|
» PROMOCJE !!! » NOWOŚCI !!! PROMOCJE (33)   PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)TECHNIKA I MECHANIKA Fotografia (54)Mechanika (182) Elektryka, Elektronika (382) Architektura i budownictwo (205) Technika (564) Automatyka (66) Wyd. przed 1950 r. (51) NAUKI ŚCISŁE Matematyka (243)Chemia (212) Fizyka (117) Informatyka (84) Astronomia (16) Wyd. przed 1950 r. (39) NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE Pedagogika (232)Psychologia (217) Ekonomia i zarządzanie, prawo (283) Polityka, politologia (74) Sztuka i kultura (340) Językoznawstwo, polonistyka (333) Etnologia, antropologia (72) Etyka (8) Socjologia (71) Filozofia (186) Wyd. przed 1950 r. (52) NAUKI PRZYRODNICZE Biologia (213)Geografia (36) Geologia, geodezja (75) Ekologia (52) Rolnictwo, zootechnika (51) Wyd. przed 1950 r. (44) HISTORIA Polski (747)Powszechna (303) Biografie, wspomnienia (603) Wyd. przed 1950 (63) LITERATURA POPULARNA Proza i dramat polski (475)Proza i dramat zagraniczny (629) Książki wydane przed 1950 rokiem (430) Fantastyka, Science-fiction (123) Książki popularnonaukowe (254) Horror (34) Poezja (138) Sagi (3) Ezoteryka, UFO (108) Poradniki (386) Komiksy (25) Erotyka (20) Humor (17) Audiobooki (1) LITERATURA DLA DZIECI Polska (154)Zagranica (114) Wyd. przed 1950 r. (3) SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE Słowniki (57)Encyklopedie (11) Wyd. przed 1950 r. (12) KSIĄŻKI KULINARNE Książki kulinarne (147)Wyd. przed 1950 r. (2) KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE Wyd. przed 1950 rokiem (77)Wyd. po 1950 roku (125) RELIGIE, TEOLOGIA Religie, teologia (1186)Wyd. przed 1950 r. (87) Sport, turystyka (606) Wyd. przed 1950 r. (8) MUZYKA Nuty, śpiewniki (75)Pozostałe (51) Wyd. przed 1950 r. (34) MEDYCYNA, ZDROWIE Medycyna, zdrowie (429)Wyd. przed 1950 rokiem (21) PODRĘCZNIKI Do nauki języków (113)Przedmioty podstawowe (31) Przedmioty zawodowe (16) Wyd. przed 1950 r. (6) POZOSTAŁE Albumy (136)Czasopisma (64) Mapy (10) Stara reklama Varia (3)Autografy, dedykacje (11) |
Opis: WPL 1968 stan db (podniszczona lekko okładka) , str 288 ISBN Podręcznik stanowi wykład podstaw biochemii ogólnej, jednak szczególną uwagę zwraca na zagadnienia, które mogą interesować przyszłych i obecnych pracowników inżynieryjnych przemysłu rolno-spożywczego. Treścią poszczególnych rozdziałów są więc najważniejsze wiadomości o budowie związków naturalnych i ich przemianach, zwłaszcza tych, z którymi ma do czynienia nowoczesna technologia żywnościowa. Wiele uwagi poświęcono właściwościom i mechanizmowi działania enzymów oraz ich technicznym zastosowaniom, jak również procesom biologicznym mającym na celu zmniejszenie ogólnego deficytu żywnościowego. Dlatego podręcznik może stanowić podstawę do studiowania przedmiotu Biochemia Żywności, wykładanego na wydziałach technologii rolno-spożywczej WSR oraz przedmiotu biochemii wykładanego na wydziałach chemii spożywczej politechniki. Może on być również pomocny przy studiowaniu przedmiotu biochemii wykładanego na innych wydziałach WSR Częściej stosowane skróty Przedmowa 1. Wiadomości wstępne Rys historyczny i pojącia podstawowe Komórka i jej funkcje Piśmiennictwo 2. Aminokwasy i białka Aminokwasy Budowa i własności aminokwasów Ogólne reakcje aminokwasów Klasyfikacja aminokwasów Przegląd ważniejszych aminokwasów Peptydy Wiązanie peptydowe i peptydy Białka Metody chromatograficzne Badanie kolejności aminokwasów w łańcuchu peptydowym Struktura wtórna białek i jej badanie Ogólne własności białek Klasyfikacja białek Przegląd ważniejszych białek występujących w produktach żywnościowych Białka tkanki mięsnej Białka tkanki okrywającej, podporowej i łącznej Białka krwi Białka mleka Białka zbóż Uzupełniające źródła białka w żywieniu Produkcja biomasy Piśmiennictwo 3. Enzymy Założenia termodynamiczne reakcji enzymatycznych Energetyka biochemiczna — związki makroergiczne Trójfosforany Inne związki makroergiczne Kinetyka i własności enzymów Białkowa natura enzymów Energia aktywacji Warunki działania enzymów Zależność od stężenia enzymu Wpływ stężenia substratu Teoria Michaelisa-Menten Wpływ temperatury Wpływ pH Hamowanie reakcji enzymatycznych Aktywacja enzymów Specyficzność działania enzymów Swoistość kierunku działania Specyficzność substratowa Mechanizm działania enzymów Aktywne centrum Mechanizm katalizy Klasyfikacja enzymów Zastosowanie enzymów w technologii rolno-spożywczej Piśmiennictwo 4. Witaminy rozpuszczalne w wodzie i koenzymy » Mechanizm działania koenzymów Klasyfikacja koenzymów Koenzymy oksydoreduktaz Koenzymy współdziałające z transferazami Koenzymy liaz, izomeraz i ligaz Witaminy o bliżej niesprecyzowanej funkcji koenzymatyeznej Piśmiennictwo 5. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach — związki pochodne izopen- tenolu Biosynteza aktywnego izopentenolu Terpeny — olejki eteryczne Mono- i półtor.aterpeny Substancje zapachowe o budowie nieterpenowej Zachowanie aromatu w produktach owocowych i warzywnych Grupa witamin D, związki sterydowe Budowa i biosynteza Witaminy grupy D Inne sterydy Grupa witamin A, karotenowce Budowa karotenów Witaminy grupy A fżoprenochinony, witaminy grup E i K Tokoferole, witaminy grupy E Filochinony — witaminy grupy K Ubichinon — koenzym Q Piast ochinon Przemysłowa produkcja witamin i witaminizowanie artykułów spożywczych . Procesy fermentacyjne produkcji witamin Uzupełnianie witamin w produktach spożywczych Piśmiennictwo 6. Kwasy nukleinowe Budowa, własności i biosynteza Budowa i własności nukleotydów Biosynteza nukleotydów Budowa kwasów nukleinowych Biosynteza kwasów nukleinowych Rozkład kwasów nukleinowych Funkcje kwasów nukleinowych — biosynteza białka Podział garnituru genetycznego komórki Biosynteza białka Regulacja metabolizmu w komórce Kontrola aktywności enzymów Regulacja genetyczna biosyntezy enzymów Piśmiennictwo 7. Przemiana aminokwasów i białek Enzymy proteolityczne Mechanizm działania Klasyfikacja Zastosowanie przemysłowe Ogólne przemiany aminokwasów Reakcje deaminacji Transaminacje Dekarboksylacja aminokwasów Cykl mocznikowy — cykl ornityny Fermentacje aminokwasowe Przyswajanie azotu — cykl azotowy Piśmiennictwo 8. Barwniki porfirynowe Budowa porfiryn Biosynteza metaloporfiryn Ważniejsze porfiryny Chlorofile Hem i hemoglobina Piśmiennictwo 9. Utlenianie biologiczne Istota utlenienia Łańcuch oddechowy Potencjał oksydoredukcyjny Swobodna energia procesów oksydoredukcyjnych Enzymy łańcucha oddechowego Oksygenazy Chemiczne ciemnienie artykułów spożywczych Enzymy rozkładające nadtlenek wodoru Łańcuch oddechowy jako źródło energii — oksydacyjna fosforylacja Piśmiennictwo 10. Cykl kwasów trójkarboksylowych Znaczenie cyklu kwasu cytrynowego Mechanizm i enzymy cyklu kwasów trójkarboksylowych Energetyka Modyfikacje cyklu kwasu cytrynowego Fermentacja cytrynianowa Cykl glioksalanowy Piśmiennictwo 11. Cukrowce i ich przemiany Budowa i klasyfikacja cukrowców Cukry proste Własności chemiczne Ważniejsze cukry proste Przemiany ogólne cukrów prostych Izomeryzacje Wzajemne przemiany cukrów Procesy kataboliczne Cykl pentozofosforanów Utlenianie glukozo-6-fosforanu Regeneracja heksozy Bilans przemiany Rozpad cukrów w drodze glikolizy — fermentacja alkoholowa i mlekowa Mechanizm procesu glikolizy Podział enzymów glikolizy Energetyka glikolizy i fermentacji Efekt Pasteura Fermentacje przemysłowe Fermentacja alkoholowa Fermentacja mlekowa Inne fermentacje Odwrócenie procesu glikolizy — resynteza glukozy Cukry złożone Kilkocukry Wielocukry właściwe Wielocukrowce kwaśne Enzymy biorące udział w przemianach' cukrów złożonych Enzymy katabolizmu cukrowców Zastosowanie przemysłowe enzymów katabolizmu cukrowców Enzymy anabolizmu cukrowców Transglikozydazy Synteza wiązań glikozydowych Glikozydy Barwniki antocyjaninowe Barwniki flawonoidowe Piśmiennictwo 12. Fotosynteza Mechanizm wykorzystania energii świetlnej Chemizm fotosyntezy Fosforylacja fotosyntetyczna Fotoliza wody i niecykliczna fosforylacja fotosyntetyczna . Wiązanie dwutlenku węgla Regeneracja akceptora COz Fotosynteza techniczna Piśmiennictwo 13. Metabolizm tłuszczowców Tłuszcze właściwe Kwasy tłuszczowe Woski Tłuszcze złożone Przemiana tłuszczowców Rozkład tłuszczów . Biosynteza kwasów tłuszczowych Biosynteza trójglicerydów Wytwarzanie fosfogllcerydów Powiązania między metabolizmem tłuszczowców i cukrowców Utlenianie tłuszczów jadalnych i przeciwutleniacze Piśmiennictwo 14. Rola związków mineralnych w metabolizmie Woda i jej funkcje Przemiany i funkcje soli mineralnych Ogólna literatura podręcznikowa Skorowidz.. |