GŁÓWNA  ·  INFORMACJE i KONTAKT  ·  REGULAMIN  ·  KOMENTARZE   KOSZYK  ·  ZAMÓWIENIE  10 014 999/178 120
.:: SZUKAJ ::.
 
szukaj w opisach

» PROMOCJE !!!
» NOWOŚCI !!!

PROMOCJE (33)
 
PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)

TECHNIKA I MECHANIKA
Fotografia (54)
Mechanika (182)
Elektryka, Elektronika (364)
Architektura i budownictwo (195)
Technika (542)
Automatyka (65)
Wyd. przed 1950 r. (50)

NAUKI ŚCISŁE
Matematyka (241)
Chemia (207)
Fizyka (119)
Informatyka (84)
Astronomia (16)
Wyd. przed 1950 r. (39)

NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE
Pedagogika (205)
Psychologia (216)
Ekonomia i zarządzanie, prawo (279)
Polityka, politologia (73)
Sztuka i kultura (339)
Językoznawstwo, polonistyka (334)
Etnologia, antropologia (72)
Etyka (7)
Socjologia (69)
Filozofia (168)
Wyd. przed 1950 r. (52)

NAUKI PRZYRODNICZE
Biologia (210)
Geografia (36)
Geologia, geodezja (75)
Ekologia (52)
Rolnictwo, zootechnika (53)
Wyd. przed 1950 r. (44)

HISTORIA
Polski (748)
Powszechna (304)
Biografie, wspomnienia (603)
Wyd. przed 1950 (62)

LITERATURA POPULARNA
Proza i dramat polski (476)
Proza i dramat zagraniczny (628)
Książki wydane przed 1950 rokiem (426)
Fantastyka, Science-fiction (124)
Książki popularnonaukowe (255)
Horror (34)
Poezja (139)
Sagi (3)
Ezoteryka, UFO (113)
Poradniki (376)
Komiksy (25)
Erotyka (21)
Humor (18)
Audiobooki (1)

LITERATURA DLA DZIECI
Polska (154)
Zagranica (113)
Wyd. przed 1950 r. (3)

SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE
Słowniki (58)
Encyklopedie (9)
Wyd. przed 1950 r. (12)

KSIĄŻKI KULINARNE
Książki kulinarne (150) »
Wyd. przed 1950 r. (2)

KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE
Wyd. przed 1950 rokiem (77)
Wyd. po 1950 roku (125)

RELIGIE, TEOLOGIA
Religie, teologia (1196)
Wyd. przed 1950 r. (86)

SPORT, TURYSTYKA, KRAJOZNAWSTWO (1)
Sport, turystyka (600)
Wyd. przed 1950 r. (8)

MUZYKA
Nuty, śpiewniki (76)
Pozostałe (49)
Wyd. przed 1950 r. (33)

MEDYCYNA, ZDROWIE
Medycyna, zdrowie (432)
Wyd. przed 1950 rokiem (21)

PODRĘCZNIKI
Do nauki języków (114)
Przedmioty podstawowe (28)
Przedmioty zawodowe (14)
Wyd. przed 1950 r. (6)

POZOSTAŁE
Albumy (136)
Czasopisma (63)
Mapy (10)
Stara reklama
Varia (3)
Autografy, dedykacje (11)



Postaw mi kawę na buycoffee.to





RODO polityka prywatności


Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 784 088 234. Zapraszamy!




KONTAKT Z NAMI Napisz do nas
784 088 234 Zadzwoń

Czynne od 9.00 - 19.00




udostępnij w serwisie facebook.com

Produkt: TECHNOLOGIA GASTRONOMICZNA Z TOWAROZNAWSTWEM Podręcznik dla ZSZ 1 Antonina Kopta, Barbara Łuszczki
Producent:
Kategoria: Książki kulinarne
Cena brutto: 8,50 zł

ILOŚĆ:   


Opis: WSiP 1989 , stan db (podniszczona lekko okładka), str 314
ISBN


W podręczniku podano podstawowe wiadomości o środkach żywnościowych oraz charakterystykę procesów technologicznych w produkcji gastronomicznej. Szczegółowo omówiono ocenę towaroznawczą i zastosowanie w technologii gastronomicznej tłuszczów spożywczych, ziemniaków, warzyw, owoców, grzybów, mleka i Jego przetworów oraz Jaj.



SPIS TREŚCI
I. Wiadomości wstępne
1. Cel i zadania technologii gastronomicznej z towaroznawstwem
2. Proces produkcji gastronomicznej
3. Organizacja pracy
4. Regulaminy obowiązujące w pracowni technologiczno-towaroznawczej
5. Bezpieczeństwo i higiena pracy w pracowni technologiczno -towaroznawczej
6. Stanowisko robocze w pracowni
IL Podstawowe wiadomości o środkach żywnościowych
1. Wiadomości wstępne o środkach żywnościowych
2. Podział środków żywnościowych, ich skład chemiczny i wartość odżywcza
3. Podstawy określające jakość środków żywnościowych
4. Normalizacja produkcji gastronomicznej
5. Opakowanie i transport żywności
6. Zasady jakościowego odbioru środków żywnościowych
7. Sposoby pobierania próbek do badań organoleptycznych
8. Przechowywanie środków żywnościowych
Czynniki wpływające na jakość przechowywanych środków żywnościowych
Warunki przechowywania żywności
Zmiany zachodzące w środkach żywnościowych podczas przechowywania
Ubytki i ich podział
9. Metody utrwalania żywności
III Charakterystyka procesów technologicznych w produkcji gastronomicznej
1. Obróbka wstępna surowców
Sortowanie
Mypie
Oczyszczanie
Płukanie
Rozdrabnianie
2. Straty składników odżywczych podczas obróbki wstępnej
3. Metody obróbki cieplnej
Gotowanie
Smażenie
Duszenie
Pieczenie
4. Zmiany zachodzące w półproduktach podczas obróbki cieplnej
IV. Ocena towaroznawcza i zastosowanie tłuszczów spożywczych
w technologii gastronomicznej
1. Ogólna charakterystyka tłuszczów jadalnych
2. Tłuszcze roślinne .
3. Tłuszcze przemysłowe — utwardzanie tłuszczów roślinnych
4. Tłuszcze zwierzęce
5. Ocena jakości tłuszczów
6. Zastosowanie tłuszczów w produkcji gastronomicznej
7. Zmiany fizykochemiczne zachodzące w tłuszczach podczas
ogrzewania
8. Dobór tłuszczu do produkcji potraw
V. Ocena towaroznawcza i zastosowanie ziemniaków, Warzyw, owo-
ców oraz grzybów w technologii gastronomicznej
1. Warzywa
Ogólne wiadomości o warzywach
Warunki przechowywania warzyw w zakładzie gastrono-
micznym
Zjawisko osmozy w produkcji kulinarnej
Zasady produkcji surówek i soków warzywnych
Organizacja pracy podczas produkcji surówek
Warzywa owocowe
Warzywa strączkowe ,
Warzywa cebulowe
Warzywa liściowe
Warzywa kapustne
Warzywa inne
Warzywa korzeniowe i rzepowate
Suche nasiona roślin strączkowych
2. Ziemniaki
Ogólne wiadomości o ziemniakach
Obróbka wstępna i cieplna ziemniaków
Zastosowanie ziemniaków
Przetwory i półprodukty z ziemniaków
3. Grzyby
Ogólne wiadomości o grzybach
Zastosowanie grzybów w produkcji gastronomicznej
Obróbka wstępna grzybów
Obróbka cieplna grzybów
4. Zupy
Zasady produkcji wywarów
Ogólne wiadomości o zupach
5. Zakąski z warzyw
6. Potrawy jarskie
Potrawy jarskie smażone i duszone
Potrawy jarskie pieczone i zapiekane
7. Owoce
Ogólne wiadomości o owocach
Owoce ziarnkowe
Owoce pestkowe
Owoce jagodowe
Owoce południowe
Bakalie i owoce suche
Zastosowanie owoców w technologii gastronomicznej
Charakterystyka towaroznawcza przetworów owocowych
VI. Ocena towaroznawcza i zastosowanie mleka oraz jego przetworów w technologii gastronomicznej
1. Mleko
Ocena towaroznawcza mleka
Napoje i potrawy z mleka słodkiego
Napoje i potrawy z mleka fermentowanego
2. Śmietanka i śmietana
3. Sery
Ogólne wiadomości towaroznawcze o serach
Zastosowanie serów w produkcji gastronomicznej
VII. Ocena towaroznawcza i zastosowanie jaj w produkcji gastronomicznej .....
1.. Ocena towaroznawcza jaj
Skład chemiczny i wartość odżywcza jaj
Ocena świeżości i znakowanie jaj
2. Zastosowanie jaj w produkcji gastronomicznej
Gotowanie jaj
Potrawy smażone z jaj
Wykorzystanie właściwości spulchniających jaj
Zastosowanie jaj jako czynnika zagęszczającego i wiążącego
Właściwości emulgujące jaj
Zakąski z jaj
Wykaz literatury


TECHNOLOGIA GASTRONOMICZNA Z TOWAROZNAWSTWEM Podręcznik dla ZSZ  1 Antonina Kopta, Barbara Łuszczki

załóż swój sklep internetowy
www.abc24.pl
Promocje | Darmowe Forum | Sklepy | Randki | Opinie, Testy, Oceny