GŁÓWNA  ·  INFORMACJE i KONTAKT  ·  REGULAMIN  ·  KOMENTARZE   KOSZYK  ·  ZAMÓWIENIE  10 020 676/183 797
.:: SZUKAJ ::.
 
szukaj w opisach

» PROMOCJE !!!
» NOWOŚCI !!!

PROMOCJE (33)
 
PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)

TECHNIKA I MECHANIKA
Fotografia (54)
Mechanika (182)
Elektryka, Elektronika (364)
Architektura i budownictwo (195)
Technika (542)
Automatyka (65)
Wyd. przed 1950 r. (50)

NAUKI ŚCISŁE
Matematyka (241)
Chemia (207)
Fizyka (119)
Informatyka (84)
Astronomia (16)
Wyd. przed 1950 r. (39)

NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE
Pedagogika (205)
Psychologia (216)
Ekonomia i zarządzanie, prawo (279)
Polityka, politologia (73)
Sztuka i kultura (339)
Językoznawstwo, polonistyka (334)
Etnologia, antropologia (72)
Etyka (7)
Socjologia (69)
Filozofia (168)
Wyd. przed 1950 r. (52)

NAUKI PRZYRODNICZE
Biologia (210)
Geografia (36)
Geologia, geodezja (75)
Ekologia (52)
Rolnictwo, zootechnika (53)
Wyd. przed 1950 r. (44)

HISTORIA
Polski (748)
Powszechna (304)
Biografie, wspomnienia (603)
Wyd. przed 1950 (62)

LITERATURA POPULARNA
Proza i dramat polski (476)
Proza i dramat zagraniczny (628)
Książki wydane przed 1950 rokiem (426)
Fantastyka, Science-fiction (124)
Książki popularnonaukowe (255)
Horror (34)
Poezja (139)
Sagi (3)
Ezoteryka, UFO (113)
Poradniki (376)
Komiksy (25)
Erotyka (21)
Humor (18)
Audiobooki (1)

LITERATURA DLA DZIECI
Polska (154)
Zagranica (113)
Wyd. przed 1950 r. (3)

SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE
Słowniki (58)
Encyklopedie (9)
Wyd. przed 1950 r. (12)

KSIĄŻKI KULINARNE
Książki kulinarne (150) »
Wyd. przed 1950 r. (2)

KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE
Wyd. przed 1950 rokiem (77)
Wyd. po 1950 roku (125)

RELIGIE, TEOLOGIA
Religie, teologia (1196)
Wyd. przed 1950 r. (86)

SPORT, TURYSTYKA, KRAJOZNAWSTWO (1)
Sport, turystyka (600)
Wyd. przed 1950 r. (8)

MUZYKA
Nuty, śpiewniki (76)
Pozostałe (49)
Wyd. przed 1950 r. (33)

MEDYCYNA, ZDROWIE
Medycyna, zdrowie (432)
Wyd. przed 1950 rokiem (21)

PODRĘCZNIKI
Do nauki języków (114)
Przedmioty podstawowe (28)
Przedmioty zawodowe (14)
Wyd. przed 1950 r. (6)

POZOSTAŁE
Albumy (136)
Czasopisma (63)
Mapy (10)
Stara reklama
Varia (3)
Autografy, dedykacje (11)



Postaw mi kawę na buycoffee.to





RODO polityka prywatności


Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 784 088 234. Zapraszamy!




KONTAKT Z NAMI Napisz do nas
784 088 234 Zadzwoń

Czynne od 9.00 - 19.00




udostępnij w serwisie facebook.com

Produkt: ROŚLINY ŹRÓDŁEM PRZYPRAW A. Sedo, J. Krejca
Producent: 006 (33)
Kategoria: Książki kulinarne
Cena brutto: 9,00 zł

ILOŚĆ:   


Opis: PWRIL, 1989, stron 236, Stan bdb- (na ostatniej stronie zamazany podpis)
ISBN 83-09-01176-8

Od dawna znane są powiedzenia dotyczące prawidłowego odżywiania się: „zdrowiej, jeść --zdrowiej żyć", „dobry kucharz jest dobrym lekarzem", „lepiej się trawi to, co dobrze smakuje". Przyrządzanie smacznych i zdrowych potraw może być zajęciem przyjemnym i twórczym. Chcemy przekonać Czytelników, że gotować można z przyjemnością. Konieczna do tego jest znajomość przypraw oraz możliwości ich stosowania. Aby poznać przyprawy, należy najpierw poznać rośliny, które ich nam dostarczają, następnie zaznajomić się ze składem chemicznym przypraw i wpływem, jaki wywierają na organizm ludzki. Trzeba też wiedzieć, jak pachną i smakują, do jakich potraw mogą być dodawane oraz jakie są ich nazwy handlowe, co ułatwi nam zakupy.
Bardzo ważny jest sposób przechowywania przypraw i ich właściwe dozowanie. Musimy również wiedzieć, jak zaopatrywać się w przyprawy, które z nich trzeba kupić, które można uprawiać w ogródku czy na balkonie, a które zbierać ze stanowisk naturalnych. W ostatnich latach coraz powszechniej używane są mieszanki przyprawowe, nietylkodlamoli które bardzo ułatwiają przygotowanie potraw. Wybór mieszanek jest dziś tak wielki, że amator w tej dziedzinie może mieć trudności w zorientowaniu się w tym bogactwie. Naszym Czytelnikom z pewnością pomoże rozdział omawiający najbardziej znane mieszanki, ich zastosowanie i skład. Pragniemy podkreślić, że przepisy kulinarne podane w tej książce mają służyć jako wskazówki, powinny być inspiracją dla własnego, twórczego komponowania smaków, zapachów i barw.

Spis treści
Wstęp 7
Przyprawy wczoraj i dziś 11
Jak używać przypraw 16
Jak przechowywać przyprawy 17
Miary, wagi i przybory używane v dobrze wyposażonej kuchni
Jak uprawiać rośliny przyprawowe 21
Zasady domowej uprawy roślin przyprawowych 23
Kalendarz zbioru roślin 26
Przegląd sposobów uprawy niektórych roślin przyprawowych
Tablice barwne i opisy roślin 29
Alpinia lekarska, galgant chiński 30
Anyż gwiazdkowaty, badian 32
Bazylia pospolita 34
Biedrzeniec anyż 36
Biedrzeniec mniejszy 38
Bylica estragon, estragon 40
Bylica pospolita 42
Cebula jadalna 44
Cynamonowiec cejloński 46
Cząber ogrodowy 48
Czosnek pospolity 50
Gorczyca biała i gorczyca czarna 52
Goździkowiec korzenny 54
Hyzop lekarski 56
Chrzan pospolity 58
Imbir lekarski 60
Jałowiec pospolity 62
Kapar ciernisty 64
Kardamon malabarski 66
Kminek zwyczajny 68
Kolendra siewna 70
Koper ogrodowy 72
Koper włoski, fenkuł 74
Korzennik lekarski, angielskie ziele 76
Krwawnik pospolity 78
Kurkuma, ostryż długi 80
Lawenda wąskolistna 82
Lebiodka pospolita 84
Lubczyk ogrodowy 86
Majeranek ogrodowy 88
Marzanka wonna 90
Melisa lekarska 92
Mięta pieprzowa 94
Migdal zwyczajny 96
Muszkatołowiec wonny 98
Ogórecznik lekarski 100
Oliwka europejska 102
Owoce cytrusowe 104
Papryka gałęzista (chili) i papryka jagodowa 106
Papryka roczna 108
Pasternak zwyczajny 110
Pieprz czarny 112
Pieprzyca siewna 114
Rzeżucha gorzka 114
Pietruszka zwyczajna 116
Por 118
Portulaka siewna 120
Rozmaryn lekarski 122
Rukiew wodna 124
Ruta zwyczajna 126
Seler zwyczajny odm. korzeniowa 128
Szafran uprawny 130
Szałwia lekarska 132
Szczypiorek 134
Tatarak zwyczajny 136
Trybuła ogrodowa 138
Tymianek pospolity 140
Wanilia płaskolistna 142
Wawrzyn szlachetny, laur szlachetny 144
Grzyby jako przyprawy 146
Zasady nietylkodlamoli zbierania grzybów 148
Przygotowanie grzybów 150
Sposoby wykorzystania niektórych gatunków grzybów 158
Glutaminian sodowy 163
Najbardziej znane mieszanki przyprawowe na rynkach europejskich 164
Stosowanie przypraw w różnych dietach 175
Orientacyjny przegląd smaków i zapachów najbardziej znanych przypraw 178
Najpopularniejsze potrawy oraz przyprawy stosowane do ich przygotowania 184
Najpopularniejsze przyprawy oraz potrawy, do których je dodajemy 193
Wybrane sosy z kuchni europejskich 201
Najbardziej znane potrawy świata 209
Popularne potrawy Ameryki Północnej i Południowej 209
Znane potrawy narodów ZSRR 213
Znane na świecie potrawy z Polski, Bułgarii, Węgier i Jugosławii 216
Znane potrawy Francji i Włoch 219
Najbardziej znane potrawy Afryki Północnej, Turcji, Indii i Australii 222
Specjalności kuchni słowackiej 224
Przepisy na potrawy w plenerze oraz na kilka specjałów domowych 230
Literatura 234
Indeks 237


ROŚLINY ŹRÓDŁEM PRZYPRAW  A. Sedo, J. Krejca

załóż swój sklep internetowy
www.abc24.pl
Promocje | Darmowe Forum | Sklepy | Randki | Opinie, Testy, Oceny