GŁÓWNA  ·  INFORMACJE i KONTAKT  ·  REGULAMIN  ·  KOMENTARZE   KOSZYK  ·  ZAMÓWIENIE  10 033 609/196 730
.:: SZUKAJ ::.
 
szukaj w opisach

» PROMOCJE !!!
» NOWOŚCI !!!

PROMOCJE (33)
 
PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)

TECHNIKA I MECHANIKA
Fotografia (54)
Mechanika (182)
Elektryka, Elektronika (364)
Architektura i budownictwo (195)
Technika (542)
Automatyka (65)
Wyd. przed 1950 r. (50)

NAUKI ŚCISŁE
Matematyka (241)
Chemia (207)
Fizyka (119)
Informatyka (84)
Astronomia (16)
Wyd. przed 1950 r. (39)

NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE
Pedagogika (205)
Psychologia (216)
Ekonomia i zarządzanie, prawo (279)
Polityka, politologia (73)
Sztuka i kultura (339)
Językoznawstwo, polonistyka (334)
Etnologia, antropologia (72)
Etyka (7)
Socjologia (69)
Filozofia (168)
Wyd. przed 1950 r. (52)

NAUKI PRZYRODNICZE
Biologia (210)
Geografia (36)
Geologia, geodezja (75)
Ekologia (52)
Rolnictwo, zootechnika (53)
Wyd. przed 1950 r. (44)

HISTORIA
Polski (748)
Powszechna (304)
Biografie, wspomnienia (604)
Wyd. przed 1950 (62)

LITERATURA POPULARNA
Proza i dramat polski (476)
Proza i dramat zagraniczny (628)
Książki wydane przed 1950 rokiem (426)
Fantastyka, Science-fiction (124)
Książki popularnonaukowe (255)
Horror (34)
Poezja (139)
Sagi (3)
Ezoteryka, UFO (113)
Poradniki (376)
Komiksy (25)
Erotyka (21)
Humor (18)
Audiobooki (1)

LITERATURA DLA DZIECI
Polska (154)
Zagranica (113)
Wyd. przed 1950 r. (3)

SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE
Słowniki (58)
Encyklopedie (9)
Wyd. przed 1950 r. (12)

KSIĄŻKI KULINARNE
Książki kulinarne (150)
Wyd. przed 1950 r. (2)

KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE
Wyd. przed 1950 rokiem (77)
Wyd. po 1950 roku (125)

RELIGIE, TEOLOGIA
Religie, teologia (1196)
Wyd. przed 1950 r. (80)

SPORT, TURYSTYKA, KRAJOZNAWSTWO (1)
Sport, turystyka (600)
Wyd. przed 1950 r. (8)

MUZYKA
Nuty, śpiewniki (76)
Pozostałe (49)
Wyd. przed 1950 r. (33)

MEDYCYNA, ZDROWIE
Medycyna, zdrowie (432)
Wyd. przed 1950 rokiem (21)

PODRĘCZNIKI
Do nauki języków (114)
Przedmioty podstawowe (28)
Przedmioty zawodowe (14)
Wyd. przed 1950 r. (6)

POZOSTAŁE
Albumy (136)
Czasopisma (63)
Mapy (10)
Stara reklama
Varia (3)
Autografy, dedykacje (11)



Postaw mi kawę na buycoffee.to





RODO polityka prywatności


Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 784 088 234. Zapraszamy!




KONTAKT Z NAMI Napisz do nas
784 088 234 Zadzwoń

Czynne od 9.00 - 19.00




udostępnij w serwisie facebook.com

Produkt: GRZYBY W NASZEJ KUCHNI F. Starzyńska, B. Jacórzyński
Producent: [232]
Kategoria: Książki kulinarne
Cena brutto: 8,00 zł

ILOŚĆ:   


Opis: WS, 1985, str. 180, stan db+ (zwykłe ślady używania)

ISBN 83-209-0446-3



"Książka zawiera ogólne informacje dotyczące grzybów, ze specjalnym zwróceniem uwagi na odróżnianie gatunków jadalnych od niejadalnych i trujących, zasady prawidłowego ich zbioru oraz możliwości wykorzystania w naszej kuchni. Podajemy w niej pewne wskazówki praktyczne sporządzania przetworów i potraw oraz układania jadłospisów z wykorzystaniem grzybów.
Na końcu książki znajduje się skorowidz nazw grzybów (polskich i łacińskich) oraz potraw, które z omawianych grzybów można przyrządzić.Autorzy" - z wstepu

SPIS TREŚCI
Wstęp
Rozdział i. Grzyby w żywieniu człowieka
Rozdział II. Ogólne wiadomości o grzybach
Budowa grzyba
Miejsca zbierania grzybów
Terminy zbierania grzybów
Sposoby zbierania grzybów
Rozdział III. Zatrucia grzybami
Objawy zatruć grzybami
Postępowanie przy zatruciu grzybami
Ochrona przed zatruciem grzybami
Rozdział IV. Grzyby jadalne
Grzyby dopuszczone urzędowo do sprzedaży rynkowej i przetwórstwa
Grzyby jadalne najczęściej występujące w Polsce
Rozdział V. Grzyby trujące i niejadalne
Grzyby trujące i niejadalne najczęściej występujące w Polsce
Grzyby „warunkowo jadalne"
Rozpoznawanie grzybów trujących
Rozdział VI. Wartość odżywcza grzybów i ich wykorzystanie w żywieniu
Znaczenie grzybów w żywieniu
Rozdział VII. Przetwory z grzybów
Sposoby przetwarzania grzybów
Suszenie grzybów
Solenie grzybów
Kwaszenie grzybów
Marynowanie grzybów
Apertyzowanie grzybów
Przygotowywanie ekstraktów grzybowych
Rozdział VIII. Zastosowanie grzybów w potrawach i wypiekach
Grzyby w daniach samodzielnych (smażone, pieczone, duszone, zapiekane)
Zupy
Dodatki do zup
Potrawy z mięsa, drobiu i ryb z grzybami
Potrawy z jajek z grzybami
Potrawy z warzyw i grzybów
Potrawy i wypieki z mąki, kasz i makaronów z grzybami
Sosy i sałatki
Rozdział IX. Jadłospisy z wykorzystaniem grzybów
Zasady układania jadłospisu
Wykorzystanie grzybów w żywieniu.
Przykładowe jadłospisy na przyjęcia okolicznościowe z zastosowaniem grzybów
Przykładowy jadłospis na okres jesieni z zastosowaniem grzybów, uwzględniający modyfikację dla diety lekko strawnej
Aneks. Nazwy polskie i łacińskie omawianych grzybów
Skorowidz potraw
Literatura
Tablice barwne. Grzyby jadalne, niejadalne i trujące najczęściej ze sobą mylone.


GRZYBY W NASZEJ KUCHNI F. Starzyńska, B. Jacórzyński

załóż swój sklep internetowy
www.abc24.pl
Promocje | Darmowe Forum | Sklepy | Randki | Opinie, Testy, Oceny