|
» PROMOCJE !!! » NOWOŚCI !!! PROMOCJE (33)   PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)TECHNIKA I MECHANIKA Fotografia (54)Mechanika (183) Elektryka, Elektronika (382) Architektura i budownictwo (205) Technika (565) Automatyka (66) Wyd. przed 1950 r. (51) NAUKI ŚCISŁE Matematyka (243)Chemia (212) Fizyka (117) Informatyka (84) Astronomia (16) Wyd. przed 1950 r. (39) NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE Pedagogika (232)Psychologia (217) Ekonomia i zarządzanie, prawo (283) Polityka, politologia (74) Sztuka i kultura (340) Językoznawstwo, polonistyka (333) Etnologia, antropologia (72) Etyka (8) Socjologia (71) Filozofia (186) Wyd. przed 1950 r. (52) NAUKI PRZYRODNICZE Biologia (213)Geografia (36) Geologia, geodezja (75) Ekologia (52) Rolnictwo, zootechnika (51) Wyd. przed 1950 r. (44) HISTORIA Polski (747)Powszechna (303) Biografie, wspomnienia (603) Wyd. przed 1950 (63) LITERATURA POPULARNA Proza i dramat polski (475)Proza i dramat zagraniczny (630) Książki wydane przed 1950 rokiem (430) Fantastyka, Science-fiction (123) Książki popularnonaukowe (254) Horror (34) Poezja (138) Sagi (3) Ezoteryka, UFO (108) Poradniki (386) Komiksy (25) Erotyka (20) Humor (17) Audiobooki (1) LITERATURA DLA DZIECI Polska (154)Zagranica (114) Wyd. przed 1950 r. (3) SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE Słowniki (57)Encyklopedie (11) Wyd. przed 1950 r. (12) KSIĄŻKI KULINARNE Książki kulinarne (147)Wyd. przed 1950 r. (2) KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE Wyd. przed 1950 rokiem (77)Wyd. po 1950 roku (125) RELIGIE, TEOLOGIA Religie, teologia (1186)Wyd. przed 1950 r. (87) Sport, turystyka (606) Wyd. przed 1950 r. (8) MUZYKA Nuty, śpiewniki (75)Pozostałe (51) Wyd. przed 1950 r. (34) MEDYCYNA, ZDROWIE Medycyna, zdrowie (429)Wyd. przed 1950 rokiem (21) PODRĘCZNIKI Do nauki języków (113)Przedmioty podstawowe (31) Przedmioty zawodowe (16) Wyd. przed 1950 r. (6) POZOSTAŁE Albumy (136)Czasopisma (64) Mapy (10) Stara reklama Varia (3)Autografy, dedykacje (11) |
Opis: Podręcznik dla zasadniczej szkoły zawodowej WSiP 1985 , str.152, stan db + (przykurzona okładka) ISBN 83-02-02824-x W podręczniku omówiono budowę, zasady działania oraz sposoby eksploatacji i konserwacji podstawowych maszyn i urządzeń technicznych stosowanych w przemyśle mięsnym. 1. Podstawowy podział i wyposażenie techniczne oddziałów produkcyjnych i pomocniczych zakładów mięsnych 1.1. Wiadomości wstępne 1.2. Klasyfikacja maszyn i urządzeń stosowanych w przemyśle mięsnym 1.3. Wymagania dotyczące maszyn i urządzeń produkcyjnych 1.4. Podstawowe wskaźniki pracy maszyn 1.5. Konserwacja maszyn i urządzeń 1.6. Zagadnienia bezpieczeństwa i higieny pracy 1.7. Ogólna charakterystyka zakładu 1.8. Wentylacja i klimatyzacja pomieszczeń produkcyjnych . 1.9. Zasady racjonalnej gospodarki energią cieplną i elektryczną 1.10. Metody oczyszczania ścieków i stosowane urządzenia 1.11. Urządzenia transportowe stosowane w zakładach mięsnych Ćwiczenia 1. Maszyny i urządzenia rzeźni oraz do obróbki ubocznych artykułów uboju 2.1. Wiadomości wstępne 2.2. Maszyny i urządzenia hal ubojowych 2.1 Urządzenia do przeróbki krwi i odpadów niejadalnych na mączkę zwierzęcą 2.4. Maszyny i urządzenia do obróbki ubocznych artykułów uboju Ćwiczenia 3. Maszyny i urządzenia do mechanicznej obróbki mięsa 3.1. Wiadomości wstępne 3.2. Maszyny i urządzenia do rozbioru i wykrawania mięsa 3.3. Urządzenia peklowni 3.4. Maszyny i urządzenia do rozdrabniania mięsa 3.5 Urządzenia do mieszania mięsa 3.6 Napełniarki (nadziewarki) Ćwiczenia 4. Maszyny i urządzenia do puszkowania konserw 4.1. Urządzenia do wstępnego przygotowania mięsa 4.2. Zamykarki 4.3. Urządzenia do mycia i sterylizacji opakowań (puszek) 4.4. Znakownice i etykieciarki 4.5. Termostaty Ćwiczenia 5. Urządzenia do obróbki cieplnej mięsa i przeróbki tłuszczu 5.1. Urządzenia do podsmażania, gotowania i wędzenia 5.2. Urządzenia do pasteryzacji i sterylizacji konserw 5.3. Urządzenia do przerobu tłuszczu 5.4. Urządzenia towarzyszące, stosowane podczas wytopu tłuszczu Ćwiczenia 6. Maszynownie chłodnicze i urządzenia chłodnicze 6.1. Wiadomości wstępne 6.2. Budowa i działanie urządzenia chłodniczego 6.3. Podstawowe rozwiązania układów chłodniczych stosowanych w przemyśle mięsnym 6.4. Produkcyjne urządzenia chłodnicze 6.5. Podstawowe zasady eksploatacji urządzeń chłodniczych 6.6. Zasady oszczędnej eksploatacji komór i urządzeń chłodniczych Ćwiczenia 7. Aparatura kontrolno-pomiarowa 7.1. Wiadomości ogólne 7.2. Regulacja autorhatyczna Ćwiczenia 8. Rozmieszczenie maszyn i urządzeń w zakładach przemysłu mięsnego 8.1. Wiadomości wstępne 8.2. Linia do produkcji wędlin 8.3. Linia do produkcji konserw w małych opakowaniach 8.4. Linia do plasterkowania i pakowania wędlin 8.5. Linia do produkcji mięsa mielonego 8.6. Linie do pakowania mięsa w postaci półfabrykatów lub elementów 8.7. Kierunki postępu technicznego Ćwiczenie |