczeń: ziemi, rodziny i rynku
prof. Gabriel Popescu
12.1. Wprowadzenie
12.2. Produkcja rolna Rumunii
12.3. Prawo własności ziemi
12.4. Produkcja rolna a rynek
12.5. Wnioski
13. Czynniki sektorowe wpływające na zatrudnienie na obszarach wiejskich w Unii Europejskiej dr Andrew Fieldsend
13.1. Wstęp i metodologia
13.2. Rolno-spożywcze i leśne łańcuchy dostaw
13.3. Łańcuchy dostaw energii i wody
13.4. Turystyka i wypoczynek
13.5. Usługi finansowe, przemysł, budownictwo, handel, transport i komunikacja
13.6. Zdrowie, opieka społeczna i inne usługi publiczne
13.7. Wnioski
14. Rola kapitału społecznego w rozwoju regionalnym. Przykład regionu Vysoćina prof. Vera Majerova
14.1. Wstęp
14.2. Polityka regionalna Republiki Czeskiej
14.3. Związek pomiędzy rozwojem gospodarczym i regionalnym w Republice Czeskiej
14.4. Związek pomiędzy kapitałem społecznym a rozwojem regionalnym w Republice Czeskiej
14.5. Charakterystyka regionu Vysocina
14.6. Badania terenowe LGD
14.7. Podsumowanie i wnioski z badań terenowych
15. Innowacyjny rozwój jako podstawa konkurencyjności sektora rolnego
drSergey Volodin
15.1. Przejście do gospodarki opartej na modelu innowacyjności i inwestycji jako strategia rozwoju sektora rolno-przemysłowego na Ukrainie
15.2. Zasady innowacyjnej polityki państwa
15.3. Realizacja złożonego rozwoju innowacyjnego sektora rolno-przemysłowego
15.4. Stworzenie konkurencyjnych i innowacyjnych produktów naukowych
15.5. Transfer innowacyjnych produktów w ramach projektów biznesowych podwyższonego ryzyka
15.6. Modele klastrów
15.7. Tło dla europejskiej współpracy
15.8. Kierunki współpracy w ramach integracji europejskiej
15.9. Instytut Innowacji - wiarygodny partner
16. System rolniczych ubezpieczeń społecznych we Francji
dr Pierre Yves Lelong
16.1. Wprowadzenie
16.2. Struktura finansowania
16.3. Podstawy funkcjonowania ubezpieczenia społecznego rolników
16.4. Koncepcja działalności rolniczej
16.5. Świadczenia społeczne z rolniczego systemu ubezpieczeń społecznych
16.6. Składki ubezpieczeniowe i powszechna społeczna składka ubezpieczeniowa (CSG)
16.7. Część składki na ubezpieczenie społeczne w dochodach osób prowadzących rolniczą działalność gospodarczą
16.8. Składki ubezpieczeniowe
16.9. Wnioski




Konkurencyjność gospodarki żywnościowej w warunkach globalizacji i integracji europejskiej

załóż swój sklep internetowy
www.abc24.pl
Promocje | Darmowe Forum | Sklepy | Randki | Opinie, Testy, Oceny