GŁÓWNA  ·  INFORMACJE i KONTAKT  ·  REGULAMIN  ·  KOMENTARZE   KOSZYK  ·  ZAMÓWIENIE  10 010 461/173 582
.:: SZUKAJ ::.
 
szukaj w opisach

» PROMOCJE !!!
» NOWOŚCI !!!

PROMOCJE (33)
 
PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)

TECHNIKA I MECHANIKA
Fotografia (54)
Mechanika (182)
Elektryka, Elektronika (364)
Architektura i budownictwo (195)
Technika (542)
Automatyka (65)
Wyd. przed 1950 r. (50)

NAUKI ŚCISŁE
Matematyka (241)
Chemia (207)
Fizyka (119)
Informatyka (84)
Astronomia (16)
Wyd. przed 1950 r. (39)

NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE
Pedagogika (205)
Psychologia (216)
Ekonomia i zarządzanie, prawo (279)
Polityka, politologia (73)
Sztuka i kultura (339)
Językoznawstwo, polonistyka (334)
Etnologia, antropologia (72)
Etyka (7)
Socjologia (69)
Filozofia (168)
Wyd. przed 1950 r. (52)

NAUKI PRZYRODNICZE
Biologia (210)
Geografia (36)
Geologia, geodezja (75)
Ekologia (52)
Rolnictwo, zootechnika (53)
Wyd. przed 1950 r. (44)

HISTORIA
Polski (748)
Powszechna (304)
Biografie, wspomnienia (603)
Wyd. przed 1950 (62)

LITERATURA POPULARNA
Proza i dramat polski (476)
Proza i dramat zagraniczny (628)
Książki wydane przed 1950 rokiem (426)
Fantastyka, Science-fiction (124)
Książki popularnonaukowe (255)
Horror (34)
Poezja (139)
Sagi (3)
Ezoteryka, UFO (113)
Poradniki (376) »
Komiksy (25)
Erotyka (21)
Humor (18)
Audiobooki (1)

LITERATURA DLA DZIECI
Polska (154)
Zagranica (113)
Wyd. przed 1950 r. (3)

SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE
Słowniki (58)
Encyklopedie (9)
Wyd. przed 1950 r. (12)

KSIĄŻKI KULINARNE
Książki kulinarne (150)
Wyd. przed 1950 r. (2)

KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE
Wyd. przed 1950 rokiem (77)
Wyd. po 1950 roku (125)

RELIGIE, TEOLOGIA
Religie, teologia (1196)
Wyd. przed 1950 r. (86)

SPORT, TURYSTYKA, KRAJOZNAWSTWO (1)
Sport, turystyka (600)
Wyd. przed 1950 r. (8)

MUZYKA
Nuty, śpiewniki (76)
Pozostałe (49)
Wyd. przed 1950 r. (33)

MEDYCYNA, ZDROWIE
Medycyna, zdrowie (432)
Wyd. przed 1950 rokiem (21)

PODRĘCZNIKI
Do nauki języków (114)
Przedmioty podstawowe (28)
Przedmioty zawodowe (14)
Wyd. przed 1950 r. (6)

POZOSTAŁE
Albumy (136)
Czasopisma (63)
Mapy (10)
Stara reklama
Varia (3)
Autografy, dedykacje (11)



Postaw mi kawę na buycoffee.to





RODO polityka prywatności


Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 784 088 234. Zapraszamy!




KONTAKT Z NAMI Napisz do nas
784 088 234 Zadzwoń

Czynne od 9.00 - 19.00




udostępnij w serwisie facebook.com

Produkt: Obsługa konsumenta Janina Ostrowska, Stanisław Wcisło
Producent: (33)
Kategoria: Poradniki
Cena brutto: 18,00 zł

ILOŚĆ:   


Opis: PWSZ 1970 ,str. 244, stan db (podniszczona okładka)
ISBN






Książka zawiera ogólne wiadomości o zakładach żywienia zbiorowego, omawia funkcje pracowników części handlowej zakładu gastronomicznego, jak również zaznajamia z organizacją i techniką prac w sali
konsumpcyjnej i rewirach kelnerskich. W książce omówiono szczegółowo przygotowanie się kelnera do obsługi konsumenta, podawanie potraw, napojów bezalkoholowych, alkoholowych oraz organizację bankietów, zjazdów i wycieczek. Ponadto omówiono systemy obsługi i rozliczeń kelnerskich oraz karty jadłospisowe.

SPIS TREŚCI
I. Ogólne wiadomości o zakładach żywienia zbiorowego
Rodzaje i kategorie zakładów żywienia zbiorowego
Funkcjonalny podział zakładu gastronomicznego
Wyposażenie i urządzenie części handlowej
Wyposażenie sali konsumpcyjnej w barze samoobsługowym
II. Personel części handlowej zakładu gastronomicznego
Kwalifikacje i zadania personelu usługowego
III. Porządki codzienne i okresowe w sali konsumpcyjnej
Higiena osobista personelu
Podział prac porządkowych
Organizacja i metody pracy
VI. Czynności porządkowe związane z utrzymaniem w czystości sprzętu kelnerskiego
Zestaw naczyń i pomocniczych narzędzi kelnerskich i podział prac porządkowych
Zmywanie naczyń szklanych i porcelanowych
Zmywanie i czyszczenie sztućców, tac, półmisków platerowanych
Urządzenia i sprzęt w zmywalni naczyń stołowych
Przechowywanie inwentarza stołowego
Polerowanie naczyń i sztućców
V. Asortyment naczyń stołowych
VI. Przygotowanie sali konsumpcyjnej oraz rewirów kelnerskich
do obsługi konsumenta
Organizacja i technika prac wykonywanych przy nakrywaniu stolików konsumpcyjnych
Formowanie serwetek płóciennych i papierowych
Przygotowanie drobnej zastawy stołowej
Przygotowanie stolika pomocniczego
Karta dań
Karta win i wódek
VII. Przygotowanie się kelnera do obsługi konsumenta
Higiena osobista kelnera
Strój służbowy kelnera
Wyekwipowanie zawodowe kelnera
Charakterystyka zawodu kelnerskiego
Przepisy obowiązujące kelnera w czasie obsługi
Cechy kulturalnego kelnera
VIII. Technika przenoszenia naczyń i tac
Wiadomości ogólne
Technika noszenia tac
Technika noszenia talerzy płytkich
Technika noszenia talerzy głębokich
Technika noszenia półmisków małych i dużych
Zbieranie używanych naczyń ze stołów
IX. Punkty sprzedaży na sali konsumpcyjnej. Sprzedaż i kontrola
wydawanych potraw
Rodzaje i wyposażenie bufetów
Przygotowanie bufetu do sprzedaży
Organizacja pracy w bufecie w czasie sprzedaży
Dokumentacja bufetu i rozliczanie ze sprzedaży kelnerskiej
Sprzedaż potraw przez blokierkę
X. Czynności porządkowe i pomocnicze w czasie obsługi konsumenta
Współpraca zespołu kelnerskiego
Podział czynności przy obsłudze brygadowej
XI. Podawanie potraw i napojów
Ogólne zasady obsługi konsumenta przy stole
Przygotowanie stołu do podania posiłku
Podawanie zup
Podawanie drugich dań
Podawanie zakąsek
Podawanie deserów
Podawanie napojów bezalkoholowych
Podawanie napojów alkoholowych
Rodzaje i sposoby podawania cocktaili alkoholowych
XII. Podawanie śniadań
Różne rodzaje śniadań
Nakrywanie stołów do śniadań
Typowe zestawy śniadaniowe oraz kolejność podawania potraw i napojów
Podawanie śniadań w pokoju hotelowym
XIII. Nakrywanie stołów i obsługa, przy obiadach i kolacjach
Organizacja przyjęć
Układanie zestawu posiłków
Nakrywanie stołów
Ustawianie zastawy szklanej
Przygotowanie stolików pomocniczych
Obsługa małych przyjęć
XIV. Zasady nakrywania stołów i obsługi przy bankietach i bufetach angielskich
Wiadomości ogólne o imprezach w zakładach gastronomicznych
Prace przygotowawcze i nakrywanie stołów
Obsługa bankietu
Organizacja pracy przy nakrywaniu stołu angielskiego
XV. Organizacja zjazdów i wycieczek
Wiadomości ogólne
Pory posiłków, czas przeznaczony na podanie posiłku
Zastosowanie właściwych sposobów podawania
XVI. Systemy obsługi i rozliczeń kelnerskich
Samoobsługa. System szwedzki i czeski
Systemy rozliczeń kelnerskich
Maszyny kelnerskie typu „Secura" stosowane w kawiarniach


Obsługa konsumenta Janina Ostrowska, Stanisław  Wcisło

załóż swój sklep internetowy
www.abc24.pl
Promocje | Darmowe Forum | Sklepy | Randki | Opinie, Testy, Oceny