GŁÓWNA  ·  INFORMACJE i KONTAKT  ·  REGULAMIN  ·  KOMENTARZE   KOSZYK  ·  ZAMÓWIENIE  10 024 801/187 922
.:: SZUKAJ ::.
 
szukaj w opisach

» PROMOCJE !!!
» NOWOŚCI !!!

PROMOCJE (33)
 
PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)

TECHNIKA I MECHANIKA
Fotografia (54)
Mechanika (182)
Elektryka, Elektronika (364)
Architektura i budownictwo (195)
Technika (542)
Automatyka (65)
Wyd. przed 1950 r. (50)

NAUKI ŚCISŁE
Matematyka (241)
Chemia (207)
Fizyka (119)
Informatyka (84)
Astronomia (16)
Wyd. przed 1950 r. (39)

NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE
Pedagogika (205)
Psychologia (216)
Ekonomia i zarządzanie, prawo (279)
Polityka, politologia (73)
Sztuka i kultura (339)
Językoznawstwo, polonistyka (334)
Etnologia, antropologia (72)
Etyka (7)
Socjologia (69)
Filozofia (168)
Wyd. przed 1950 r. (52)

NAUKI PRZYRODNICZE
Biologia (210)
Geografia (36)
Geologia, geodezja (75)
Ekologia (52)
Rolnictwo, zootechnika (53)
Wyd. przed 1950 r. (44)

HISTORIA
Polski (748)
Powszechna (304)
Biografie, wspomnienia (604)
Wyd. przed 1950 (62)

LITERATURA POPULARNA
Proza i dramat polski (476)
Proza i dramat zagraniczny (628)
Książki wydane przed 1950 rokiem (426)
Fantastyka, Science-fiction (124)
Książki popularnonaukowe (255)
Horror (34)
Poezja (139)
Sagi (3)
Ezoteryka, UFO (113)
Poradniki (376)
Komiksy (25)
Erotyka (21)
Humor (18)
Audiobooki (1)

LITERATURA DLA DZIECI
Polska (154)
Zagranica (113)
Wyd. przed 1950 r. (3)

SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE
Słowniki (58)
Encyklopedie (9)
Wyd. przed 1950 r. (12)

KSIĄŻKI KULINARNE
Książki kulinarne (150)
Wyd. przed 1950 r. (2)

KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE
Wyd. przed 1950 rokiem (77)
Wyd. po 1950 roku (125)

RELIGIE, TEOLOGIA
Religie, teologia (1196)
Wyd. przed 1950 r. (86)

SPORT, TURYSTYKA, KRAJOZNAWSTWO (1)
Sport, turystyka (600) »
Wyd. przed 1950 r. (8)

MUZYKA
Nuty, śpiewniki (76)
Pozostałe (49)
Wyd. przed 1950 r. (33)

MEDYCYNA, ZDROWIE
Medycyna, zdrowie (432)
Wyd. przed 1950 rokiem (21)

PODRĘCZNIKI
Do nauki języków (114)
Przedmioty podstawowe (28)
Przedmioty zawodowe (14)
Wyd. przed 1950 r. (6)

POZOSTAŁE
Albumy (136)
Czasopisma (63)
Mapy (10)
Stara reklama
Varia (3)
Autografy, dedykacje (11)



Postaw mi kawę na buycoffee.to





RODO polityka prywatności


Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 784 088 234. Zapraszamy!




KONTAKT Z NAMI Napisz do nas
784 088 234 Zadzwoń

Czynne od 9.00 - 19.00




udostępnij w serwisie facebook.com

Produkt: ORGANIZACJA RUCHU TURYSTYCZNEGO NA WSI Beata Mikuta • Krystyna Żelazna
Producent: (48)
Kategoria: Sport, turystyka
Cena brutto: 22,00 zł

 PRODUKT AKTUALNIE NIEDOSTĘPNY 


Opis: Format-AB 2004, stan bdb (jak nowa), str 300
ISBN 83-89184-08-7




Spis treści
Wstęp
Rozdział I
Problematyka wstępna - istota i znaczenie turystyki.
1. Podstawowe pojęcia dotyczące turystyki
2. Pojęcie produktu turystycznego.
3. Historia turystyki na świecie i w Polsce.
3.1. Historia rozwoju turystyki na świecie
3.2. Historia rozwoju turystyki w Polsce
Rozdział II
Rodzaje usług turystycznych
1. Potrzeby zaspokajane przez turystykę.
1.1. Pojęcie i systematyka potrzeb ludzkich
1.2.Potrzeby człowieka zaspokajane przez turystykę.
1.3.Motywy wyjazdów turystycznych.
2. Usługi turystyczne i ich rodzaje.
2.1. Rodzaje i formy ruchu turystycznego
Rozdział III Krajoznawstwo.
1. Pojęcie i klasyfikacja walorów turystycznych
2. Charakterystyka przyrodniczych walorów Polski.
3. Walory krajoznawcze dóbr kultury w Polsce
4. Walory tradycyjnej kultury i sztuki ludowej w Polsce..
5. Walory historii najnowszej i współczesnych osiągnięć człowieka
6. Regiony turystyczne w Polsce
6.1. Makroregion Pomorze
6.2. Makroregion Wielkopolska
6.3. Makroregion Śląsk
6.4. Makroregion Warmia i Mazury.
6.5. Makroregion Mazowsze i Podlasie
6.6. Makroregion Małopolska.
Rozdział IV
Podstawy prowadzenia działalności turystycznej na
obszarach wiejskich
1. Historia rozwoju turystyki wiejskiej
2. Istota turystyki wiejskiej.
3. Turystyka wiejska a agroturystyka .
4. Przedsiębiorstwo turystyczne i formy jego własności.
4.1. Gospodarstwo turystyczne na wsi i jego cechy
5. Podstawy prawne prowadzenia działalności turystycznej na obszarach wiejskich
5.1.Prawo regulujące prowadzenie usług turystycznych.
5.2. Ubezpieczenia zdrowotne i społeczne.
5.3. Podatki w turystyce.
5.4. Umowy zawierane w turystyce wiejskiej .
6. Marketing w turystyce na wsi
6.1. Produkt turystyczny.
6.2. Kształtowanie cen.
6.3. System dystrybucji
6.4. Personel firmy usługowej
6.5. Promocja usług turystyki wiejskiej
7. Biznes plan dla gospodarstwa turystycznego i sposób jego sporządzania
Rozdział V
Usługi noclegowe.
1. Baza noclegowa w Polsce
2. Ogólne przepisy związane z kategoryzacją bazy noclegowej w Polsce. Podstawowe pojęcia
3. Kategoryzacja wiejskiej bazy noclegowej
3.1. Wymagania co do wyposażenia oraz zakresu świadczonych usług w pensjonatach i na kempingach oraz polach biwakowych
3.2. Minimalne wymagania co do wyposażenia innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie.
3.3. Minimalne wymagania w zakresie dostosowania obiektów
do potrzeb osób niepełnosprawnych
3.4. Dobrowolny system kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej
4. Adaptacja wiejskich gospodarstw domowych dla potrzeb noclegowych i pobytu gości.
4.1. Pomieszczenia mieszkalne
4.2. Zagroda wiejska jako miejsce wypoczynku
5. Koszty usług noclegowych - kalkulacja cen .
5.1. Etapy obliczania jednostkowego kosztu noclegu
6. Dokumentacja wynajmu pokoi gościnnych
Rozdział VI
Usługi żywieniowe
1. Znaczenie żywienia w turystyce
2. Zasady żywienia różnych grup ludności
2.1. Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym. Jadłospisy
2.2. Żywienie dzieci i młodzieży szkolnej
2.3.Żywienie dorosłych.
2.4. Żywienie osób starszych
2.5. Żywienie dietetyczne.
2.6. Zasady układania jadłospisów
3. Rodzaje świadczeń żywieniowych i źródła zaopatrzenia w produkty żywnościowe
4. Higiena sporządzania posiłków
5. Kuchnie regionalne
6. Obsługa konsumenta
6.1. Zastawa i bielizna stołowa
6.2. Przygotowanie, jadalni do obsługi gości.
6.3. Podstawowe zasady obsługi konsumenta
Rozdział VII
Organizacja imprez towarzyszących wypoczynkowi
1. Podział i charakterystyka imprez turystyczno-rekreacyjnych
2. Etapy organizowania imprez .
2.1. Programowanie imprezy turystycznej .
2.2. Kalkulacja kosztów imprezy. Rozliczanie imprez turystyczno-rekreacyjnych
2.3. Zamawianie świadczeń - umowy o imprezy.
2.4. Sprzedaż, realizacja i rozliczenie imprezy
3. Formy świadczonych usług turystyczno-rekreacyjnych
3.1. Charakterystyka różnych form turystyczno-rekreacyjnych na wsi.
Rozdział VIII
Warunki rozwoju turystyki na obszarach wiejskich
1. Turystyka wiejska jako dodatkowe źródło dochodu dla gospodarstwa
2. Rola ośrodków doradztwa rolniczego w rozwoju działalności turystycznej
3. Znaczenie samorządów terytorialnych w rozwoju turystyki wiejskiej,
4. Szanse i zagrożenia rozwoju turystyki wiejskiej.




ORGANIZACJA RUCHU TURYSTYCZNEGO NA WSI Beata Mikuta • Krystyna Żelazna

załóż swój sklep internetowy
www.abc24.pl
Promocje | Darmowe Forum | Sklepy | Randki | Opinie, Testy, Oceny