GŁÓWNA  ·  INFORMACJE i KONTAKT  ·  REGULAMIN  ·  KOMENTARZE   KOSZYK  ·  ZAMÓWIENIE  10 024 794/187 915
.:: SZUKAJ ::.
 
szukaj w opisach

» PROMOCJE !!!
» NOWOŚCI !!!

PROMOCJE (33)
 
PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)

TECHNIKA I MECHANIKA
Fotografia (54)
Mechanika (182)
Elektryka, Elektronika (364)
Architektura i budownictwo (195)
Technika (542)
Automatyka (65)
Wyd. przed 1950 r. (50)

NAUKI ŚCISŁE
Matematyka (241)
Chemia (207)
Fizyka (119)
Informatyka (84)
Astronomia (16)
Wyd. przed 1950 r. (39)

NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE
Pedagogika (205)
Psychologia (216)
Ekonomia i zarządzanie, prawo (279)
Polityka, politologia (73)
Sztuka i kultura (339)
Językoznawstwo, polonistyka (334)
Etnologia, antropologia (72)
Etyka (7)
Socjologia (69)
Filozofia (168)
Wyd. przed 1950 r. (52)

NAUKI PRZYRODNICZE
Biologia (210)
Geografia (36)
Geologia, geodezja (75)
Ekologia (52)
Rolnictwo, zootechnika (53)
Wyd. przed 1950 r. (44)

HISTORIA
Polski (748)
Powszechna (304)
Biografie, wspomnienia (604)
Wyd. przed 1950 (62)

LITERATURA POPULARNA
Proza i dramat polski (476)
Proza i dramat zagraniczny (628)
Książki wydane przed 1950 rokiem (426)
Fantastyka, Science-fiction (124)
Książki popularnonaukowe (255)
Horror (34)
Poezja (139)
Sagi (3)
Ezoteryka, UFO (113)
Poradniki (376)
Komiksy (25)
Erotyka (21)
Humor (18)
Audiobooki (1)

LITERATURA DLA DZIECI
Polska (154)
Zagranica (113)
Wyd. przed 1950 r. (3)

SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE
Słowniki (58)
Encyklopedie (9)
Wyd. przed 1950 r. (12)

KSIĄŻKI KULINARNE
Książki kulinarne (150)
Wyd. przed 1950 r. (2)

KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE
Wyd. przed 1950 rokiem (77)
Wyd. po 1950 roku (125)

RELIGIE, TEOLOGIA
Religie, teologia (1196)
Wyd. przed 1950 r. (86)

SPORT, TURYSTYKA, KRAJOZNAWSTWO (1)
Sport, turystyka (600)
Wyd. przed 1950 r. (8)

MUZYKA
Nuty, śpiewniki (76)
Pozostałe (49)
Wyd. przed 1950 r. (33)

MEDYCYNA, ZDROWIE
Medycyna, zdrowie (432)
Wyd. przed 1950 rokiem (21)

PODRĘCZNIKI
Do nauki języków (114)
Przedmioty podstawowe (28)
Przedmioty zawodowe (14)
Wyd. przed 1950 r. (6)

POZOSTAŁE
Albumy (136)
Czasopisma (63)
Mapy (10)
Stara reklama
Varia (3)
Autografy, dedykacje (11)



Postaw mi kawę na buycoffee.to





RODO polityka prywatności


Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 784 088 234. Zapraszamy!




KONTAKT Z NAMI Napisz do nas
784 088 234 Zadzwoń

Czynne od 9.00 - 19.00




udostępnij w serwisie facebook.com

Produkt: ORGANIZACJA PRACY W HOTELARSTWIE [67]
Producent: : Beata Sawicka Monika Świątkowska Agnieszka Tul-Krzyszczuk Ewa Świstak Beata Bilska (48)
Kategoria: Sport, turystyka
Cena brutto: 22,00 zł

ILOŚĆ:   


Opis: Format-AB 2008, stan średni (podniszczona okładka, podpisana, zagięte narożniki), str 474
ISBN 978-83-89184-25-2




SPIS TREŚCI
1. Wiadomości wstępne o hotelarstwie
1.1. Podstawowe pojęcia dotyczące hotelarstwa
1.2. Historyczny rozwój hotelarstwa w Polsce i na świecie
1.3. Prekursorzy współczesnego hotelarstwa
1.4. Polskie organizacje hotelarskie, stowarzyszenia branżowe, samorządy gospodarcze
1.5. Organizacje hotelarskie na świecie
1.6. Międzynarodowe i krajowe organizacje turystyczne związane z hotelarstwem w Polsce
2. Turystyczna baza noclegowa
2.1. Przepisy Ustawy o usługach turystycznych dotyczące hotelarstwa
2.2. Klasyfikacja i rodzaje obiektów noclegowych
2.3. Hotelarstwo jako dział gospodarki
2.3.1. Podstawowe wyniki ekonomiczne branży hotelarskiej
2.3.2. Baza obiektów noclegowych w Polsce
2.3.3.Nakłady inwestycyjne w branży hotelarskiej
2.4. Kierunki rozwoju hotelarstwa polskiego i światowego
2.4.1. Przesłanki współczesnego rozwoju hotelarstwa - trendy rozwojowe
2.4.2. Kierunki rozwoju budownictwa hotelowego
2.5. Gestorzy bazy noclegowej .
2.6. Struktury organizacyjno-funkcjonalne w hotelarstwie: współczesne systemy i sieci hotelowe, grupy markowe .
3. Standaryzacja obiektów hotelarskich
3.1. Podstawowe pojęcia
3.2. Wymagania kategoryzacyjne bazy hotelarskiej
3.3. Standardy hotelowe
3.4. Jakość usług i ich pomiar
3.5. Zastosowanie norm ISO dotyczących jakości usług w obiektach hotelarskich
3.6. Kontrola jakości żywności - Analiza Ryzyka i Kontrola Punktów Krytycznych (HACCP)
3.7. Rekomendacja obiektów hotelarskich
4. Usługi hotelarskie
4.1. Definicje usługi hotelarskiej
4.2. Cechy i podział usług hotelarskich
4.3. Usługi podstawowe i dodatkowe w różnych rodzajach obiektów hotelarskich
4.3.1. Usługi podstawowe odpłatne i nieodpłatne
4.3.2. Zakres usług dodatkowych .
4.3.3. Działalność rekreacyjno-sportowa, rehabilitacyjna, kulturalno-rozrywkowa
4.3.4.Usługi Centrum Biznesu
4.3.5. Usługi obce wykonywane na terenie hotelu
4.3.6.Rezerwy techniczne i funkcjonalne do realizacji nietypowych usług
4.4. Usługi świadczone w obiektach hotelarskich
4.4.1. Motele
4.4.2. Pensjonaty
4.4.3. Ośrodki wczasowe
4.4.4. Domy wycieczkowe
4.4.5. Schroniska
4.5. Usługi hotelarskie w środkach transportu
4.5.1. Usługi hotelarskie w transporcie kolejowym
4.5.2. Usług hotelarskie w transporcie lotniczym
4.5.3. Usługi hotelowe w żegludze pasażerskiej .
4.5.4.Usługi hotelarskie w ruchomej bazie noclegowej
4.6. Usługi hotelarskie w innych rodzajach bazy noclegowej
4.6.1. Sanatoria i obiekty hotelowe uzdrowisk
4.6.2. Stanice wodne
4.6.3. Kwatery prywatne
4.6.4. Wykorzystanie domów akademickich i internatów w okresach turystycznych .
5. Kultura i etyka w hotelarstwie
5.1. Podstawowa terminologia z zakresu etyki
5.2. Kodeks etyki hotelarza
5.3. Osobowość i kultura osobista
5.3.1. Psychologia osobowości
5.3.2. Kultura osobista
5.4. Wizerunek pracownika hotelu
5.4.1.Predyspozycje psychofizyczne i dyspozycje intelektualne pracownika
5.4.2.Przyzwyczajenia i nawyki
5.4.3. Sylwetka wzorowego hotelarza
5.5. Kultura obsługi gości,
5.6. Ranga społeczna zawodu hotelarza
5.7. Postępowanie w trudnych i nadzwyczajnych sytuacjach zawodowych
5.7.1. Stosunki międzyludzkie i ich znaczenie w pracy
5.7.2. Wzory zachowań w różnych okolicznościach
5.8. Rozwiązywanie konfliktów międzyludzkich
5.8.1.Frustracje i depresje, pojęcie stresu organizacyjnego
5.8.2. Konflikty i ich rozwiązywanie
6. Działalność recepcji .
6.1. Rola recepcji w obiekcie hotelarskim
6.2. Wyposażenie techniczne recepcji
6.3. Przygotowanie stanowisk pracy zgodnie z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz wymaganiami ergonomii
6.4. Procedury udzielania pierwszej pomocy osobom poszkodowanym
6.5. Obowiązki pracowników recepcji. Obsługa gości w parterowej części hotelu
6.6. Rezerwacja usług hotelarskich
6.7. Czynności związane z cyklem obsługi gościa w obiekcie hotelarskim. Procedury dotyczące zameldowania (check in) i wymeldowania gości (check out)
6.8. Dokumentacja recepcji dotycząca kompleksowej obsługi gościa
6.9. Współpraca recepcji z innymi komórkami organizacyjnymi hotelu
7. Czystość i porządek w obiekcie hotelarskim
7.1. Pojęcie, funkcje i rodzaje jednostek mieszkalnych ,
7.2. Wyposażenie podstawowe i uzupełniające jednostek mieszkalnych
7.3. Pomieszczenia ogólnego użytku
7.4. Obowiązki pracowników (housekeeping) związane z utrzymaniem czystości i porządku
7.5. Rodzaje sprzątania. Procedury sprzątania
7.6. Systemy pracy
7.7. Sprzęt, środki i techniki utrzymywania czystości
7.8. Odpowiedzialność materialna
7.8.1. Odpowiedzialność materialna pracowników
7.8.2. Odpowiedzialność za rzeczy znalezione oraz pozostawione przez gości
7.9. Przestrzeganie przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów sanitarnych, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska
7.10. Współpraca działu utrzymania czystości i porządku z recepcją, pralnią działem technicznym, działem gastronomicznym oraz administracją obiektu hotelarskiego
8. Usługi gastronomiczne w obiekcie hotelarskim
8.1. Rodzaje zakładów gastronomicznych w obiektach hotelarskich
8.2. Rodzaje usług gastronomicznych
8.2.1. Posiłki serwowane przez gastronomię hotelową
8.2.2. Room service i lounge service
8.2.3. Obsługa gastronomiczna imprez poza hotelem
8.3. Wymagania dotyczące usług gastronomicznych w obiektach hotelarskich .
8.3.1. Funkcjonalność pomieszczeń działu gastronomicznego
8.3.2. Urządzenia i maszyny gastronomiczne .
8.3.3. Organizacja pracy i obowiązki pracowników
8.3.4. Przepisy bhp i ppoż. obowiązujące w dziale gastronomicznym
8.3.5. Wewnętrzna i zewnętrzna kontrola działu gastronomicznego
8.4. Współpraca hotelowej gastronomii z innymi komórkami organizacyjnymi obiektu hotelarskiego .
9. Wyposażenie techniczne obiektu hotelarskiego ,
9.1. Instalacje i urządzenia techniczne w obiektach hotelarskich .
9.1.1. Instalacje i urządzenia techniczne w obiektach hotelarskich .
9.1.2. Zapasowe i rezerwowe źródła energii
9.1.3. Bezpieczeństwo i sprawność techniczna obiektu
9.1.4. Usuwanie awarii i usterek .
9.1.5. Organy nadzoru i kontroli nad wyposażeniem i prawidłową eksploatacją obiektu hotelowego
9.2. Pralnia hotelowa .
9.3. Transport wewnętrzny i zewnętrzny
9.3.1. Transport wewnętrzny .
9.3.2. Transport zewnętrzny
9.4. Przystosowanie obiektu hotelarskiego do potrzeb gości niepełnosprawnych
9.5. Wewnętrzne i zewnętrzne urządzenia związane z rekreacją wypoczynkiem i sportem
9.5.1. Urządzenia wewnątrz hotelu
9.5.2. Otoczenie, zieleń wokół hotelu
9.5.3.Zewnętrzne urządzenia związane z rekreacją sportem i wypoczynkiem
9.6. Urządzenia związane z bezpieczeństwem gości: monitorujące, sygnalizacyjno-alarmowe oraz urządzenia i systemy zamykania drzwi .
9.6.1. Bezpieczeństwo gości .
9.6.2. Urządzenia związane z bezpieczeństwem gości
10. Współpraca obiektów hotelarskich z biurami podróży ,
10.1. Podstawowe pojęcia z zakresu turystyki
10.2. Rodzaje umów pomiędzy hotelami a biurami podróży
10.3. Kodeks postępowania praktycznego
10.4. Rola informacji turystycznej w obiektach hotelarskich
10.5. Współpraca obiektów hotelarskich z pilotami wycieczek, przewodnikami turystycznymi oraz przedsiębiorstwami przewozowymi .
11. Zarządz


ORGANIZACJA PRACY W HOTELARSTWIE [67]

załóż swój sklep internetowy
www.abc24.pl
Promocje | Darmowe Forum | Sklepy | Randki | Opinie, Testy, Oceny