|
» PROMOCJE !!! » NOWOŚCI !!! PROMOCJE (33)   PROFESJONALNE MYCIE, CZYSZCZENIE PŁYT WINYLOWYCH (1)TECHNIKA I MECHANIKA Fotografia (54)Mechanika (182) Elektryka, Elektronika (382) Architektura i budownictwo (205) Technika (564) Automatyka (66) Wyd. przed 1950 r. (51) NAUKI ŚCISŁE Matematyka (243)Chemia (212) Fizyka (117) Informatyka (84) Astronomia (16) Wyd. przed 1950 r. (39) NAUKI HUMANISTYCZNE I SPOŁECZNE Pedagogika (232)Psychologia (217) Ekonomia i zarządzanie, prawo (283) Polityka, politologia (74) Sztuka i kultura (340) Językoznawstwo, polonistyka (333) Etnologia, antropologia (72) Etyka (8) Socjologia (71) Filozofia (186) Wyd. przed 1950 r. (52) NAUKI PRZYRODNICZE Biologia (213)Geografia (36) Geologia, geodezja (75) Ekologia (52) Rolnictwo, zootechnika (51) Wyd. przed 1950 r. (44) HISTORIA Polski (747)Powszechna (303) Biografie, wspomnienia (603) Wyd. przed 1950 (63) LITERATURA POPULARNA Proza i dramat polski (475)Proza i dramat zagraniczny (629) Książki wydane przed 1950 rokiem (430) Fantastyka, Science-fiction (123) Książki popularnonaukowe (254) Horror (34) Poezja (138) Sagi (3) Ezoteryka, UFO (108) Poradniki (386) Komiksy (25) Erotyka (20) Humor (17) Audiobooki (1) LITERATURA DLA DZIECI Polska (154)Zagranica (114) Wyd. przed 1950 r. (3) SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE Słowniki (57)Encyklopedie (11) Wyd. przed 1950 r. (12) KSIĄŻKI KULINARNE Książki kulinarne (147)Wyd. przed 1950 r. (2) KSIĄZKI OBCOJĘZYCZNE Wyd. przed 1950 rokiem (77)Wyd. po 1950 roku (125) RELIGIE, TEOLOGIA Religie, teologia (1186)Wyd. przed 1950 r. (87) Sport, turystyka (606) Wyd. przed 1950 r. (8) MUZYKA Nuty, śpiewniki (75)Pozostałe (51) Wyd. przed 1950 r. (34) MEDYCYNA, ZDROWIE Medycyna, zdrowie (429)Wyd. przed 1950 rokiem (21) PODRĘCZNIKI Do nauki języków (113)Przedmioty podstawowe (31) Przedmioty zawodowe (16) Wyd. przed 1950 r. (6) POZOSTAŁE Albumy (136)Czasopisma (64) Mapy (10) Stara reklama Varia (3)Autografy, dedykacje (11) |
Opis: WSIP, 1986, str. 240, stan db+ (przykurzona), twarda oprawa ISBN 83-02-00567-3 W książce podano ogólne zasady żywienia dietetycznego i organizacji produkcji posiłków dietetycznych w otwartych i zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego. Omówiono zasady prawidłowego żywienia dietetycznego w schorzeniach przewodu pokarmowego, układu krążenia i w schorzeniach nerek oraz dróg moczowych. Podano diety w żywieniu ludzi z nadwagą, ludzi wychudzonych, rekonwalescentów i cukrzyków oraz diety w dnie, skazie szczawianowej i niedokrwistości. SPIS TREŚCI 1. Pojęcie diety i jej rola w żywieniu ludzi chorych . 2. Kultura zawodu dietetyka 2.1. Rola dietetyka w zakładzie żywienia zbiorowego 3. Organizacja produkcji posiłków dietetycznych 3.1. Dobór produktów żywnościowych 3.2. Metody sporządzania potraw 3.3. Ogólne uwagi o sporządzaniu potraw w żywieniu dietetycznym 3.4. Przepisy sanitarno-higieniczne obowiązujące przy sporządzaniu i wydawaniu potraw 4. Dieta ogólna łatwo strawna 5. Żywienie w schorzeniach przewodu pokarmowego 5.1. Zarys budowy i czynności przewodu pokarmowego 5.2. Dieta w niedokwaśności żołądka 5.3. Dieta w nadkwaśności żołądka i w chorobie wrzodowej 5.4. Dieta w biegunkach 5.5. Dieta w zaparciach przewlekłych 5.6. Dieta w schorzeniach wątroby 5.7. Dieta w kamicy żółciowej i w przewlekłym zapaleniu pęcherzyka żółciowego 5.8. Dieta w chorobach trzustki 6. Żywienie dietetyczne w schorzeniach nerek i dróg moczowych 6.1. Dieta w przewlekłej niewydolności nerek 6.2. Dieta w zespole nerczycowym 6.3. Dieta w kamicy nerkowej 7. Żywienie dietetyczne w schorzeniach układu krążenia 7.1. Dieta w niewydolności układu krążenia . 7.2. Dieta w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy 7.3. Dieta w nadciśnieniu tętniczym 8. Żywienie dietetyczne ludzi z nadwagą 9. Żywienie dietetyczne ludzi wychudzonych i rekonwalescentów 10. Żywienie dietetyczne w cukrzycy 11. Żywienie dietetyczne w dnie i w skazie szczawianowej 11.1. Dieta w dnie 11.2. Dieta w skazie szczawianowej 12. Żywienie dietetyczne w niedokrwistości 12.1. Dieta w niedokrwistości niedobarwliwej 12.2. Dieta w niedokrwistości nadbarwliwej 13. Wody mineralne i ich zastosowanie w żywieniu dietetycznym 14. Preparaty i wyroby dietetyczne 15. Organizacja żywienia dietetycznego w otwartych i zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego 15.1. Żywienie chorych w zakładach leczniczych 15.2. Żywienie dietetyczne w otwartych zakładach żywienia zbiorowego 16. Poradnictwo żywienia dietetycznego |